Преобладаващата част от имотите у нас са купени с ипотечен

...
Преобладаващата част от имотите у нас са купени с ипотечен
Коментари Харесай

Да купуваме ли ипотекиран имот?

Преобладаващата част от парцелите у нас са купени с ипотечен заем, защото малко на брой разполагат с задоволително финансови благоприятни условия да извадят подготвени пари.

Въпреки това значително купувачи се плашат от този тип заем и реагират с съмнение, само че това е просто обществено предрешение и липса на осведоменост, безапелационни са спецовете по недвижимости. Всъщност този вид парцели са едни от най-изрядните и даже освен това – от време на време разрешават повече пазарлък за цената.

 

Притеснението на купувачите е ясно – въпреки всичко при ипотечния заем нормално ежемесечните вноски са по-високи и приходите би трябвало да разрешат да се изплаща дълги години.

Статистиката сочи, че през последните години към 60% от парцелите в София са закупени  тъкмо по тази скица.

Въпреки това не са малко ипотекираните жилища, които се пускат за продажба на пазара, естествено, поради финансови усложнения.

Това значи едно – че титулярят търси по-бърза договорка. Какво се случва, когато притежателят не може да обслужва ипотеката? Тогава разполага с към 90 дни за продажбата, преди банката да наложи забрана и да трансферира продажбата към частен правосъден реализатор. И в двата случая – поради късия период, с който разполага притежателят, задължението да изплати заема го притиска и тогава той е заставен да даде по-изгодни и атрактивни условия на купувача. Тъкмо подобен тип продавач най-често дава добра отстъпка, безапелационни са брокерите.

 

Естествено, това не значи, че в договорката би трябвало да се вкара стилът „ извиване ” на ръце, тъй като нормално този способ отблъсква. По-скоро и двете страни би трябвало рационално да претеглят плюсовете и минусите съгласно събитията. При всички положения обаче финансовата потребност и времевите условия дават причина купувачът и персоналният му съветник да показват уменията си за водене на договаряния.

 

Принципно финансистите успокояват, че покупката на ипотекиран парцел към банка не заплашва купувача, не му носи опасности, тъй като парцелите с присъединяване на банка са едни от писмено най-изрядните.

Процесът по придобиване също допуска всички налични благоприятни условия на пазара, а точно посредством:

 

-           погасяване на заема с ликвидни средства от страна на новия купувач;

-           ипотечен заем, т.е. основаване на нова ипотека върху парцела на името на новия покупател и изтриване на старата;

-          ипотекиране на различен парцел и закупуването на стремежи.

 

Процесът е малко по-дълъг и комплициран, само че поради присъединяване на една или повече банки сигурността по договорката е оптимална.

 

Покупката на ипотекиран парцел е сигурна договорка, която може да се окаже и много преференциална при положително водене на договарянията и несъмнено, при положително стичане на събитията. Естествено, тези покупко-продажби са необичайност, само че пък се отплащат. Ето за какво, когато човек попадне на такова жилище, би трябвало да обмисли деликатно тактиката си, да се съветва с специалистите в сектора и тогава да вземе осведомено решение.

Инфо: Уикенд

Тагове: имот закупуване на имот ипотекиран имот закупуване на ипотекиран имот банки заеми финансисти съвети
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР