Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд (КС) последните законови

...
Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд (КС) последните законови
Коментари Харесай

Президентът атакува отнемането на концесията в Росенец, интригата е на няколко нива

Президентът Румен Радев нападна пред Конституционния съд (КС) последните законови промени, с които парламентарното болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП/ДБ задължи министъра на превоза незабавно да отнеме концесията на " Лукойл - Нефтохим " на пристанищния терминал " Росенец ". Според президента законът е неразбираем, борави с термин " лишаване " на концесия, каквато законова догадка не съществува, а в същото време няма изясненост в какъв период би трябвало да стане това, въпреки че точно срочността е в основата на декларираните цели на законодателя. Радев, също така, нападна закона и поради незабавното му гласоподаване на две четения в едно съвещание на Народното събрание, макар че обособени депутати са създали изказвания, че имат оферти, които желаят да създадат преди второто четене.При всички случаи атакуването на закона в Конституционен съд не би имало непосреден на практика резултат, доколкото самото атакуване на закона пред Конституционен съд не стопира неговото деяние и той следва да бъде наведен в осъществяване.

Президентът Румен Радев нападна пред Конституционния съд (КС) последните законови промени, с които парламентарното болшинство на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП/ДБ задължи министъра на превоза незабавно да отнеме концесията на " Лукойл - Нефтохим " на пристанищния терминал " Росенец ". Според президента законът е неразбираем, борави с термин " лишаване " на концесия, каквато законова догадка не съществува, а в същото време няма изясненост в какъв период би трябвало да стане това, въпреки че точно срочността е в основата на декларираните цели на законодателя. Радев, също така, нападна закона и поради незабавното му гласоподаване на две четения в едно съвещание на Народното събрание, макар че обособени депутати са създали изказвания, че имат оферти, които желаят да създадат преди второто четене.

При всички случаи атакуването на закона в Конституционен съд не би имало непосреден на практика резултат, доколкото самото атакуване на закона пред Конституционен съд не стопира неговото деяние и той следва да бъде наведен в осъществяване.

Промените плануват еднократни дейности по лишаване на концесията в къс период, а Конституционен съд надали ще се произнесе даже и по допустимостта на делото по-рано от месец в сезона на отпуските. Същевременно доста наблюдаващи към този момент разясниха, че този закон по този начин или другояче е неосъществим и няма да създаде деяние изключително в периодите, в които е очакван - най-малкото тъй като прекратяването на концесията значи българската страна да възвърне към този момент направените вложения, които досега възлизат на няколко десетки милиона - съгласно някои източници сред 30 и 50 млн. лв..

Отделно, в тази ситуация става въпрос за сдружение, записано в Швейцария, а сред България и Швейцария има контракт за отбрана на вложенията, което значи серия от каузи. В претекстовете към законопроекта беше записано, че той няма да коства нищо на бюджета.
Реклама
Също по този начин страната няма лиценз за опериране на пристанище " Росенец " и не е ясно какво би станало в случай че концесията се скапе.

Самият закон бе признат по-скоро с, а наблюдаващи изрекоха съмнения, че става въпрос и за стихотворец задокеански ангажимент съветската компания да напусне страната, продавайки рафинерията.

Промените в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, чийто първичен текст бе гласуван през януари,. Това е първият вероятен миг да бъде нападнат законът в Конституционен съд - след обнародването му. Детайлите в закона Самият закон за ограничаващите ограничения във връзка с Русия бе обнародван през януари т.г. и влезе в действие от 5 февруари т.г. Той урежда реализирането и контрола на възбраните и дерогациите по Регламента на Европейски Съюз за ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна - признат в началото през 2014 година и от този момент неколкократно изменян и допълнен.
Държавата няма лиценз за опериране на пристанище " Росенец " и не е ясно какво би станало в случай че концесията се скапе. Фотограф: Георги Кожухаров Реклама
Според § 2 от този първичен вид на закона, предоставените концесии за действия в стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност, засягащи петрол и артикули от нефтен генезис, създадени от недопечен петрол, с генезис Русия или изнесени от Русия, на лица, попадащи в обсега на регламента, се приключват в едномесечен период от приемането на позитивно решение на Европейската комисия . Като Министерски съвет се задължава в едномесечен период да изготви документите за нотификация по регламента.

С новия закон, обнародван през днешния ден (на 4 август), тъкмо този текст се променя, като първо се планува, че тези концесии се приключват в едноседмичен период - без категорично да се споделя от по кое време стартира да тече този период, като пада изискването да се желае позволение от Европейска комисия да анулация на дерогациите по регламента. В допълнение се споделя, че " В двуседмичен период от отнемането на концесията Министерството на превоза и известията поема оперативното ръководство на оборудванията. "

Според президента, преди всичко не е ясно от кой миг стартира да тече въведеният нов едноседмичен период за преустановяване на концесиите. Още повече, че от новите редакции на преходните разпореждания на главния текст на закона излиза, че и новите текстове влизат в действие със задна дата от 5 февруари т.г., от която дата е влезнал в действие главният текст.

На последващо място, не е ясно какво съдържа задължението за Министерството на превоза в " двуседмичен период от отнемането на концесията " да поеме оперативното ръководство на оборудванията, най-малкото тъй като не е е ясно какво значи " лишаване на концесията ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР