В северното полукълбо е лято, което означава, че голяма част

...
В северното полукълбо е лято, което означава, че голяма част
Коментари Харесай

Водите на това езеро са толкова прозрачни, че на някои снимки изглеждат почти невидими

В северното полукълбо е лято, което значи, че огромна част от популацията му ще прекарва част от почивните си дни край водата. Дали това ще е море, река, океан или езеро зависи от географското ни местонахождение и желанията ни.

Ако се намираме в американския щат Монтана, огромна е вероятността да изберем езерото Флатхед за почивката си. Дълго 44 км и необятно към 25 км, то е най-голямото сладководно езеро в западната част на Съединени американски щати.

Слави се и като най-чистото в страната, което не е надалеч от истината - водите му са толкоз транспарантни, че на някои фотоси наподобяват съвсем невидими. Каква е повода за това? Отговорът е сложен.

Първо Флатхед е езеро от глетчерен генезис - среща се в котловина, формирана в резултат на придвижването на глетчерите и е доста надълбоко, като тук-там доближава до115 м. Това пречи на седиментите по дъното да вършат водата мътно.

Вторият фактор, който способства за бистрата вода в него, е неналичието на хранителни субстанции като фосфор и азот, виновни за развиването на водорасли. Тези два детайла са в доста малко количество във Флатхед.

Последното нещо, на което се дължи кристалната непорочност на водите му, е фактът, че в него не се влива нито една река, което автоматизирано понижава вероятността за замърсяване и трансформира Флатхед в едно от най-чистите езера в света, пишат Medium.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР