Как се отрази COVID на образованието? В България и преди

...
Как се отрази COVID на образованието? В България и преди
Коментари Харесай

COVID-19, или как 230 хил. деца изчезнаха от училищата в САЩ - Анализи и Коментари

Как се отрази Коронавирус на образованието? В България и преди пандемията отпадащите от учебно заведение възпитаници бяха болна тематика. Проблем, за чието превъзмогване работеха екипи за обсег с цената на циркулиране от врата на врата и на сериозна работа за превъзмогване на пропуските, с цел да не отпаднат наново. Какво се е случило с тези, а и други деца по време на пандемията - когато присъственото образование беше прекъснато и се мина към онлайн уроци - не е напълно ясно, или най-малко не е обществено известно. След затихването на пандемията у нас този диалог не се възобнови. Може би и поради настаналото безвремие заради честата промяна на длъжностен със длъжностен кабинет и чувството, че всеки идващ министър е там за малко и отмята единствено наложителната настояща работа, от която не може да избяга.

Проблемът с отпадането на възпитаници, изключително по време на пандемията, не е неповторим за България - изпитаха го всички просветителни системи по света, в това число в Съединени американски щати. Ефекта Коронавирус върху просветителната система там изследват публицисти от Асошиейтед прес и университетски екип от Станфорд. Може ли да се открият паралели сред България и Съединени американски щати?

Тя трябваше да е в последния клас, подготвяйки се за дипломирането си след няколко месеца. Вместо това Кайлани Тейлър-Криб не е стъпвала в тогавашната си гимназия от разгара на пандемията от ковид до момента. Тя изчезва от листата с учениците в държавните учебни заведения в Кеймбридж, Масачузетс през 2021 година и от този момент е в неопределеност от административна позиция.

Тя е измежду стотиците хиляди възпитаници в цялата страна, които са изчезнали от държавните учебни заведения по време на пандемията и не са възобновили образованието си другаде, написа Асошиейтед прес. Агенцията разгласява разбор по плана Big Local News, който включва Станфордския университет и професора по обучение там Томас Дий.

Той открива, че в 21 щата има към 230 000 възпитаници, чиито отсъствия не могат да бъдат обяснени. Според обществено наличните данни те не са се преместили отвън щата, не са се записали в частно учебно заведение, нито са в домашно образование.

Само в Калифорния липсват над 150 000 възпитаници, а в Ню Йорк - близо 60 000. Анализът за годините преди пандемията в тези два щата открива, че преди съвсем не е имало изчезнали възпитаници, което удостоверява, че по време на пандемията се е случило нещо извънредно.

Щатите, в които детската градина не е наложителна, имат по-голям брой неотчетени възпитаници, което допуска, че измежду изчезналите са и доста дребни възпитаници, които са останали у дома, вместо да стартират учебно заведение.

Анализът не включва данните от 29 щата, в това число Тексас и Илинойс, нито незнайния брой възпитаници фантоми, които официално са записани, само че рядко идват в клас.

" Липсващите " възпитаници притеглят вниманието през 2020 година, откакто пандемията затвори учебните заведения в цялата страна. В годините по-късно те се трансформират значително в проблем на бюджетирането, тъй като всеки възпитаник носи пари от градското, щатското и федералното държавно управление.

В началото на пандемията учебният личен състав обикаля от врата на врата, с цел да доближи до децата и да ги притегли още веднъж. Повечето от тези старания – отбелязва АП - в този момент са прекъснати.

" Всички приказват за намаляването на броя на учениците, само че никой не приказва за това кой напуща системата и за какво ", споделя Том Шепърд, родител от Ню Йорк и представител в градската група за просветителна политика.

Анализът демонстрира къде са отишли учениците, чийто брой в държавните учебни заведения понижава внезапно по време на пандемията – с към близо 700 000 сред образователните 2019-2020 и 2021-2022 – в 21-те щата, които са дали данни. Някои от тях са се записали в частни учебни заведения. В 21-те щата учениците в частните учебни заведения са се нараснали с към 103 000. Много по-голяма група възпитаници са минали към домашно образование. Те са се нараснали с към 184 000. Някои фамилии са се преместили отвън щата, което също понижава броя записани. Раждаемостта в някои щати понижава. Според на преброяването на популацията в изследваните щати броят на децата в учебна възраст е намалял с към 183 000.

Това значи, че почти 230 000 възпитаници към момента не са регистрирани в данните. Те не са в частно учебно заведение, не учат у дома и не са се преместили отвън щата. Те липсват.

Липсващите деца, разпознати от АП и Станфордският университет, са освен това от численост. Анализът демонстрира хиляди възпитаници, които може да са отпаднали от учебно заведение или даже да не са го почнали, а да са пропуснали да се срещнат с основите на четенето и учебния режим в детската градина. Те са хиляди и се нуждаят от помощ, с цел да се върнат.

" Това са неща, за които никой не желае да приказва - споделя Соня Сантелис, основен изпълнителен шеф на държавните учебни заведения в Балтимор. - Това, което пречи на децата да се върнат в учебно заведение, са външни неща, да вземем за пример грижата за по-малки братя и сестри или нуждата да се работи. “ Сантелис се притеснява, че на младежите от време на време им липсват грижовни възрастни в учебно заведение, с които да разискват терзанията си.

Разговорите за образованието след Коронавирус нормално се концентрират върху резултатите от тестванията и достиженията на учениците, само че липсва блян да се разбере повече за децата, които не вървят на учебно заведение и по какъв начин ще им се отрази това. За да запълнят този пропуск, месеци наред публицисти от АП интервюират деца в учебна възраст, които не вървят на учебно заведение, и членове на фамилиите им.

Причините са разнородни: някои още се опасяват от COVID-19; други са бездомни; трети са напуснали страната; четвърти не са успявали да учат онлайн, оставили са учебното заведение и са почнали работа; пети са изпаднали в меланхолия.

По време на продължителното онлайн образование някои възпитаници изостават толкоз доста в развиването си и във връзка с знанията, че към този момент не знаят по какъв начин да се държат или да учат в учебно заведение. Много от тях, въпреки и в огромна степен да отсъстват от образователни занятия, към момента са публично в учебните описи. С други думи, броят на тези, които не получават обучение, може би е доста по-голям от цифрата 230 000.

В някои случаи тези процеси са се развивали и преди пандемията и „ изгубването “ им наподобява, само че не е ненадейно.

Кайлани се усеща изолирана и нещастна в учебно заведение. В девети клас, няколко месеца преди да се развихри пандемията, тя е преместена в различен клас поради слаби оценки по математика.

Кайлани има Синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност и споделя, че бялата асистентка на учителя, назначена да ѝ оказва помощ да се концентрира в новия клас, се е насочила към нея, тъй като е чернокожа, че упреквала Кайлани, когато съучениците ѝ се държали неприятно. Тя не ѝ разрешавала да употребява слушалките си, до момента в който работела независимо в клас, което съгласно Кайлани е позволено в специфичния ѝ учебен проект за да ѝ оказва помощ да се концентрира.

Кайлани стопира да влиза в часовете по математиката. Вместо това обикаля коридорите или чете в библиотеката.

Пандемията и образованието у дома облекчават тревогата, която Кайлани изпитва, когато е в учебната постройка. Тя избира онлайн учебното заведение, тъй като можеше да изключи камерата и да се занимава, както тя реши. Оценките ѝ се усъвършенстват.

Когато учебното заведение още веднъж отваря порти, тя не се връща.

Загуба на физическа връзка

За някои възпитаници е било невероятно да преодолеят загубата на физическата връзка с учебното заведение и учителите по време на затварянето на учебните заведения по време на пандемията.

Хосе Ескобар, преселник от Ел Салвадор, неотдавна се е записал в 10-и клас в Бостънските държавни учебни заведения, когато образователното заведение е затворено през март 2020 година Предоставеният от учебното заведение му преносим компютър не работи и заради бюрократични спънки регионът не му дава нов няколко седмици. Баща му стопира да заплаща сметките им за телефон, откакто губи работата си в ресторанта. Без техника той не може да влезе в часовете. Решава да се откаже и да си откри работа като готвач. " Не мога да изучавам по този метод ", споделя той на испански. На 21 години той към момента има право да учи в Бостън, само че споделя, че е прекомерно остарял за гимназия и би трябвало да работи, с цел да оказва помощ на фамилията си.

Друг възпитаник от Бостън изпада в тежка меланхолия по време на онлайн образованието и е приет в болница в продължение на месеци. Вкъщи той отхвърля да влиза в онлайн учебно заведение или да излиза от стаята си макар визитите на преподавател в дома му.

Всички тези възпитаници публично са напуснали учебно заведение и евентуално са били заличени от базите данни със записаните. Много други записани не получават обучение.

Миналата година в Лос Анджелис съвсем половината от учениците са били хронично отсъстващи, което значи, че са пропуснали повече от 10% от образователната година. При учениците с увреждания броят е още по-голям: 55% са пропуснали най-малко 18 образователни дни. Не е ясно какъв брой от учениците са отсъствали повече време.

Когато учебните заведения не се оправят

Властите в Лос Анджелис приказват намерено за опитите да намерят възпитаници, които не посещават учебно заведение, и да оказват помощ за унищожаване на пречките да идват на учебно заведение. Предлага се да вземем за пример помощ за настаняване, само че за някои възпитаници и техните родители казусът се крие в учебната система, която съгласно тях постоянно проваля децата им.

" Родителите са огорчени ", споделя Алисън Хертог, която съставлява към три дузини фамилии, чиито деца са пропуснали забележителен брой образователни часове, когато физическите класни стаи в Калифорния са били затворени за повече от година по време на пандемията.

10-годишният Езекиел Уест е в четвърти клас, само че чете като първокласник. Преди затварянето на пандемията той е преместван от учебно заведение в учебно заведение, защото преподавателите не могат да се оправят с импулсивното му държание.

По време на онлайн образованието майка му няма достъп до домакински интернет и се затруднява да употребява предоставените от учебното заведение точки за Wi-Fi. Тя работи като домашна помощница и не може да следи Езекил онлайн.

Когато се връща в учебно заведение през есента на 2021 година като третокласник, той е отчаян, защото съучениците му са постигнали по-голям напредък през годините от неговия. " Не се усещах квалифициран - споделя той в изявление по телефона. - Наистина не можех да изучавам толкоз бързо, колкото другите деца, и това ме разстрои ненапълно. "

Административен арбитър отсъжда, че учебните заведения в Лос Анджелис са нарушили правата на Езекил и подрежда на региона да му обезпечи място в ново учебно заведение със специфичен проект, който да го улесни да стартира още веднъж да учи и да се довери на учителите. Училището не съблюдава проекта, по тази причина през октомври майка му стопира да го изпраща в клас. " Не мога да им се доверя ", изяснява Миша Кларк.

Училищните управляващи в Лос Анджелис не са дали отговор на молбите за коментар по случая на Езекил от публицистите.

Миналия месец Езекил се записва в държавно онлайн учебно заведение за калифорнийски възпитаници. За задачата майка му се съгласява да се откаже от специфичния му учебен проект. Адвокатът му Хертог се притеснява, че програмата няма да е подобаваща за човек с потребностите на Езекил и търси друга опция с повече еластичност.

Поне трима от учениците, които Хертог съставлява, в това число Езекил, са изчезнали от учебно заведение за дълги интервали от време, откогато е обновено присъственото образование. Според нея обстановките при тях са били предотвратими: " Срамно е, че учебните системи са разрешили това да продължи толкоз дълго ".

Когато напролет на втората си година Кайлани престава да влиза във виртуалните си класове, тя получава няколко имейла от учебното заведение, в които ѝ споделят, че е отсъствала от учебно заведение. Между две и четири седмици, откакто изчезнала от учебното заведение в Zoom, съветникът ѝ в класната стая и учителят ѝ по испански език ѝ писали, с цел да я попитат къде е. А деканът на учебното заведение се обадил на прабаба ѝ, която е неин легален аставник, с цел да я осведоми за изгубването на Кайлани от учебно заведение.

Според Кайлани те не са общували повече. Тя отишла да работи в Chipotle, като приемала поръчки във финансовия регион на Бостън.

През декември Кайлани се реалокира в Северна Каролина, с цел да стартира отначало. Сега тя преподава танци на деца от началното учебно заведение. Миналия месец е издържала изпитите си за приблизително обучение. Иска да посещава курсове по хореография. Но поглеждайки обратно, знае, че е можело нещата да бъдат разнообразни. Макар да не съжалява за напускането на гимназията, тя споделя, че може би е щяла да промени решението си, в случай че някой в учебното заведение бе показал по-голям интерес и персонално внимание към нейните потребности и беше я подкрепил.

" Имаше толкоз доста пъти, когато можеха да създадат нещо. Но те не направиха нищо ", споделя тя.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР