на американското списание The New Yorker, която по оригинален начин

...
на американското списание The New Yorker, която по оригинален начин
Коментари Харесай

Маша Титова и нейният път до корицата на Ню Йоркър

на американското списание The New Yorker, която по автентичен метод показва какво е синестезия, е дело на съветската художничка Мария (Маша) Титова. Красивата илюстрация с форми в черен и меден цвят символизира музиката и преплитането на другите типове изкуство. Броят излезе през юни 2023 година

По време на креативния развой редактори и публицисти се събират, с цел да свирят на разнообразни принадлежности в офиса на списанието в Ню Йорк, а Маша Титова се включва посредством онлайн връзка от Будва, Черна гора. Именно там художничката и приятелят ѝ живеят от началото на войната в Украйна. Срещаме се по време на късото им странствуване в София, тъкмо преди да тръгнат към Витоша. Красивата природа в Черна гора и животът покрай морето е непрекъснат източник на ентусиазъм за един актьор, само че Мария споделя, че сестра ѝ и родителите ѝ, които са останали в Русия, ѝ липсват ужасно доста - " оставих фамилията и целия си живот и това е същинска покруса за мен ".
Корица на музикалния брой на The New Yorker Автор: Маша Титова
Маша Титова приключва Академията за приложни изкуства и дизайн в Москва, по-късно работи в разнообразни сфери на книгоиздаването, твори със стъкло, занимава се с графичен дизайн и преподава в няколко висши образователни заведения, а през днешния ден води най-вече онлайн курсове. " Българското интернационално биенале на стъклото е известно и нямах самообладание да прегледам изложбата, която сега демонстрира най-хубавото от него ", споделя художничката. През 2018 тя печели премията за образна еднаквост на Международния панаир на детската книга в Болоня - построява цялостна идея за фестивала с нейния присъщ жанр, който неизбежно гъделичка въображението на дребни и огромни читатели.

По време на панаира посетителите се движат в лабиринт от книжни страници, които ги изкачват по стълби или ги повеждат към скрити кътчета, а съществени герои на нейния дизайн са хора, животни и инсекти . " Една от обичаните ми детски книги, която помня от моето лично детство, е " При дивите неща " на Морис Сендак - той съумява да реализира съвършения баланс сред рисунки и текст. " Маша добавя, че геният на Сендак я изненадва и предизвика до ден сегашен. През 2023 година Титова също влиза след номинираните художници за премиите на Международния панаир на детската книга в Болоня.
Илюстрация от книгата " Защо хората танцуват? " Автор: Маша Титова Реклама
След извънредно красивите илюстрации на енциклопедията за историята на танците " Защо хората танцуват? " Маша Титова се трансформира в една от водещите художнички, която твори на границата сред няколко изкуства. Именно посредством книгата " Защо хората танцуват? " я открива и Франсоаз Мули, арт директорката на " Ню Йоркър ", която ѝ предлага да сътвори интерактивна корица за броя на списанието, отдаден на музиката.

" Питаха ме дали изсвирвам на съответен инструмент, отговорих им, че макар че не музицирам, обичам да чувам музика и да пресъздавам ритъма в художествени детайли. " Задачата на Маша е да употребява дизайнерския си нюх, с цел да онагледи разнообразни звуци. В реализацията се включват и хора от журналистическия екип. Един от редакторите на " Ню Йоркър ", Ник Траутуайн, свири на саксофон, основният редактор Дейвид Ремник - на китара, Джулия Ротшилд записва опитите си на пиано и виола. Именно с техните музикални фрагменти работи Мария Титова, с цел да изобрази музиката, която чува. Например вълнообразният детайл с цвят на мед в долния десен ъгъл на корицата символизира виолончело.
Илюстрация Strangers за The New Yorker Автор: Маша Титова
Проектът е толкоз сполучлив, че на, които са издателите на " Ню Йоркър ", стартират да се оферират най-разнообразни аксесоари с рисунката на Маша - от тениски, хавлии и калъфки за възглавници до калъфи за телефони и картини. А " Ню Йоркър " наемат художничката за повторно през август 2023, с цел да сътвори нов шеговит шрифт. За задачата Мария построява конструктор, с които опитва, тъй че да се получат истински и причудливи букви. " Нарекох ги " непознатите ", тъй като са непредсказуеми и напълно нови форми ", споделя художничката. За да им вдъхне живот, употребява елементарна анимация. " Обожавам да се занимавам с шрифтове , това е едно от обичаните ми посоки в графичния дизайн. "
Илюстрация от книгата " Защо хората танцуват? " Фотограф: Маша Титова
Маша Титова си носи бележник и рисува непрестанно - за всяко пътешестване си има друг скицник, в който страниците са оцветени в разнообразни цветове. " Приготвих си специфичен скицник за Болоня, в този момент различен за София. Моята памет работи по този метод - мога да си спомня човек от преди няколко години, в случай че съм го рисувала. "
Реклама
Бележникът, който ми демонстрира, е изпълнен с графики и портрети на приятеля ѝ или хора, които среща по време на техните пътешествия. Освен човешките лица и изражения флората и фауната постоянно притеглят вниманието на Мария. В момента рисува книга за насекомите: " Създавам инсекти от хартия и след това ги рисувам. Често припомнят шрифтове и букви - усуквам света на насекомите със света на буквите. " Историята е за книга, която е изоставена в парка и завладяна от буболечки, които се нанасят на страниците ѝ - " в един миг читателят няма да знае дали вижда насекомо или писмен знак, те ще са се смесили и заживели нов живот в симбиоза ".
Илюстрация " Тайната " (Secret) Фотограф: Маша Титова
Титова не слуша музика, до момента в който рисува, съумява да се концентрира с аудиокниги, които се трансформират във декор - по този начин постоянно в ушите ѝ звучи " Евгений Онегин " или стихове на Йосиф Бродски. В момента чете книга за немския кино режисьор Вернер Херцог: " Четенето е едно от най-големите ми музи след плуването, планината и пътешествията. " Преди седмица се връща от Берлин, където е провела уъркшоп по изобразяване и дизайн. " Будва е прелестна, само че доста ми липсват огромните градове, градският културен живот, огромните книжарници и изобщо съсредоточената сила на огромните мегаполиси ", споделя Маша Титова.

Новите ѝ планове можете да следите на:
Свързани публикации Розалина Буркова, или гений с идея 2 март 2023, 07:00 Випуск 2022: хората, за които ще чуваме все по-често 18 февруари 2022, 06:31
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР