Русия и Израел вероятно решиха да дадат отговор на внезапната

...
Русия и Израел вероятно решиха да дадат отговор на внезапната
Коментари Харесай

Израел помага на Русия да оформи развода с Иран

Русия и Израел евентуално взеха решение да дадат отговор на неочакваната аудиенция, която сирийският президент Башар Асад самоволно направи в Техеран. На такива заключения навежда публикуваното в съветската и израелската преса известие за основаването от Москва и Ерусалим на взаимна работна група за евакуиране на задграничните сили от територията на Сирийската арабска република.

Инициативата бе стартирана на срещата на двамата водачи - Владимир Путин и Бенямин Нетаняху. Както споделят специалистите, образуването на групата показва най-много, че разривът сред Русия и Иран непрестанно пораства.

За концепцията да се сътвори взаимна група оповестиха както съветските, по този начин и израелските медии, базирайки се на свои източници. Уточнява се, че този механизъм допуска присъединяване и на други страни, които също са заинтригувани от очистването на Сирия от " непотребни " формирования. Не се показват никакви спомагателни детайлности по отношение на проекта. Посолството на Израел в Москва отхвърли да даде на " Независимая газета " каквито и да са мнения по тематиката. Така че за задачите и дилемите на съгласувания сред Русия и Израел план може да се съди единствено по подтекста.

Не е мъчно да се досетиш, че краен получател на тази самодейност са на първо място Иран и вярната му " Хизбула ". Тяхното евакуиране от Сирия е основното, към което се стреми израелското управление в договарянията си с Русия, отдадени на следвоенната обстановка в републиката. Москва признава нуждата от " деиранизация " на Сирия, само че съдейки по последните събития, на нея й е все по-трудно да управлява този развой.

Истински имиджов удар за Кремъл стана визитата на Асад в Техеран, където той се срещна освен с президента, само че и с висшия водач Али Хаменей. От срещата отсъстваше външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф, само че в залата за договарянията можеше да бъде забелязана авторитетната фигура на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война военачалник Касем Сюлеймани. Броени часове след тази среща Зариф написа, че желае да се отдръпна от министерския си пост, което източници на западната преса директно свързаха с визитата на Асад. По-късно стана известно, че президентът Хасан Рохани не е приел оставката.

Както и да се огледа, идването на сирийския водач в Техеран свидетелства за желанието му да резервира иранското присъединяване в сирийските работи. А това значи, че основаването на руско-израелската група би трябвало да се преглежда като разследване от тази аудиенция и като резултат от недоволството на тези трезви глави на Смоленския площад (руското външно министерство - бел.ред.), които считат, че Иран е прекалил с гостоприемството на непознатата страна.

" Да, руско-иранските несъгласия в Сирия явно нарастват ", сподели пред " Независимая газета " шефът на Центъра за ислямски изследвания при Института за иновационно развиване Кирил Семьонов, разяснявайки известията за руско-израелската група. Анализаторът дава за образец случая в региона на сирийския град Шата (провинция Хама), където преди месец се сблъскаха две подразделения на сирийската държавна войска - четвърта дивизия, командвана от брата на президента - Махер, и пети корпус. Проблемът е в това, че четвърта дивизия е под контрола на Иран, който не би се отказал да укрепи позициите си в стратегически значимата низина Ал Габ (където се намира град Шата). Руската страна разбра това, отбелязва немското списание " Шпигел ", и показва мнение, че точно Москва е трансферирала там пети корпус, който по стичане на събитията се сблъска със силите на Махер Асад.

" Вероятно визитата на Асад не е била съгласувана нито със Зариф, нито с Москва, - удостовери Семьонов. - На този декор Иран е подготвен да даде на Асад финансиране и да построи 200 000 нови жилища. Тоест, Техеран има намерение освен да резервира, само че и да укрепи личната си " ос ", в която Дамаск е основен детайл. С оглед на явната антиизраелска устременост на тази ос, Москва не може да не изпитва безпокойствие. "

Коментирайки желанието за основаването на двустранната група, специалистът на Руския съвет по интернационалните каузи Антон Мардасов съобщи: " Остава неразбираемо дали това може да се счита за едностранно предпочитание на Нетаняху, който към този момент работи по всички въпроси в този формат, или за напълно нов механизъм за евакуиране на задграничните сили. Ако се има поради последното, за премахването (на задграничните военизирани формирования - бел. НГ) е нужна поддръжката най-малко на част от сирийския боен хайлайф, защото в югозападната част на Сирийската арабска република не престават да работят разнообразни опълчения ".

Експертът счита, че самодейността на Путин и Нетаняху е конюнктурно решение, защото политическото споразумяване или неговата реплика по този начин или другояче изискват евакуиране на задграничните войски. Освен това Мардасов счита, че такова решение се чака да има извънредно мъчителен отзив в Техеран, тъй като то демонстрира: Русия, най-малкото декларативно, би желала да спомогне за изтеглянето на другите формирования, които се намират под негов (ирански - бел.ред.) надзор.

Не би трябвало да се изключва и разновидността за избирателен темперамент на сходни " начинания ". Външната политика заема не последно място в разгарящата се битка за израелския Кнесет, където партията на премиера - " Ликуд ", рискува след броени дни да изгуби своите позиции поради струпалите се върху главата на нейния водач корупционни каузи. А това значи, че Нетаняху би трябвало да подхваща незабавни ограничения, с цел да проработи точки на вътрешнополитическата сцена. А до момента нито министър председателят, нито неговите договарящи се оказват способни да натрупат такива точки на фронта на битката с палестинските групировки. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР