САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу подкрепяните от Иран бунтовници

...
САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу подкрепяните от Иран бунтовници
Коментари Харесай

САЩ и съюзниците им удариха хутите в Йемен

САЩ и Англия нанесоха удари против подкрепяните от Иран бунтовници хути в четвъртък през нощта, което още веднъж породи опасения за по-широка ескалация на спора в Близкия Изток. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че е наредил военните удари в отговор на " невижданите " офанзиви на основаните в Йемен бойци против търговски кораби в Червено море. Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия също поддържаха интервенцията.

" Тези целенасочени удари са ясно обръщение, че Съединените щати и нашите сътрудници няма да толерират набези против нашия личен състав или да разрешат на враждебни участници да заплашват свободата на корабоплаването в един от най-важните търговски направления в света ", съобщи Байдън, представен от Financial Times. " Няма да се поколебая да насоча по-нататъшни ограничения за отбрана на нашите хора и свободното придвижване на интернационалната търговия, в случай че това е належащо. "

Британският министър председател Риши Сунак съобщи, че нападенията на хутите нарушават търговията, покачват цените на стоките и изострят филантропичната рецесия в Йемен.
Реклама
" Въпреки многократните предизвестия от страна на интернационалната общественост, хутите не престават да правят набези в Червено море, в това число против военни кораби на Обединеното кралство и Съединени американски щати единствено тази седмица. Това не може да продължава ", съобщи Сунак в изказване, в което разгласи ударите на Кралските военновъздушни сили.

Британските военноморски сили ще продължат да патрулират в Червено море като част от многонационална интервенция, добави той. Целите на ударите Представител на американската администрация съобщи, че ударите са били ориентирани против ракетния, радарния и безпилотния капацитет на хутите. " Към сегашния миг не сме следили никакви директни ответни дейности по отношение на нашите американски или други членове на обединението в Червено море, Баб ел-Мандеб или Аденския залив. Разбира се, оставаме подготвени да се защитим ", съобщи почитан американски боен.

Хутите, които управляват Северен Йемен, се трансфораха в една от най-активните фракции в по този начин наречената от Техеран " Ос на съпротивата ", откогато на 7 октомври избухна войната сред Израел и Хамас, която също е подкрепяна от Иран.

Въпреки че Байдън се опита да предотврати превръщането на войната сред Израел и " Хамас " в районен спор, продължаващите офанзиви на хутите принудиха Белия дом да предприеме дейности.
Реклама

Ударите на Съединени американски щати и Обединеното кралство бяха нанесени, откакто в четвъртък иранските сили превзеха петролен танкер край крайбрежията на Оман, а силите на хутите изстреляха противокорабна ракета от Йемен по интернационалните морски пътища в Аденския залив. Централното командване на Съединени американски щати съобщи, че това е 27-ата ата офанзива на хутите против интернационалното мореплаване през последните два месеца.

Близо 15 % от международната морска търговия минава през Червено море, в това число 8% от търговията със зърно, 12 % от морския нефт и 8% от морския полутечен природен газ. Много петролни танкери и контейнеровози заобикалят маршрута през Червено море и Суецкия канал, като вместо това избират по-дългото и по-скъпо корабоплаване към Африка.

Цените на суровия нефт се покачиха след ударите през нощта, като интернационалният бенчмарк брент нарастна с съвсем 2% до 78.86 $ за барел в петък сутринта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР