София. Български астрономи откриха загубена комета, съобщиха от обсерватория „Звездно

...
София. Български астрономи откриха загубена комета, съобщиха от обсерватория „Звездно
Коментари Харесай

Български астрономи откриха загубена комета

София. Български астрономи откриха изгубена комета, оповестиха от обсерватория „ Звездно общество-А79 ".

" През последните две нощи астрономите от обсерватория „ Звездно Общество А79 " следяха разпръснат обект, за който се предполагаше, че е нова и първата „ българска " комета. След извършените наблюдения обаче се оказа, че в действителност тялото е изгубена комета. Позицията на обекта на небето се е различавала доста от предсказаната, а и яркостта му е била доста по-висока от предстоящата. До момента не са разпознати други наблюдения на кометата, което дружно с обстоятелството, че е била търсена от месеци от други астрономи по света, навежда нашите учени на мисълта, че сега се следи експлоадиране на небесното тяло.

„ Преоткритието беше доказано от Центъра за дребни тела в Сл. Система (Харвард, САЩ) и отразено в специфичен бюлетин на организацията. Кометата 154P/Brewington се движи към Слънцето с интервал от близо 11 години и ще премине наоколо до Земята през декември.

Същевременно учените от обсерваторията, взаимно със студенти от СУ, не престават активността си по потвърждаването на нови близко-земни метеорити, открити няколко часа по-рано от Съединени американски щати. Целта е обектите, които са открити по обед наше време от американските планове, да не бъдат изгубени, тяхното придвижване в космоса да бъде бързо несъмнено, а оттова и риска за Земята. Такъв е казусът да вземем за пример с изгубения метеорит 2011 BD40, който в началото е бил помислен за нов, само че с помощта на наблюденията на нашите астрономи и техните сътрудници по света, неговата орбита е била избрана тъкмо. Към момента от обсерваторията се следят 9 обекта, които още нямат публично название ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР