Програмата на честванията включва разнообразни културни, образователни, туристически и спортни

...
Програмата на честванията включва разнообразни културни, образователни, туристически и спортни
Коментари Харесай

148-a годишнина от подвига на поета революционер. Във Враца започ...

Програмата на честванията включва разнородни културни, просветителни, туристически и спортни прояви за всички възрасти. Някои от събитията са обичайни, а други като дрон-шоуто довечера ще се проведат за първи път, осведоми БНР.

Още след Освобождението във врачанския край, белязан със стъпките и героизма на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Балкана, на разнообразни места и с разнообразни прояви се отдава респект на поета-революционер и неговите съратници. В началото спонтанни и неофициални, деянията от дълго време са институционализирани, само че са все по този начин притегателни освен за врачани, само че и за българи от всички краища на страната. 

 

Някои от събитията в афиша на Ботевите дни са обичайни и с десетилетна история. Емблематичен образец е Националният туристически поход по пътя на Ботевата чета " Козлодуй - Околчица ". По славния маршрут в този момент, за 76-та година, се чака да вървят близо 2 хиляди души, огромна част от които са възпитаници от цялата страна. Походът има статут на най-мащабната родолюбива демонстрация в туристическия календар. Колоната от Ботеви поклонници ще тръгне на следващия ден рано сутринта от козлодуйския бряг. Там преди 148 години войводата и четата му слизат от парахода " Радецки ", целуват родната земя и поемат по пътя на безсмъртието. По Ботевите стъпки походниците ще вървят до връх Околчица, където се организира обичайното всенародно поклонение на 2 юни - Деня на Ботев. 

 

В навечерието му, на 1 юни вечерта, от години в центъра на Враца край величавия монумент на поета - революционер тържественият протест - заря събира хиляди поданици и посетители на града. Рецитали, изложения, литературни състезания, концерти, полемики и просветителни игри са част от разнообразната стратегия на честванията. Проявите са ориентирани към всички възрасти - деца, младежи и възрастни. Подробности за самодейностите са оповестени във всички интернет канали на Община Враца. 

Официалното начало на Ботевите дни е през днешния ден. Предвидено е откриването на две изложения: националната " В земята на Ботев " в музея и на младия врачанин - цифров актьор Илиян Стойчев в читалището. Вечерта ще има концерт на " Фондацията ", след който небето над града ще бъде сцена за дрон - шоу с патриотично обръщение. 

 

Откриването на Ботевите прояви е преди обед с обичайна гала край паметника на поета - бунтовник в центъра на Враца. Там ще бъде разпален символичния безконечен огън.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР