Годината беше с обичайната активност от 70-80 придобивания и доминация

...
Годината беше с обичайната активност от 70-80 придобивания и доминация
Коментари Харесай

Сделките на 2023: телекоми, технологии, имоти и ВЕИ

Годината беше с нормалната интензивност от 70-80 придобивания и доминация на локални купувачи. След едва начало пазарът се оживи, като сходна е прогнозата и за 2024 година Няколко приблизително огромни покупко-продажби с непознати купувачи са звездите на предходната година: myPOS, бизнес с клинични изследвания, рециклиращ цех, стартъп за е-зарядни станции.
Малко по-активна и малко по-шарена - такава наподобява най-малко на пръв взор миналата 2023 година на пазара на сливания и придобивания (M&A) в България. Сделките са както от познати браншове като софтуерния и бизнес парцелите, само че има и по-млади звезди като ВЕИ плановете. Телеком покупко-продажбите типичен са огромни, като още веднъж участва оборотният в последно време оператор " Булсатком ".



Консултантите на пазара регистрират оживление макар по-трудното начало на годината. Базата на " Капитал " обаче демонстрира, че като брой корпоративните прехвърляния са съпоставими с нормалните 70-80, регистрирани и преди пандемията от ковид да свие на половина интензивността през и (виж таблицата в края на текста). А както и в предходните години, голямата част от тях са дребни по мярка. И също към този момент по традиция, с отчетливото изключение на софтуерните компании, купувачите по-често са локални. Класическа година " Като цяло 2023 година беше по-добра от предстоящото. Годината стартира малко по-бавно от 2022 година поради началото на първото тримесечие ", обобщава Илко Стоянов, сътрудник в софийския офис на правната адвокатска фирма Schoenherr.
Реклама
" България стана очевидец на здравословно ниво M&A транзакции макар известното закъснение, дължащо се на трайно високата инфлация ", показва в коментар за профилираното издание CEE Legal Matters Magazine и Нина Цифудина, сътрудник в българския офис на Kinstellar.

" По нашите наблюдения интензивността на пазара през 2023 година фактически се ускори спрямо преходните години и чакаме тази наклонност да продължи и идната година ", отбелязва Александра Дойчинова, сътрудник в Schoenherr, като предвижда и мощно първо тримесечие на 2024 година " Очевидно вложителите имат вяра (отново) в стабилността на страната, което е базово изискване за опазване и увеличение на вложенията ", добавя тя.

България не е изолирана - в по-широкия район на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и в по-близкия на Югоизточна Европа (ЮИЕ) задържалата се на двуцифрени равнища инфлация охлажда апетита на купувачите. В последното издание на тримесечния си преглед на пазара на сливания и придобивания в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) - Deal Drivers: EMEA Q3 2023, анализаторите от профилираното издание Mergermarket регистрират, че през третото тримесечие на предходната година размерът подписани покупко-продажби в ЦИЕ и ЮИЕ е най-ниският за последните три години и близо на половина по-нисък по отношение на нивата, обявени в месеците след нахлуването на Русия в Украйна при започване на 2022 година Наблюденията им демонстрират, че за интервала от юли до септември в района са подписани общо 209 покупко-продажби, което е с 41% по-малко по отношение на регистрираното през април - юни 2023 година, както и с 49% по-малко спрямо третото тримесечие на 2022 година По отношение на цената на подписаните покупко-продажби спадът на годишна база е малко по-умерен - с 23.5% до 15 милиарда евро, а в сравнението с предходното тримесечие даже има доста нарастване по отношение на регистрираните тогава 9.8 милиарда евро.
Реклама
Близо половината от тази сума идва от три мегасделки, като най-едрата от тях в действителност е без промяна на благосъстоятелност - против 3.27 милиарда евро гръцката GEK Terna Holdings получи 25-годишната концесия на 70-километровия околовръстен път на Атина - автомагистрала " Атика ". Другите две са в най-горещия бранш в EMEA през годината - този на технологиите, медиите и телекомите (TMT), а едната от тях е и най-голямата в България през 2023 година Телеком трио Топ транзакцията тук е от страна на конгломерата от Обединените арабски емирства Emirates Telecommunications Group Company (известен преди като Etisalat, а сега като e&). В България PPF е притежател на мобилния оператор, и. Освен това, от Central European Media Enterprises (CME). Сегашната договорка е единствено за телекомите на чешката група в района - с изключение на България придобиването включва 50% плюс една акция и от активите в бранша в Унгария, Сърбия и Словакия, в това число и инфраструктурния бизнес под марката CETIN. Пакетната цена е 2.15 милиарда евро, плюс уговорка за още 350 млн. евро в идващите три години. А постигнатият коефициент от 6.8 пъти EBITDA при цялостната цена от 2.5 милиарда евро значи, че оценката на 100% от двете български сдружения е към 1.55 милиарда евро - или съвсем два пъти повече по отношение на оценката от 810 млн. евро, при която беше продадено " Теленор България " през 2018 година

Също в телеком бранша и също в пакет дружно с още няколко страни е и второто най-голямо корпоративно прекачване в страната през миналата година - това на телекомуникационните кули на " Виваком ". Най-голямата част от кулите - към 3200, са в България (в сдружението " Юнайтед тауърс България " ), като след промяната на собствеността " Виваком " употребява инфраструктурата чартърен посредством дълготрайно съглашение.

United Group е забъркана и в третата най-голяма договорка в България през годината, само че този път в ролята на покупател. Стъпката провокира - " А1 България " и " Йеттел България ", а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която в продължение на близо година не излезе със мнение дали финансирането от United е проблем, в този момент стартира задълбочено изследване по проектосделката. Която, в случай че бъде позволена, ще сплоти №1 и №2 на пазара на платена телевизия и ще свие доста избора за доста консуматори, като ще ограничи конкуренцията и при интернет офертите. Другите огромни Сред най-мащабните локални покупко-продажби за годината отвън телеком бранша е, прочут в България като първия приватизатор на БТК. За промяната в собствеността на основаната от българи компания се разбра от известие за централизация в Комисия за защита на конкуренцията, в което като покупател се показва основаното през юни английско сдружение Al Circle BidCo, чиято благосъстоятелност минава през верига други компании, преди да стигне до Advent. Във Англия е записано и самото придобивано сдружение myPOS World, което през 2022 година регистрира доходи 60 млн. евро. То има дъщерни компании в доста страни, само че голямата част от действителната му активност, както и чиновниците са съсредоточени в България. Цената на прехвърлянето не е оповестена, само че съгласно източници на организация Reuters договорката е при оценка от порядъка на 500 млн. евро.

Може би най-едрата договорка единствено с български участници е случилата се смяна в собствеността на един от огромните играчи в строителния бранш - " ПСТ груп " от орбитата на Първа капиталова банка (ПИБ) и няколко свързани компании. Сделката въобще не е обявявана обществено, а се вижда от документи в Търговския указател. Според източници на " Капитал ", въпреки и да е финализирана в края на годината, действително още първоначално й контролът е стихотворец от няколко сдружения и лица с косвени връзки към " ОРС инфраструктура " на братята Владимир и Огнян Павлови. Преди да се стигне до прехвърлянето, в част от компанията са подхванати преструктурирания, а заемите от ПИБ за най-малко 400 млн. лева са предоговорени, като падежът им е преместен за 2053 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР