Големият български писател и пловдивчанин Йордан Велчев стана носителна специалната

...
Големият български писател и пловдивчанин Йордан Велчев стана носителна специалната
Коментари Харесай

Големият български писател Йордан Велчев стана носител на специалната награда „Пловдив“

Големият български публицист и пловдивчанин Йордан Велчев стана носителна специфичната премия „ Пловдив “ за изключителни достижения в региона на културата.

Йордан Велчев получи влиятелното отличие от кмета Костадин Димитров по време на формалната гала за връчване на влиятелните Награди „ Пловдив “, която се състоя в Драматичен спектакъл Пловдив. Димитров акцентира огромния принос на Йордан Велчев към културата, историята и литературата на България и в частност на Пловдив. Ценното литературно благосъстояние, което е основал и което преведено на 5 езика, слага Пловдив и България на международната литературна карта. За фундаменталния и многотомен труд, отдаден на Пловдив „ Градът или Между Изтока и Запада ХІV – ХVІІ век ”. За капиталното проучване „ Балканският човек ХІV – ХVІІ век ” в три тома и общо седем книги, препоръчано за издаване от ЮНЕСКО. Развълнуваният публицист назова Пловдив едно вълшебно място, обърнато с лице към егейския свят. „ Ние сме определени - ние сме деца на реката и хълмовете. Град като тези, в които са се раждали велики култури ”, сподели Йордан Велчев.

Награда „ Пловдив “ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската просвета в навечерието на 24 май. С нея се удостояват създатели, креативен колективи, културни, просветителни и други институции за произведение, събитие или факт с действителен принос за развиване на културния живот на Пловдив, осъществено през миналата година. Победителите получават статуетка изобразяваща престол на Димчо Павлов, диплом и парична награда.

В категорията „ Журналистика в областта на културата “ премията получи Станимир Симеонов за телевизионната стратегия „ Мисия просвета “, предавана по Пловдивска социална телевизия „ Тракия “. В раздел „ Художествена литература и хуманитаристика “ наградата отиде при Ина Иванова за сборника с разкази " И постоянно любовта ". За „ Художествен превод “ бе отличена Здравка Петрова за художествения превод от съветски език на книгата „ Нова анатомия. Събрани разкази “ от Даниил Хармс. В „ Изобразително изкуство “ премията получи Костадин Отонов за юбилейната ретроспективна галерия „ Отонов. Графичен дизайн “ в изложбена зала „ 2019 “ на Градска художествена изложба – Пловдив. В раздел „ Аудио образни изкуства и снимка “ премия „ Пловдив “ завоюва Петя Михайлова Ангелова за документалния филм „ Ромео и Жулиета под тепетата “, разказващ историята на артиста от Драматичен театър- Пловдив Симеон Алексиев и Ирен Алексиева – асистент-режисьор в театъра. В „ Танцово изкуство “ с влиятелното отличие бе почетен Асен Асенов - Фондация „ ЕДНО “ за просвета и изкуства за реализацията на 15-тото издание на Международния фестивал за актуален танц и пърформанс „ Оne Dance Week 2023 “. В раздел Музика “ завоюва Държавна опера – Пловдив за „ Оперната церемония “ по случай 70 години Опера Пловдив. В категория „ Театър “ с премията бе почетен Константин Еленков за ролята на Едип в спектакъла „ Едип и пророците “ на Драматичен спектакъл Пловдив. Тази година в раздел „ Архитектура и естетизация на градската среда “ премия не бе присъдена. В категория „ Произведение на изкуството, предопределено за деца “, премията завоюва Център за поддръжка за личностно развиване – ОДК, Пловдив за празничния концерта „ Децата на Пловдив “ с присъединяване на школите към Център за поддръжка на личностното развиване – ОДК, Пловдив в Античен спектакъл. За „ Съвременни мултижанрови изкуства “ бяха отличени Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев за реализацията на второто издание на Творческа лаборатория „ Съвременните технологии и кукления спектакъл „ Техно-логика ”.

Победителят в раздел „ Опазване на културното завещание запазване на паметта “ бе обявен и награден от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов. Носител на премията стана гл. ас. доктор Огнян Тодоров за актуалното и съвременно оформление на главната експозиция на Регионален природонаучен музей, Пловдив.

След пауза от няколко години, в които не се връчваше, тази година още веднъж бе присъдена „ Награда Пловдив за донори и спомоществователи в региона на изкуството и културата “. Нейни носители станаха сем. Нели, Петър и Пенчо Братанови за възобновяване на бюст-паметника на Димитър Кудоглу в градина „ Цар Симеон “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР