Нова методиката на Агенцията за социално подпомагане за планиране на

...
Нова методиката на Агенцията за социално подпомагане за планиране на
Коментари Харесай

Нова методика за планиране на социалните услуги ще остави деца и семейства без подкрепа - Анализи и Коментари

Нова методиката на Агенцията за обществено подкрепяне за обмисляне на обществените услуги ще остави деца, фамилии и хора в уязвимо състояние без поддръжка. Причината е методът, по който се пресмята по какъв начин и с какъв брой души ще работят обществените услуги . Така, вместо да уголемява опциите за поддръжка, тази методика ги понижава фрапантно, сигнализира.

И сега общият брой на отворените случаи на деца от отделите за протекция на детето са два пъти повече от местата в обществените услуги.

По този мотив 99 организации, снабдители на обществени услуги и общини, измежду които и Национална мрежа за децата, изпратиха писмо до Лазар Лазаров, длъжностен зам. министър ръководител и министър на труда и обществената политика, и Румяна Петкова, изп. шеф на Агенцията за обществено подкрепяне, с което предлага измененията да се преразгледат.

Според методиката, препоръчана от АСП, под потенциал на настоящите услуги, без значение от характера им, се схваща брой места или 1 място = 1 консуматор. Предложеният метод се базира на неправилната догадка, че потенциалът е еднакъв на броя на потребителите, както и че всеки консуматор получава по една активност за поддръжка.

Този метод, който е подобаващ за „ Резидентна грижа “ или „ Подслон “, не е подобаващ за полудневните, дневните и почасовите услуги, които оферират самостоятелна, всеобхатна, интегрирана и непрекъсната поддръжка. Повече от 10 години Центровете за социална поддръжка схващат потенциала си не като брой консуматори, а като случаи, пишат заинтригуваните организации.

Най-често потребителите (децата в риск и техните родители) получават интегрирана поддръжка посредством разнообразни действия. Самостоятелното даване на услуги е по-скоро изключение.

Ето и образци за несъстоятелността на този метод:

Във всеки Център за социална поддръжка входът към услугите се дефинира от направлението/заповед на съответната Дирекция „ Социално подкрепяне “. В направлението е вписано детето и в по-редки случаи – родителят/ите. За тях в проекта за деяние на ОЗД са сложени съответни цели и насоки за работа, които са изведени въз основата на обществения отчет от оценката на риска и потребностите на детето и фамилията. Това значи, че консуматор на услуги ще бъде освен детето, а и негов родител (и), а в някои от обстановките – и различен член на фамилията.

Ето и образец за използването на метода за Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – при условие за потенциал 20 места, единствено 7 индивида ще могат да употребяват всички услуги, единствено 4 индивида ще могат да употребяват 3 услуги, единствено 2-ма индивида ще могат да употребяват 4 услуги, а 20 ще би трябвало да употребяват единствено 1 услуга.

Ако препоръчаните промени влязат в действие, близо два пъти по-малко деца и фамилии ще могат да получават поддръжка, а доставчиците на услуги ще би трябвало да лимитират даването на услуги до запълване на броя места/потребители. Така действително страната ще заплаща единствено престой, без действия за потребителите на дневната грижа, а за почасовите услуги ще се набере дълъг лист от чакащи.

Друг огромен проблем е методът на установяване на закрепените дялове на дейностите по член 15 при преобразуването. В методиката тези дялове не дават отговор на съществуващата процедура и на потребностите и потребителите за поддръжка, които се въздействат най-много от целевата група, спецификата на проблемите и възрастта.

В оферти лист от услуги отсъства Приемната грижа (по смисъла на ЗСУ), както и така наречен Общностни центрове (услуги за ранно детско развитие) и други Центрове за интегрирана поддръжка (напр. Детските центрове за покровителство и поддръжка „ ЗонаЗаЗкрила “, развити с поддръжката на УНИЦЕФ).

Посочените проблеми ще доведат до следните отрицателни резултати върху потребителите, системата за протекция на детето и системата на обществените услуги за хора с увреждания:

Стесняване на входа към услугите, вместо равнопоставен и обезпечен достъп на всички нуждаещи се.

Силно ограничение на опциите за даване на сложна поддръжка (няколко типа действия на един потребител) съгласно потребностите.
Намаляване на половина на опцията да се ползват ограничения за протекция на детето в фамилна среда, както и да се насочва към характерна поддръжка (консултиране, психическа терапия и рехабилитация, образование за придобиване на умения и т.н) в това число за децата, настанени в резидентна или приемна грижа;

Ограничаване на правата на хората с увреждания да употребяват комплекс от профилирани услуги съгласно самостоятелните им потребности.
За да се подсигурява поддръжката за деца, фамилии и уязвими хора, настояваме в незабавен порядък да се преразгледа методът за превръщане на услугите, като той се съобрази с действителните потребности на обособените целеви групи и опита на доставчиците по използване на ЗСУ.

Нужно е да се сътвори работна група с присъединяване на представители на общините и снабдители на обществени услуги – неправителствени организации, която да ревизира и предложи нужните промени в методиката.

Подписалите близо 100 организации и общини чакат незабавната реакция на Министерството на труда и обществената политика.

Анализът е оповестен на уеб страницата на Национална мрежа за децата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР