Слави Трифонов ползва промените в бюджета за бягството си от

...
Слави Трифонов ползва промените в бюджета за бягството си от
Коментари Харесай

Криворазбраната актуализация

Слави Трифонов употребява измененията в бюджета за бягството си от обединението, само че без ясни причини Управляващите от "Промяната " заложиха голям разход за пенсии, който разклаща трайно стабилността на държавните финанси Задаващата се политическа неустановеност единствено може да раздуе предизборно още разноските
Готвената от държавното управление актуализация на бюджета се оказа един от мотивите партията на Слави Трифонов да напусне обединението. А повода: съгласно Трифонов в страната към този момент няма пари, евентуално визирайки попарените претенции на неговите министри за многомилиардни.

Истината е, че препоръчаната от кабинета актуализация на Бюджет 2022 беше разочароваща, само че по други аргументи. Тя беше заложена още в съдружното съглашение в края на предходната година, само че тогава четирите ръководещи партии я обвързаха с съответни промени в обществената сфера. Междувременно стартира войната в Украйна, инфлацията в страната (до огромна степен очаквано) стана двуцифрена, а управническата коалиция стартира да буксува при вземането на значими решения. Така в последна сметка Министерството на финансите предложи бързи промени в Бюджет 2022, които отразяват главно противоречивите антиинфлационни ограничения на държавното управление и не плануват никакви промени.

Крайният резултат - настоящите разноски на страната или тези, които даже и при рецесия се лимитират най-трудно, се предлага да доближат съвсем 36% от Брутният вътрешен продукт, касовият недостиг се резервира на 4.1% от Брутният вътрешен продукт, само че номинално ще е рекорните 6.2 милиарда лева В малко по-дългосрочен проект пък рискът е страната да не извърши критериите за инфлация и бюджетен недостиг за влизане в еврозоната.
Реклама
слага под въпрос гласуването на всички тези промени. Но това няма да е проблем нито за пенсиите, нито за страната. Рисковете в този момент са два, и са все в отрицателна посока: или да се клатушкане в популизъм като през лятото на предходната година, когато предизборно всяка партия реши да раздава великодушни дарове, или напълно скоро да се влезе в нова серпантина на икономическа неустановеност без държавно управление и парламент.
Какви са измененията
И въпреки всичко, какво предложи да промени държавното управление, преди Трифонов да излезе от него - приходите се усилят с 1.65 милиарда лева и доближават 58.9 милиарда лева Разходите обаче са повече - съвсем 2 милиарда лева или над 43% от Брутният вътрешен продукт. Така касовият недостиг ще порасне номинално с още близо 330 млн. лева Като съответствие по отношение на Брутният вътрешен продукт обаче той остава 4.1%, защото съгласно последната прогноза на Министерството на финансите Брутният вътрешен продукт на страната също ще се усили повече номинално през тази година и ще надвиши 150 милиарда лева Не беше напълно ясно по какъв начин се трансформират параметрите на недостига на така наречен начислена основа, който гледа Европейска комисия. Финансовият министър Асен Василев разгласи, че той остава неизменен, т.е. тази година ще е 5.5% от Брутният вътрешен продукт. Ако страната желае да одобри еврото от началото на 2024 година (което на този стадий към този момент наподобява все по-малко възможно) ще би трябвало да изиска от Европейска комисия нов конвергентен отчет. При правенето му следващата година ще се гледат резултатите от Бюджет 2022. Правителството евентуално се надяваше, че част от в този момент планувания минус ще бъде приет като разноски за изключителни ограничения около войната в Украйна и коронавирус и няма да бъде вкарано в процедура по свръхдефицит.
В малко по-голяма дълбочина - предстоящите данъчни приходи в актуализацията са с съвсем 950 млн. лева повече по отношение на в началото заложените за тази година. В същото време обаче с препоръчаните антиинфлационни ограничения на властта, които включват по-голяма данъчна отстъпка за деца, 0% Данък добавена стойност за хляба, понижен на 9% Данък добавена стойност за доставки на газ и парно, освобождение от данък на ел. сила и газ ще костват съвсем 600 млн. лева Така в последна сметка държавното управление залага чисто едвам 350 млн. лева повече данъчни приходи по отношение на първичните сметки в бюджет 2022. За сметка на това се възнамеряват спомагателни малко над 1 милиарда лева грантове по Плана за възобновяване на Европейска комисия, които страната чака като заплащания тази година. Реклама
Най-голям дял от разноските пък е главно за финансиране на готвеното нарастване и преизчисляване на пенсиите (виж карето) - съвсем 1.5 милиарда лева за половин година. Според работни калкулации на Национален осигурителен институт (които не са публични) обаче, за същите промени следващата година ще са нужни спомагателни съвсем 3.8 милиарда лева, като по този начин общо разноските за пенсии ще набъбнат до над 18.7 милиарда лева

Всички тези ограничения действително предизвикват потреблението и работят проинфлационно, вместо да са ориентирани единствено към поддръжка на приходите на най-нуждаещите се групи от обществото. Според някогашния министър на стопанската система и на обществената политика Лидия Шулева да вземем за пример ваучери за уязвимите групи, които да служат както за храни, по този начин и за консумативи и медикаменти, биха били по-ефективна мярка.

В актуализацията имаше и още един противоречив миг - разноските в бюджета, които са свързани с прехрана на ведомства, заплати, пенсии, порастват с прекомерно бърз ритъм и ще доближат съвсем 36% от Брутният вътрешен продукт при общо 43% разноски. Това оставя малко пространство за маневри при рецесия, в случай че приходите в бюджета стартират да спадат. За тази година държавното управление има буфер - парите за вложения. Още преди дни финансовият министър Асен Василев съобщи, че те няма да се понижават с актуализацията. Тази година са заложени рекордните 8.2 милиарда лева за финансови разноски, само че към април те са изпълнени на към 10% от проекта.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Инфраструктура 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Градове Реклама
Критично към бюджета беше и отношението на икономистите от Българска академия на науките. Според тях антиинфлационни ограничения, основани най-вече на компенсиране на загубата на покупателна дарба заради по-високите цени, а не толкоз на насърчаване на индустриален потенциал за обезпечаване на по-високи приходи, биха довели до " макроикономическа неустойчивост със съществени последствия и за фискалната резистентност на страната ".
А дългът?
Донякъде изненадващо държавното управление предложи да се усили и таванът на новия дълг през тази година с още 3 милиарда лева, като по този начин ще доближи рекордното число от 10.3 милиарда лева Идеята е в допълнение набраните средства да послужат за рефинансиране по падежиращия държавен дълг при започване на идната година. През март 2023 година страната би трябвало да погаси емисия еврооблигации на стойност 1.14 милиарда евро. В това искане има аргумент, доколкото то се аргументира с политиката на огромните централни банки, които към този момент оповестиха, че стартират да подвигат главните лихви. Друг е въпросът, че това беше ясно още при приемането на Бюджет 2022 през февруари. Още в този миг страната можеше да излезе и на интернационалните пазари, само че се забави с емисията, а по-късно стартира войната в Украйна. Което в композиция с новините за растеж на лихвите докара до по-високи рискови награди. Международната емисия с падеж 2030 година, която при започване на годината се търгуваше на равнища към 0.75%, в този момент се котира на равнища към 3%.

Във вторник финансовият министър Асен Василев съобщи, че България евентуално ще излезе на външните пазари на дълг още при започване на идната седмица. След новината за съдружните земетресения обаче при разтърсено ръководство звучи доста малко евентуално.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
" Не е наложително да има проблем, в случай че се излезе на външния пазар идната седмица. Причината е, че пазарите търсят рентабилност при обмислен риск. Нашият дълг е невисок ", споделя икономистът Калоян Стайков.
А в случай че нищо не се гласоподава
Излизането на Има Такъв Народ от управническата коалиция слага под въпрос готвената актуализация. В изказването си Трифонов разгласи, че ще поддържат обществените ограничения, само че не и проинфлационните хрумвания. Което единствено по себе си е несъгласие, тъй като и нарастването на пенсиите ще докара до по-висока инфлация.

Всъщност страната може да продължи да работи и без актуализация на бюджета. " Индексацията на пенсиите с 6.1% от 1 юли към този момент е заложена. Оттам нататък държавното управление може да гласоподава всевъзможни краткотрайни добавки, с които да усили в допълнение пенсиите до желаните равнища ", изяснява Стайков. Според него в случай че няма актуализация единственото, което няма да влезе в действие, са данъчните понижения.

" Всички разноски могат да се случат без проблем. Единственият проблем ще е, в случай че надвишат общите планувани разноски и желаят да ги финансират с превишение на приходите ", добавя Стайков.

Без актуализация даже може да се избегнат грешките от прекрояването на бюджета от служебния кабинет предишното лято. Големият въпрос е по-скоро в каква посока ще поеме стопанската система в това време при обрисуваната политическа неустановеност и какъв брой се отдалечават промените.
Предложените антикризисни мерки- Осъвременяване на пенсиите с 10% от 1 юли, коронавирус добавката от 60 лева Влиза в главната пенсия. Преизчисляване на старите пенсии от 1 октомври. Минималната пенсия става 467 лева (ръст от 26.2%). Нужни средства: 1.45 милиарда лева -По-висока данъчна отстъпка за деца, която ще може да се употребява предплатено още тази година. (минус 230 млн. лева.). - Намалена ставка на Данък добавена стойност в размер на 9% за парно и природен газ от 1 юли (- 65 млн. лева.) - Въвеждане на нулева ставка на Данък добавена стойност за доставка на самун (- 60.9 млн. лева.) - Освобождаване от данък на електрическата сила и природния газ, в това число полутечен нефтен газ (LPG) - 159 млн. лева - Връщане на 20 % за Данък добавена стойност за потреблението на бира и вино от ресторантьорски и кетъринг услуги от 1 юли. (+ 9.8 млн. лева.) - Увеличаване на акциза за цигари, тютюн за пушене, пури и пурети, нагреваеми тютюневи произведения и наргилета и въвеждане на данък върху течностите в електронните цигари -Намаляване на размера на законната рента от ОЛП+10% на ОЛП+8% (-13 млн. лева.). - Отстъпка от 25 ст. при зареждане на горива на бензиностанция (-150 млн. лева.) Слави Трифонов vs числатаКритиките към ръководството на държавните финанси на водача на Има Такъв Народ са мощно пресилени " Никой не знае защо се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лева за 9 дни " Трифонов приказва за изхарченото от бюджета през декември 2021 година Първо, сумата не е за девет дни, а за месец. Второ, обичайно десетилетия наред през декември разноските са по-високи от приблизително месечните за годината. Трето, от сумата 2.1 милиарда лева бяха складирани за разноски през тази година - помощи за бизнеса за тока (1.3 милиарда лева.) и ковид-добавки за пенсионерите (818 млн. лева.), които са изхарчени през първите месеци на 2022 година Така действително декемри са изхарчени 6.86 милиарда лева, което е съвсем милиард под цифрата от предния декември (при ръководството на ГЕРБ), т.е. рекордно харчене няма. Частта с " никой не знае " не е вярна, тъй като разпределението на " спестеното " беше гласувано обществено в Народното събрание. " В страната към този момент няма пари " Все още бюджетът е на касов остатък. Друг е въпросът, че с внезапното повдигане на пенсиите (планирано в актуализацията) се образува по-голям недостиг за години напред. " 4 милиарда се източиха от енергетиката и се изхарчиха за настоящи потребности " Държавните производители на ток, и най-много " АЕЦ Козлодуй " регистрират рекордни облаги, тъй като себестойността на техния ток е в пъти по-ниска от борсовите цени. Иззетата облага, която е под 1 милиарда лева, се преразпределя за енергийни помощи за бизнеса. Числото 4 милиарда лева евентуално е сумата на общо отпуснатите помощи за ток за бизнеса от есента на предходната година до момента, като за задачата са употребявани и средства (около 1 милиарда лева.) от Фонда " Сигурност на електроенергийната система ", както и от бюджета. Отделно от НЕК бяха взети 1.2 милиарда лева (малка част от тях набавеи със заеми) за да се обезпечат средства за покупката на зърно. Такава обаче към момента не е осъществена. А с въпросните средства от НЕК официално са погасени остарели заеми към компанията от Министерството на енергетиката. " 1.2 милиарда се взеха, с цел да се купи зърно. Зърно няма, а и 1.2 милиарда ги няма. Къде са? " След началото на войната в Украйна държавното управление реши да се ресурси с повече пшеница, царевица и слънчоглед. Дори опита да попречи на контрактувани покупко-продажби за експорт на частни търговци, като ревизираше протяжно и бавеше товаренето. Тази противоречива интервенция по изкупуване през зле работещата стокова борса се забави и по този начин и не се състоя. Правителството призна, че риск все още няма и се отхвърли. Парите са по сметка на централния бюджет и не са изхарчени, съобщи министър председателят в сряда. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР