София. Повече контрол от страна на държавата във всички обществени

...
София. Повече контрол от страна на държавата във всички обществени
Коментари Харесай

БСП: Граждани от районите Витоша, Студентски и Кремиковци поискаха повече контрол от страна на държавата

София. Повече надзор от страна на страната във всички публични сфери. Около това искане се сплотиха жители от софийските региони " Витоша ", " Студентски " и " Кремиковци ", пред които депутати от парламентарната група на „ Коалиция за България “ показаха плана „ Визия за България “, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия.
На срещата с жители в столичния регион „ Витоша “ участваха депутатите проф. Светла Бъчварова, Станислав Владимиров и Любомир Бонев.
„ Демографията за мен е тематиката на тематиките - най-големият проблем пред нашата страна ", разяснява Станислав Владимиров. Затова и „ Визия за България “ е насочена в тази посока, за да се предотврати демографската злополука, която заплашва страната ни. " През предходната година са родени 57 000 деца, а умрелите българи са към 109 000. На процедура е липсващ един регионален град за предходната година в България. И тук не включвам тези българи, които са емигрирали. С приходите, сега, в нашата страна, и с отворения трудов пазар, доста мъчно можем да задържим дейното, младото потомство тук. Защото разликата във възнагражденията е в пъти. Често се чува и от премиера, и от други от ръководещите да споделят, че ние сме настигнали Гърция по икономическо развиване, че сме настигнали Чехия от дълго време, че надали не гоним Германия, няма нищо такова! " - разяснява Станислав Владимиров. Според него нашата стопанска система е три пъти по-малка от чешката, към три пъти от гръцката, два пъти и половина от унгарската. Тези страни се развиват с доста бързи темпове за разлика от България.
" Нишката, която минава през цялата „ Визия за България “ е повече страна ", подчертава проф. Светла Бъчварова. „ Държавата във всички сфери, освен в обществената, само че също по този начин и в стопанската система ", разяснява тя. Допълни, че тезата- страната е неприятен собственик, не е вярна. " Държавата била неприятен собственик, по тази причина дайте да дадем летище София, нищо че печели там 350-400 милиона на година. Трябвало да го дадем на концесия и надлежно, по този начин да покрием задълженията на БДЖ. Не мога да проумея що за политика е това! Като покрием задълженията на БДЖ, какво ще създадем? БДЖ няма да стане по-добро, тъй като това са задължения " - означи Светла Бъчварова. Тя посочи, че във „ Визия за България " се извеждат напред обществените функционалности на страната. " Доходите в България са ниски. Разликата сред най-ниските и средновисоките приходи е 8-9 пъти. По този индикатор сме на последно място в Европейски Съюз. В останалите страни от Европейски Съюз тази разлика е не повече от 4,5-5. Отделно от това, има една свръхбогата каста. По данни на Българска народна банка и на Министерство на финансите 8000 семейства разпределят 8 милиарда годишен приход. Затова едно от нещата, които предлагаме е подоходно облагане. За тези, които сега заплащат 10% налог до 2600 лв. минимална ставка, дано да си остане 10%. Но оттук насетне скалата да се усилва по отношение на този приход до 25%, в това число и налог дял “- сподели депутатът.
„ Обикаляйки страната, с цел да представяме „ Визия за България “ по районите, всички виждаме несъответствието, който се е получил, а точно концентрацията на запаси в 4-5 съществени града " -коментира Любомир Бонев. Той добави, че останалата част от страната изостава в икономическо, обществено, просветително и всякакво отношение. „ Визия за България “, в частта си районна политика, напълно залага на нов метод и метод на ръководство на районите. Тоест, приказва се за децентрализация. " Всички виждаме и го усещаме- по какъв начин с едни министерски постановления се разпределят колосални суми по неразбираеми критерии. Дават 2,5 милиона лв. за канализация в обитаемо място с 80 души, а в това време цели регионални центрове, регионални градове не получават средства. „ Визия за България “ залага на това, че районната политика би трябвало да е напълно съобразена с нуждата от финансови средства и запаси. Да, належащо е да се строят пътища, належащо е да се строят автомагистрали, само че това не е районно развиване “- сподели още Бонев.
В регион „ Студентски “, в София, „ Визия за България “ показаха депутатите Христо Проданов, проф. Румен Гечев, Жельо Бойчев и Пламен Милев. Основните браншове от плана показа проф. Гечев. Той акцентира, че над 90% от жителите в България считат, че е нужна опция в главните основни посоки и даде образци в обособените системи - най-вече в опазването на здравето, образованието, стопанската система. Христо Проданов подчертава върху нуждата от опция на настоящето ръководство, защото не може страната да продължава по този метод да се движи. „ Крайно време е да спрем с мандатното мислене. Българска социалистическа партия търси социална поддръжка на плана „ Визия за България “, с цел да сложи началото на пътя за разрешаване на натрупалите се проблеми в страната, с които явно актуалното ръководство не може да се оправи “- разяснява Проданов.
В полемиката, жителите бяха единомислещи, че главните старания би трябвало да бъдат ориентирани в посока- справяне с заплахата от демографска злополука, защото това е главен проблем в страната.
Жельо Бойчев беше безапелационен, че всички положителни хрумвания и решения, които са заложени във „ Визия за България “, може да бъдат реализирани единствено, в случай че планът получи необятна поддръжка.
„ Хубавото е, че с тази „ Визия за България “ започнахме диалози с хората. Важното е българите да повярват в вероятностите, които Българска социалистическа партия чертае. В противоположен случай, няма по какъв начин да разчитаме на триумф “, разяснява Жельо Бойчев. Той добави, че проблемите на София не би трябвало да бъдат свеждани единствено до ремонта на ул. „ Граф Игнатиев “- той, в последна сметка, е разследване на политиките и ръководството на града в последните години.
Пред хората в „ Кремиковци “ плана „ Визия за България “ показаха депутатите Георги Свиленски и Димитър Данчев. Акцентът в диалога с жителите беше контролът от страна на страната. Хората желаеха повече надзор и присъединяване на страната във всички процеси на социално-икономическия живот в страната. Основен акцент в полемиката беше образованието. На срещата участваха доста учители, които изрично поддържаха две от предложенията, залегнали във „ Визия за България “ в бранша „ Образование “ - преустановяване на финансирането на частните учебни заведения и държавни стандарти, като например- един учебник по един предмет за един клас.
„ Очевидна е потребността от промени във фискалната политика. От изнесени неотдавна, във връзка запитване на Жельо Бойчев до финансовия министър, данни стана ясно че 2,4 милиона жители в България живеят с приходи до 1000 лв.. 800 000 от тях са с приходи до 500 лв.. Същевременно единствено 1,3% от хората с приходите от трудови правни отношения получават над 10 000 лв.. Това демонстрира огромни обществени разлики " - сподели пред хората депутатът Димитър Данчев. Той добави, че приходите на най-бедните по отношение на приходите на най-богатите се разминават 20 пъти. " Затова ние считаме, че плоският налог е изчерпал своята функционалност и е извънредно време да се премине към прогресивно подоходно облагане “- аргументира се Данчев.
„ Намираме се в сериозен миг и в случай че не предприемем радикални ограничения за промени, напълно скоро ще изчезнем като нация ", разяснява Георги Свиленски. Той посочи, че в системата на опазването на здравето се наливат пари, а резултатът не се усеща по никакъв метод от жителите. " Затова една от измененията, които предлагаме във „ Визия за България “, е лечебните заведения да престанат да бъдат търговски сдружения и да се сложи пациентът в центъра на здравната система “- заключи Свиленски
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР