От началото на мандата си в ЦИК (май 2021 г.)

...
От началото на мандата си в ЦИК (май 2021 г.)
Коментари Харесай

Манна небесна за изборните мошеници - Анализи и Коментари

От началото на мандата си в ЦИК (май 2021 г.) взех решение да не показвам персоналното си мнение във Facebook, защото бях представител на комисията и всичко, което кажа обществено, би могло да се пояснява като мнение на ЦИК.

Вчера се отхвърлих от тази роля поради едно решение на ЦИК, което не виждам по какъв начин мога да защитя обществено. Да припомня: ЦИК реши секционните протоколи, които регистрират формалните резултати от гласуването, да съдържат единствено систематизирани данни за двата типа гласоподаване – машинно и хартиено, без да регистрират поотделно машинния и хартиения избор.

Нека обясня тук за какво отвръщам толкоз остро против това решение: тъй като съгласно мен то е неуместно, рисково и цинично.

Защо неуместно? Единственият сериозен мотив, който издигнаха сътрудниците, дали своят вот за това решение, беше, че по този начин се облекчава секционния протокол и респективно – работата на СИК-овете. Само че мъничките разписки от машинното гласоподаване (които по закон към този момент би трябвало да назоваваме бюлетини, само че и албатроси да ги назовем по закон, те ще си останат мънички разписки) няма по какъв начин да се броят смесено с големите хартиени бюлетини. Ще се броят поотделно. Следователно с това решение ЦИК просто не разрешава на СИК-овете да впишат резултат, който са получили и чието регистриране не изисква никакъв спомагателен труд. А това е неуместно, тъй като няма по какъв начин да се съчетае с претенцията (и задължението) ЦИК да обезпечава бистрота на изборния развой.

Защо рисково? Защото се ликвидира опцията за съпоставяне с данните от машинния протокол. Това значи, че съвсем всички случаи на неточности или измами няма да могат да бъдат даже видяни посредством съпоставяне на данните, защото няма да има съпоставими масиви данни. Не можете да сравнявате регистрирания от машините резултат с ръчното броене и на хартиеното, и на машинното гласоподаване, взети дружно. В този смисъл това решение е манна небесна за изборните мошеници – то е като да отключиш вратата на жилището си, с цел да не създаваш проблеми на възможни крадци да разрушават ключалки.

А за какво цинично? Ами тъй като го постановиха същите хора, които преди няколко месеца упорстваха точно за сравняване на машинните протоколи с контролните разписки от машинното гласоподаване - нещо, което ЦИК направи във всички секции на предходните избори. Подобно катурване съгласно мен е цинично.

В умозаключение – ЦИК за пръв път приема решение, което в действителност засекретява данните от машинното гласоподаване. Надявам се да е и за финален.

Б. ред. - Мнението на Цветозар Томов е от профила му във фейсбук.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР