Фондът на фондовете (ФнФ) вече активно разработва нови финансови инструменти

...
Фондът на фондовете (ФнФ) вече активно разработва нови финансови инструменти
Коментари Харесай

Зам.-министър Якимов: ФнФ активно разработва нови възможности за подкрепа на българските фирми

Фондът на фондовете (ФнФ) към този момент интензивно създава нови финансови принадлежности в поддръжка на българския бизнес. Очакваме през идващите седмици поетапно да стартират да бъдат обявявани процедурите за асортимент на финансови медиатори за фондовете за градско развиване, за дълговите принадлежности за кръгова стопанска система, дяловия инструмент за нововъведения в предприятията и дълго чакания Фонд за софтуерен трансфер, който ще построи постоянен мост сред науката и бизнеса. Това съобщи зам.-министърът на нововъведенията и растежа Красимир Якимов по време на осведомителното събитие на ФнФ за показване на постигнатите резултати и макроикономическите резултати от осъществяването на финансовите принадлежности за предходния програмен интервал.

„ В Министерството на нововъведенията и растежа успяхме да реализираме " съвършена стихия " за предприемаческата екосистема в България. Никога досега в историята на ръководството на европейски средства в страната не е имало подобен огромен запас за бизнеса ", акцентира Якимов. Той напомни, че в края на 2022 година с политическа воля и деен разговор с Европейската комисия беше реализиран триумф с договорянето на базовия запас по линия на МИР в общ размер на 5 милиарда лева Това са средствата по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведенията в предприятията " с бюджет близо 3 милиарда лева и Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " с бюджет към 2 милиарда лева

„ След това при започване на 2023 година в рекордно къс период от този запас насочихме към 1,3 милиарда лева за дейно ръководство от ФнФ за дългови и дялови принадлежности. Бяха подписани две съглашения сред Фонда и МИР, които разрешиха структурирането им ", сподели още зам.-министърът. Той акцентира още, че ФнФ подписа съглашение и с Управляващия орган на Програма „ Развитие на районите " към Министерство на регионалното развитие, с помощта на което Фондът получи мандат да ръководи фондовете за градско и районно развиване с бюджет над 460 млн. лева

" В резултат на всичко това в края на предходната година стартира и поетапното отключване на ресурсите. Първата процедура за асортимент на фонд мениджъри за така наречен фондове „ Предприемачество " с бюджет 100 млн. евро се радва на извънреден интерес - за трите обособени позиции са кандидатствали над двадесет екипа ", уточни Якимов.

„ Имаме уверението на ФнФ, че процедурата към този момент е в напреднал стадий и през второто полугодие ще бъдат определени новите фонд мениджъри, които на собствен ред ще структурират дяловите фондове. В оптимално къс период тези пари ще стигнат до бизнеса ", акцентира още той.

В умозаключение зам.-министърът на нововъведенията и растежа се обърна с апел към предприемаческата общественост да бъде самодейна и да следи опциите, които ФнФ дава в интерес на българския бизнес.

Относно постигнатите резултати от ФнФ в доклада си оповестиха, че са били подкрепени над 3550 крайни получатели от разнообразни браншове и че са вложени към 2 милиарда лева обществен и частен запас. Те демонстрираха разнообразни образци на основни планове в страната (още на ).

Събитието се организира в Аулата на Софийския университет и присъединяване взеха още представители на ръководещите органи на оперативни стратегии, фонд мениджъри, бизнеса, университетските среди, банки и сътрудници на ФнФ.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР