Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване

...
Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване
Коментари Харесай

Радев в Унгария: Още оръжия за Украйна няма да спрат войната

Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически принадлежности за преустановяване на войната в Украйна. Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на . Това съобщи президентът Румен Радев, представен от Българска телеграфна агенция.

Държавният глава е на посещаване в Унгария. Той даде взаимен брифинг с унгарския си сътрудник Тамаш Шуйок.

Радев е безапелационен, че прекратяването на войната ще стане с повече старания за намиране на мирни решения. По думите му войната в Украйна остава огромно предизвикателство и огромният риск за сигурността. Той означи, че всеки ден, в който този спор продължава, значи загуба освен за Русия и за Украйна, само че и за всички страни членки на Европейски Съюз. Президентът акцентира, че не би трябвало да се позволява разгръщане на спора.

По отношение на мигрантския напън той уточни, че е общ ангажимент на страните членки на Европейски Съюз да се оправят с този проблем. Ефективното разрешаване на мигрантския напън може да стане единствено с ефикасни, групови механизми за запазване на общата ни граница, посочи Радев.

Българският президент посочи, че Унгария е значим стопански сътрудник на страната ни . По думите му стокообменът сред двете страни към този момент е надхвърлил 2,5 милиарда евро. Държавният глава съобщи, че наред с обичайни области на съдействие като търговията, банковото дело, се отварят и благоприятни условия за взаимоотношение в региона на високите технологии. Президентът добави и че е разисквано и съдействието в региона на образованието и културата.

Той дефинира енергетиката като основен детайл в икономическите връзки сред България и Унгария. България ще продължи да бъде благонадежден снабдител на енергийни запаси за Унгария, увери Радев. Президентът посочи, че се работи в тенденция за подобряването на енергийната съгласуваност със прилежащите на Унгария страни.

Българската самодейност " Солидарити кръг " за транспорт на газ от Азербайджан бе първо подкрепена от Унгария, уточни той и акцентира, че страната ни е получила, с помощта на взаимното съдействие с Гърция и с Турция, достъп до седем терминала за полутечен газ в Средиземно море и достъп до газопреносната мрежа на двете страни.

Тамаш Шуйок също подчертава върху енергийната сигурност. България играе основна роля в преноса на доставките на съветски природен газ за Унгария. Ролята на България може да се ускори в бъдеще в това отношение посредством импорт на природен газ от Азербайджан и Турция. За нас това значи безвреден транспортен маршрут. За нас е значимо преносът на природен газ през България да остане постоянен и сигурен, означи той.
 Радев: Спирането на войните в Украйна и Газа е най-голямото предизвикателство
Радев: Спирането на войните в Украйна и Газа е най-голямото предизвикателство

Време е за дипломация, с стопански и военни средства не може да бъде реализирано нищо
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР