Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 15.02.23 г.: Декомунизация по полски - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Евгени Пригожин признава, че е основал съветската фабрика за тролове Internet Research Agency (IRA). В отговор на въпрос на немското списание Der Spiegel ръководителят на наемната компания " Вагнер " декларира, че освен е финансирал тази скандална организация: " Аз имах концепцията, аз я сътворих и аз я управлявах дълго време ". Базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет проучвания е обвинена в интервенция в президентската акция в Съединени американски щати през 2016 година, като е подкрепяла претендента Доналд Тръмп посредством подправени сметки в обществените медии. Пригожин също по този начин признава, че е подкрепял друга фабрика за тролове - Cyber Front Z, която разказва като " група патриотични блогъри ". Киберфронт Z е името на канал в Telegram, основан малко след началото на войната в Украйна, който в този момент има над 115 000 клиенти. Твърди се, че Пригожин е дал един от офисите си на групата " като щаб " и е провел среща с тях при започване на войната.

Полша е уволнила от външното си министерство всички, които са минали през съветското МГИМО. " От към този момент два месеца, полската дипломация е свободна от МГИМО ", се похвали външният министър Збигнев Рау. Всички чиновници на министерството, които са приключили влиятелния Московски институт за интернационалните връзки (филиал на съветското външно министерство), без значение дали са дипломати или не, са уволнени. Според министъра този институт, в който се образоват бъдещите руски, а по-късно и съветски дипломати (а постоянно и шпиони), е инструмент на съветския империализъм. Според Збигнев Рау приключилите там не престават да служат на този империализъм. За него тази чистка е значима стъпка в " декомунизацията " на полското общество.

Ирански оръжия скоро в Украйна? Докато министрите на защитата на НАТО заседаваха в Брюксел, немският представител Борис Писториус разгласи на 14 февруари, че Германия е направила поръчка за муниции за танковете " Гепард ", с цел да подкрепи украинските въоръжени сили. След като не съумяха да получи муниции от Швейцария или Бразилия, които желаят да запазят неутралитет в спора, управляващите в Берлин призоваваха своите индустриалци да възобновят производството на 35-милиметрови снаряди за тези танкове, които към този момент не се употребяват от немската войска. Rheinmetall би трябвало да ги достави до юли. Правителството на Съединени американски щати също разгласи, че е направило поръчки за муниции на обща стойност 522 млн. $ (486 млн. евро) на две компании - Northrop Grumman Systems и Global Military Products. Първите муниции би трябвало да бъдат доставени през идващия месец. И най-после, най-новата концепция на Запада, прокарвана от Вашингтон, е да се доставят без доста формалности на украинците иранските оръжия, иззети по крайбрежието на Йемен и предопределени за бунтовниците хути. За в този момент това може да включи към 5 000 автомата от руски вид и 1,6 милиона патрони за последните.

Сръбските и черногорските управляващи реагираха остро на обвиняванията , отправени от молдовската президентка Мая Санду, която, осъждайки " съветския проект " за дестабилизиране на страната ѝ посредством насилствени дейности, уточни, че жители на тези две страни биха могли да вземат участие в него. Министър-председателят на Черна гора Дритан Абазович съобщи, че в случай че Молдова може да даде повече информация, " ние сме повече от подготвени да я чуем ".

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич отхвърли обвиняванията, като добави, че Белград " изисква от молдовските управляващи незабавно да ни изпратят всяка информация, с която разполагат, защото досега не сме получавали такава ". Ивица Дачич имаше и друга причина да бъде раздразнителен. Във вторник молдовската полиция отхвърли влизане в Молдова на десетина последователи на футболния тим ФК Партизан, които бяха пристигнали да гледат мач от Конферентната лига на УЕФА против Шериф Тираспол. В последна сметка мачът ще се организира в четвъртък пред празни трибуни от " съображения за сигурност ". Преди да заминат назад за Белград, сръбските почитатели се снимаха с карта на Косово в сръбски цветове и с съветското знаме.

Над 6 000 документирани случая на украински деца, отвлечени от Русия

Те са на възраст от четири месеца до 17 години и са били принудени да изоставен фамилиите си или домовете за сираци, с цел да бъдат превъзпитани в специфични лагери или даже осиновени от съветски фамилии. Поне 6 000 украински деца са били отвлечени от фамилиите си през последната година, а сигурно и повече. Американският проучвателен център Conflict Observatory към Йейлския университет, който изследва въпроса, е удостоверил всички 6 000 случая. Изследователите са съставили и лист на 43 обекта, където тези деца са държани в плен, като още веднъж броят на тези лагери сигурно е доста по-голям. Обектите са ситуирани в цяла Русия - от Черно море до Сибир и съветския Далечен изток - и на окупирания Кримски полуостров. Изследователите означават, че единодушието на родителите е било фалшифицирано или въобще не е било взето под внимание при изпращането на децата им в Русия. Те очевидно не са имали избор.

Русия стартира систематично да депортира деца от Украйна в Русия още преди началото на войната. Една от първите такива депортации, при започване на февруари 2022 година, е група от 500 по този начин наречени " евакуирани сираци " от Донецка област, означават откривателите. Причината, обществено посочена от съветското държавно управление по това време, е хипотетичната опасност от нахлуване на украинските въоръжени сили против (самопровъзгласилите се) " Донецка национална република " и " Луганска национална република ". Подобно на други по този начин наречени " сираци " (някои от тях не са такива, съгласно роднините им на място), които по-късно са доведени в Русия, някои от тях са осиновени от съветски фамилии. В началото на март други групи деца напущат Украйна и отпътуват за лагери в Русия, които са показани като безвъзмездна отмора. Освен евакуацията по съображения за сигурност и центровете за отдих, съветските управляващи употребяват и различен предлог за депортация на украински деца: здравно пътешестване, което допуска, че децата ще бъдат лекувани на съветска територия.

Това, което наподобява като жестоко нарушение на разпоредбите на войната, в действителност е съвършено проведена и координирана интервенция на съветското федерално държавно управление. " Това е голямо логистично начинание, което не се е случило инцидентно ", споделя Натаниел Реймънд, шеф на Лабораторията за филантропични проучвания в Йейл. Изследователите са съумели да разпознават десетки федерални, държавни и локални чиновници, които са " директно ангажирани с интервенцията и политическото опрощение на програмата ". Дейностите на длъжностните лица, участващи в интервенцията, включват " логистична съгласуваност (транспортиране на децата), набиране на средства, събиране на съоръжение, директно ръководство на лагери и разпространение на програмата в Русия и в окупираните региони на Украйна ". Поне дванадесет от тези лица не са включени в описите на Съединени американски щати и/или интернационалните наказания все още на правене на отчета.

При провеждането на изследването си откривателите са употребявали голям брой открити източници, а също по този начин и разбори на некласифицирани сателитни фотоси от Националната организация за геопространствено разузнаване на Съединени американски щати.

Можете

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР