Отношенията между Иран и Русия са стратегически. Тези две държави

...
Отношенията между Иран и Русия са стратегически. Тези две държави
Коментари Харесай

Проф. Чуков: Три империи си приличат, независимо от външнополитическата им доктрина, българите много силно трябва да се замислим

Отношенията сред Иран и Русия са стратегически. Тези две страни извънредно си наподобяват. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " проф. Владимир Чуков.

Той напомни думи на Хасан Рохани от декември 2015 година, когато Путин е бил на посещаване в Техеран:  " Ако опитът в Сирия се окаже позитивен, би трябвало да го използван в Източна Европа “. Това е 2015 година. Ето, 2020 година това стана факт. Какво значи намеса? Всъщност моята тези е следната: Тези две страни извънредно си наподобяват. Ще кажете, но по какъв начин, едните са световна страна, другите са теокрация. Напротив, и двете идеологии, външнополитически доктрини се базират на една доста забавна комбинация сред вяра и изпепеляващ шовинизъм. Изпепеляващ шовинизъм, като двете страни имат просто имперско минало ", изясни професора.

По думите му е повече от явно, че Путин желае да възвърне Руската империя, не Съветския съюз. В същото време Иран се пробва да възвърне позициите на Сасанидска Персия. Т.е. онази страна, която предшества Иран като ислямска страна. И в действителност гръбнакът, методът, по който те се пробват да възстановят своите империи, това е върху малцинствата. Ето, Иран се пробва да построи една мрежа от проксита – това са шиитските малцинства, на всички места в ислямския свят, като те имат етажи – има проксита от вида " Хизбула “, които са част от Иранската страна. Те са основани, те са част от Устава, те са просто командвани от Техеран. Такива са в доста огромна степен иракските проксита. Малко по-далече са " Хамас “. Защо? Защото са сунити. Същият метод има и Владимир Путин. Вместо шиити той споделя " рускоговорящите малцинства на всички места. И ето тука незабавно желая да загатна за един доста забавен документ, който изтече, имаше един превъзходен репортаж по саудитската телевизия " Ал Арабия “, в който се споделя какво би следвало да чакаме от Путин, в случай че се откри някакво решение с Украйна. Следващите, които ще бъдат атакувани, това са прибалтийските републики, даже дадоха града, който ще бъде нападнат – той е на естонско-руската граница, Нарва се споделя. Там 87% от жителите са рускоговорящи. Нещо повече, това, което мен персонално доста ме впечатли, че до 2026-а плануват Беларус да стане част от Руската федерация и вероятно тогава да се търси един кулоар сред Калининград и Беларус за да се отреже Полша ", разяснява Владимир Чуков.

Той акцентира, че най-големия зложелател на Русия и Путин сега е Полша. 

Професорът означи и какво сподели Александър Вулин преди няколко дни: " Ние желаеме да си възстановим Голяма Сърбия, всички сръбскоговорящи групи би трябвало да станат част от Сърбия “. Т.е. това са три империи, които почти си наподобяват по един същ метод, без значение от външнополитическата теория. И тук би трябвало ние като българи доста мощно да се замислим.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР