За 8-ма година в гр. Тетевен се проведе уникалния кулинарен

...
За 8-ма година в гр. Тетевен се проведе уникалния кулинарен
Коментари Харесай

8-то издание на Празника на Тетевенската саламура събра ценителите на автентичната българска кухня от цялата страна/СНИМКИ/

За 8-ма година в гр. Тетевен се организира неповторимия кулинарен празник на Тетевенската саламура. Събитието, имащо за цел да резервира и разпространява локалната кухня и обичаи на Тетевен и близките села, събра ценители на достоверната българска кухня от цялата страна.



Днес е ден, в който смесваме както усети и аромати, по този начин и духа, традициите и обичаите на нашия хубав град, които сме наследили от предците си. Тетевенската саламура не е просто ядене - тя е знак на нашата еднаквост, на любовта към положителната храна и умеенето да я подготвяме с грижа и внимание. Това сподели кметът на Община Тетевен – доктор Мадлена Бояджиева при формалното разкриване на празника.



С огромна наслада споделяме магията на нашата кухня, която е съхранила своите достоверни предписания и техники, тъй като този празник за нас е израз на горделивост от богатата културна и кулинарна традиция на нашия роден край, сподели още доктор Бояджиева.

" Благодаря на всички, които взеха присъединяване в подготовката на празника и най-много на майсторите-кулинари, които през днешния ден ще ни показват своите умения и ще ни разрешат да надникнем в тайните на приготвянето на достоверна тетевенска саламура ", приключи кметът на Тетевен.



Програмата на празника включваше обиколка на всички участници - представители на кметства, читалища, учебни заведения, хотелиери и ресторантьори, пожарната, полицията и други, които презентираха приготвените от тях присъщи локални ястия.



Бе осъществено и нормалното зарибяване в р. Бели Вит, а за настроението и празничната атмосфера на присъстващите се погрижиха фолклорните сформира и обединения от НЧ „ Съгласие 1869 “ – гр. Тетевен.

Сред главните акценти на събитието бе състезанието за най-вкусна рибена супа /саламура/, в който участниците премериха сили и показаха своите кулинарни умения. Чрез анонимно гласоподаване от всички майстори готвачи трябваше да бъде избрана най-хубавата рибена супа, само че всички бяха единомислещи, че победител няма, тъй като всяка от приготвените саламури заслужава премия.



Всички, съдействали за организацията на празника, получиха грамоти. Бяха връчени и няколко специфични награди – локалната полиция получи две - за „ Най-атрактивно показване “ и за „ Дебют в празника “.



Пожарникарите от РСПБЗН – Тетевен получиха наградата за „ Най-автентично присъединяване “, а кметство с. Гложене получи премия за - „ Най-богата софра “.



Тази година имаше още една грамота за „ Дебют в празника “ и тя отиде при снекбар „ Престиж “ – с. Български извор. Освен грамоти всички получиха и по едно шише тетевенска сливова ракия.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР