Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова вчера оглави

...
Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова вчера оглави
Коментари Харесай

Зам. министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова оглави Обществения съвет “Икономика на светло“

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова през вчерашния ден оглави Обществения съвет „ Икономика на ярко ". Създаден през 2009 година по самодейност на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за по-добрата съгласуваност и съдействие на национално ниво за дейно формулиране и използване на тактики за битка с неофициалната стопанска система, Съветът сплотява напъните на държавни органи, обществени сътрудници, общини, медии, гражданско общество, за преустановяване на сивите практики, за битка с корупцията и за обезпечаване на почтена конкурентна среда (=).

Заместник-министърът на финансите Мартин Дановски, който замести госпожа Петкова, уточни, че избирането й за ръководител е отговорност и ангажимент, защото „ Министерство на финансите постоянно е било ангажирано в процесите за понижаване на каузи на неофициалната стопанска система, изсветляването на заплащанията и увеличение на прозрачността ".

„ Недекларираният труд и сивата стопанска система не просто изкривяват пазарната среда, те слагат цялото общество в риск от икономическа и обществена неустойчивост. Тези две феномени съставляват съществено предизвикателство за всяка модерна стопанска система, подкопават разпоредбите на законната търговия и водят до обилни загуби на държавни доходи от налози и осигуровки. Липсата на промени и недоброто действие на редица системи въздействат върху изсветляване на стопанската система. Това лимитира опциите за обществени вложения в обучение, опазване на здравето и обществена сигурност ", съобщи ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев при откриването на първото съвещание на Обществения съвет за 2024 година

Той напомни, че през последните 3 години АИКБ е обучила и съветвала над 450 предприятия и съвсем 4 100 лица и е изготвила и 51 ограничения за битка с недекларираната претовареност в тесни съвещания и съгласуваност с членовете на Обществения съвет. Предложените през 2022 година насоки за справяне с този феномен включват отчитане във величината на работната заплата и на осигуровките, платени от работодателя, като тласък за служащите да упорстват за почтени и транспарантни трудовоправни връзки. Бяха създадени и 19 ограничения за подсилване на потенциала и работата на контролните институции, имащи отношение към тези процеси. Членовете на Обществения съвет подчертаха нуждата от продължаването на работата в тази посока и показаха своята подготвеност интензивно да се включат в нея.

Част от тези ограничения и оферти бяха припознати от отрасловите министерства и са намерили своето място в нормативната база или обособени стратегически документи, само че тези, които целят от дълго време наболели промени, към момента стоят на дневен ред, добави Васил Велев.

„ За страдание, в България политиките за пазара на труда изостават по отношение на европейските и интернационалните трендове. Това основава доста сериозна причина за рецесия в конкурентоспособността както на жителите, по този начин и на бизнеса ни. АИКБ от дълго време работи по тези тематики и непрестанно ги слага на вниманието на българските политици. Вярвам, че в идващия парламент ще имаме опция да обърнем съществено внимание на връзката сред пазара на труда и образованието, сред сивата стопанска система и конкурентоспособността. Ще е закононарушение, в случай че не го създадем. И в умозаключение желая единствено до разглася, че във връзка с така наречен френска безработица към този момент сме подготвени с измененията в Кодекса за обществено обезпечаване. Обезщетенията на безработните към този момент няма да бъдат изчислявани по идентичен метод и когато става въпрос за трудова претовареност в страна членка на Европейски Съюз, ще се взима по-дълъг интервал от време. Така няма да се основават предпоставки безработни лица да стоят на помощи, а да имат тласък да бъдат интегрирани назад в пазара на труда ", сподели Деница Сачева, ръководител на Комисия по труда, обществената и демографската политика при 49-то Народно заседание.

И съобщи, че за нея ще е от извънредно значение да се обърне съществено внимание на младежите и включването и реализирането им на пазара на труда. Деница Сачева цитира данни, съгласно които от 40% до 50% от младежите у нас не считат за закононарушение, че работят без трудов контракт. А 25 на 100 от тях са съгласни и желаят да работят без трудов контракт.

За да отговори на потребностите на пазара на труда и новите условия, сложени от цифровия и климатичния преход, пред които са сложени предприятията и българските заети лица, АИКБ започва при започване на т.г. план за „ Комплексен метод за обезпечаване на стимулирани квалифицирани човешки запаси ".

Главният секретар на АИКБ доцент доктор Милена Ангелова, която е и началник на плана, показа плана пред Обществения съвет. „ В идващите четири години ще работим в няколко посоки - ограничение на сивата стопанска система, повишение на привлекателността на основни специалности, създаване на ограничения за по-лесното адаптиране на предприятията и заетите лица към двойния преход, както и надграждане на композитния показател „ Икономика на ярко ". Първите резултати от плана към този момент са факт. Идентифицирахме 89 специалности и 145 длъжности от 17 стопански бранша, които са основни за развиването на българската стопанска система. Предстои ни да разработим модели и принадлежности и разчитаме на членовете на Обществения съвет за оферти по отношение на техния обсег и дейностите за осъществяване на необятна осведомителна акция. АИКБ желае и ще работи за стопанска система на ярко и за конкурентен български бизнес ", сподели доцент доктор Милена Ангелова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР