Инфлацията в САЩ се повиши през декември до 3.4% на

...
Инфлацията в САЩ се повиши през декември до 3.4% на
Коментари Харесай

Нов ръст на инфлацията в САЩ до 3.4% отдалечава очакванията за по-ниски лихви

Инфлацията в Съединени американски щати се увеличи през декември до 3.4% на годишна база спрямо 3.1% предходния месец, надхвърляйки прогнозите на икономистите. Новите данни за растежа на потребителските цени във водещата международна стопанска система понижават възможностите Федералният запас да стартира да намалява лихвите още през март, каквито упования има измежду част от вложителите. През декември централната банка алармира за евентуален спад на главната рента със 75 базисни пункта тази година - повече от предходните насоки, което донесе оптимизъм на пазарите.

Месечната инфлация също се форсира през декември до 0.3% при 0.1% през ноември. Основната причина е растежът на цените на жилищата, който способства за над половината от общото нарастване, показват анализатори. Данните обаче демонстрират и известни признаци, че ценовото напрежение се успокоява. Базовата инфлация, която изключва по-нестабилните артикули като храни и сила, леко се забавя до 3.9% при 4% през ноември.

Инфлацията относително бързо падна от достигнатия през 2022 година връх от 9.1%, най-високото равнище за цяло потомство американци. Спадът значително пристигна с помощта на облекчаването на проблемите с веригите за доставки, по-ниските цени на силата и суровините, както и нормализирането на потребителските разноски. Ефект имаха и напъните на Фед да охлади стопанската система, като увеличи разноските по заемите. От юли предходната година обаче банката сложи на пауза покачването на лихвите и загатна за иден завършек на цикъла на стягане, защото се надява да обезпечи " меко приземяване " на американската стопанска система. Основната рента към този момент остава на равнище 5.25-5.50%.
Реклама
Според специалисти връщането на инфлацията към задачата от 2% ще е по-трудно от постигнатия до момента триумф, като по оценки на Фед това може да отнеме към 2 години. Така инфлацията евентуално ще се задържи към 3% още известно време, което се удостоверява и от последните данни.
Какво следва
Новите данни евентуално ще отсрочат намаляването на лихвите за по-късно през годината, считат икономисти. Основната инфлация се оказва " лепкава ", което ще даде на Фед учредения за нерешителност и е малко евентуално той да понижи лихвите толкоз бързо, колкото пазарите чакат сега, счита Брайън Култън, основен икономист на Fitch Ratings, представен от CNN. Инфлацията евентуално ще продължи да спада задоволително, че Фед да стартира да понижава лихвите през май, предвижда Нанси Вандън Хаутен, икономист в Oxford Economics.

През декември броят на новите работни места също надвиши прогнозите, сигнализирайки за стабилността на американската стопанска система. Това дава на Фед още един мотив. Общо за година заетите са се нараснали с 2.7 млн., демонстрира формалната статистика.

След публикуването на данните за инфлацията в четвъртък доходността на двегодишните държавни облигации, която се движи дружно с упованията за лихвите, се повиши с 0.05 процентни пункта до 4.38%. На фючърсния пазар залозите, че Фед ще стартира да разхлабва паричната политика през март, леко понижиха.
Реклама Свързани публикации Инвеститорите понижават упованията си за намаление на лихвите в Съединени американски щати 10 януари 2024, 12:37 Световната банка чака световната стопанска система да регистрира най-слабия растеж от 30 години 10 януари 2024, 12:27 Най-големите американски банки ще отчетат внезапен растеж на неприятните заеми 9 януари 2024, 11:47 Фед: Лихвите в Съединени американски щати могат да останат високи за известно време 7 януари 2024, 10:27 Най-големите изненади на пазара през 2023 година 4 януари 2024, 12:13 Каква криза в Съединени американски щати? Как толкоз доста икономисти сбъркаха с прогнозите 29 декември 2023, 10:17 Упоритата инфлация може да задържи лихвите високи в еврозоната до 2025 година 5 декември 2023, 11:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР