Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 13.02.23: Здравето на Путин - изключително чувствителен въпрос - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Ръководителят на унгарската дипломация е в Минск. Петер Сиярто е в беларуската столица през днешния ден, с цел да разиска " мира " в Украйна. Той ще бъде признат от своя сътрудник Сергей Алейник, който неотдавна бе назначен на този пост след неочакваната гибел на предшественика си. " Разбира се, доста хора ще подлагат на критика тази самодейност, само че каналите за връзка би трябвало да останат отворени ", обоснова се Сиярто. Той остава първият външен министър от страна - членка на Европейски Съюз и НАТО, който пътува до Минск, където Александър Лукашенко ръководи от 1994 година, като грубо потиска опозицията а и по-късно въвлича страната си в рискованата " специфична военна интервенция " на Русия в Украйна. Премиерът Виктор Орбан и българският президент Румен Радев бяха единствените двама европейски водачи, които изглеждаха навъсени по време на триумфалното посещаване на Володимир Зеленски в Брюксел на 9 февруари. Те се оповестиха срещу изпращането на оръжия в Киев и, както постоянно, " за мир ", без да прецизират какво тъкмо имат поради под това. Според Киев това е просто съветски разказ.

Здравето на Путин - извънредно сензитивен въпрос. Всички контракти и покупки на Централната клинична болница, здравното заведение на президентската администрация, са изчезнали от съветския уеб страница за публични поръчки, откриха съветски опозиционни медии. Тези документи разрешиха да се открият, с друга степен на сигурност, всички защитни ограничения, които Кремъл подхваща във връзка с здравето на своя основен наемател Владимир Путин. Последният е придружаван по време на пътуванията си от голям брой лекари (до тринадесет), най-често от хирург, профилиран в рака на щитовидната жлеза, и експерт по УНГ. През юни предходната година съветски и западни източници изрекоха съмнение, че Путин се лекува от онкологично заболяване, само че тази информация не беше доказана.

Исках да " изкупя виновността си ". Това съобщи редакторът Владимир Романенко, с цел да изясни за какво в събота вечерта е разгласил на уеб страницата на прокремълския ежедневник " Комсомолская истина " няколко публикации, които подлагат на критика войната и режима на Путин. 24-годишният мъж, който се дефинира като член на ЛГБТ общността, живее в чужбина от началото на мобилизацията и работи като публицист в известния ежедневник, прочут като " обичания вестник на Путин ". “За да се прехранвам и заради липса на друго ”, изяснява той. Романенко е бил дежурен през уикенда, което му разрешава да направи този трик, който той разказва като метод да " изкупи виновността си " за това че е сътрудничил на агитационен вестник. Статиите бяха бързо отстранени от уеб страницата незабавно откакто се разбра за случая. Романенко не чака скоро да се върне в Русия.

Путин и " неговият " брониран трен. От есента на 2021 година съветският държавен глава пътува извънредно със специфичен трен на територията на страната, оповестява съветският проверяващ уеб страница " Досие ". Предимствата на това транспортно средство пред самолетите са поверителност и сигурност: съгласно уеб страницата, въпросният трен съвсем по нищо не се разграничава от другите търговски влакове, като се изключи че вагоните му са бронирани и оборудвани с антени за специфична връзка. Путин го употребява, с цел да пътува до другите си резиденции, най-много в Московска област, само че също и в южната част на страната. Съществуването на " държавния трен " единствено по себе си не е загадка, само че той се употребява основно от Дмитрий Медведев и доста рядко от самия Владимир Путин. Но съгласно " Досие " той не е същият като свръхсигурната и бронирана комбинация, употребена от водача на Кремъл в подтекста на войната в Украйна.

[Под лупа] Молдова: Майя Санду удостовери съветския проект за дестабилизиране на страната ѝ 

" Всички, които вземат участие в тези дейности против Република Молдова, без значение дали са членове на политически партии или незаконни групи, както и всички, които ги пазят, би трябвало да бъдат преследвани. Безопасността на жителите и сигурността на страната са наша съществена грижа. И ще продължим да вършим всичко належащо, с цел да защитим нашата страна и жители, мира и публичния ред ", съобщи президентката Майа Санду на конференция в понеделник, 13 февруари, няколко дни откакто украинските управляващи й предоставиха информация за нов съветски проект за дестабилизиране на Молдова.

" Опитите на Кремъл да внесе принуждение в страната ни няма да съумеят. Нека запазим успокоение и да имаме вяра в Република Молдова ", добави тя.

Силно угрижена, президентката изиска от Народното събрание да даде повече пълномощия на силите за сигурност и на прокурорите в битката със опасността. " Това е кратковременен проект, който планува бойкот благодарение на хора с военна подготовка, маскирани като цивилни. Те възнамеряват насилствени дейности, в това число набези против избрани публични институции и взимане на заложници ", сподели тя.

За тази цел могат да бъдат употребявани хора от чужбина. " Документите съдържат да вземем за пример инструкции за разпоредбите за влизане на територията на Република Молдова на жители на Руската федерация, Беларус, Сърбия и Черна гора ", твърди Майа Санду.

Този нов съветски " проект " идва след опита за събаряне на молдовското държавно управление през есента на предходната година посредством всеобщи демонстрации, с цел да бъде образуван проруски кабинет в Кишинев.

На 10 февруари молдовският президент разпореди на своя консултант по сигурността Дорин Речан да сформира ново държавно управление след оставката на министър-председателя Наталия Гаврилита. 48-годишният Речан е прозападно надъхан и поддържа присъединението на Молдова към Европейския съюз. От 2012 година до 2015 година е министър на вътрешните работи, а от 2010 година до 2012 година - заместник-министър на осведомителните и информационните технологии.





Можете да

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР