Инж. Славчо Топалов е бивш научен сътрудник от Научноизследователския строителен

...
Инж. Славчо Топалов е бивш научен сътрудник от Научноизследователския строителен
Коментари Харесай

Какво се обърка в програмата за саниране?

Инж. Славчо Топалов е някогашен теоретичен помощник от Научноизследователския строителен институт в София. През 2004 година става притежател и шеф на компания, занимаваща се с градивни експертизи и обследвания - " Балгериан специалист консулт - БЕК ".
На 22 декември 2023 година беше оповестен описът с утвърдените за финансиране планове за стабилно енергийно възобновяване на многофамилните здания. От цялата страна бяха постъпили общо 3086 заявки, от които за финансиране са утвърдени 756, или единствено 25% от всички искащи.

Кандидатстваха публично-частни партньорства с водещ сътрудник съответната община, на чиято територия се намира градежът и сдружението на притежателите на постройката. От последните се изискваше да показват отчет от проучване на постройката и механически паспорт, направен въз основата на това проучване, отчет от проучване за енергийна успеваемост, обобщение от този отчет и годен документ за енергийни характерности на постройка в употреба. Задължение на общинската администрация беше да изготви количествено-стойностна сметка по окрупнени индикатори.
Реклама
Останалите документи за кандидатстването се подготвяха взаимно, като в насоките за кандидатстване е казано изрично, че цялата отговорност за пълнотата на документи и данните, попълнени в тях, е на общината.

Тъй като материята за обследванията на съществуващи градежи и правенето на механически паспорти (ТП) беше нова за общинските администрации, от Министерство на регионалното развитие им бяха дадени указания за използването на оповестените насоки за кандидатстване. Още когато стана ясно, че подготвянето на документите за кандидатстване ще става в общините, се разбра, че това ще бъде тежка, нервна и неблагодарна работа. Всичките ни упованията напълно скоро се оправдаха .

В самото начало на работата породи въпросът с разгънатите застроени площи (РЗП) на градежите и несъгласието, което съществува сред определението за това разбиране в т. 18 от &5 от ДР на Закон за устройство на територията, касаещо единствено надземните равнища на градежите и въпреки това, наредбата на член 3 на Наредба №5 за техническите паспорти, съгласно което се обгръща целият градеж, т.е. в това число подземните му равнища - паркоместа, хранилища, изби и така нататък Но защото се санират единствено надземните равнища, от Министерство на регионалното развитие бяха решили, че за задачите на програмата техническите паспорти би трябвало да се сформират единствено за надземните равнища.

Затова тук бих желал да направя някои уточнения, касаещи техническите паспорти на градежите.
Реклама
Техническия паспорт не се изготвя за задачите на енергийното възобновяване на постройка. Той е примитивен неопределен документ, който след 29.01.2007 година, се сформира при въвеждането на градежите в употреба, а за съществуващите здания се изготвя след тяхното проучване. В тези случаи след обстоен разбор на положението на градежа се дефинира дали той подхожда на нормите, работили по времето на въвеждането му в употреба, като се дават и наставления за привеждането му в валидност и недопускане на повреди. Строежите имат единствено по един механически паспорт. С него те могат да аплайват по разнообразни стратегии, имащи разнообразни цели. Няма метод параметрите на градежите, разказани в паспортите им, да се трансформират всякога съгласно задачите на стратегиите, по които желаят да аплайват притежателите им. Техническият паспорт се сформира за целия градеж - член 3 от Наредба №5. Напълно невероятно е да бъде направен механически паспорт на един градеж, без да бъдат обследвани подземните му равнища, където по принцип са ситуирани всичките му основни инсталационни клонове, абонатни станции, ГРТ, основни водомерни възли, СВО, СКО, и е разполагаем забележим бетон, който е бил в прикосновение с кофражна повърхнина.

За задачите на програмата си в Министерство на регионалното развитие могат да употребяват каквито площи пожелаят, само че не може да изискват площта на целия градеж да бъде равна на площта единствено на надземните му равнища, тъй като това явно не е по този начин. Нещо повече, от Министерство на регионалното развитие беше сложено и още едно наложително условие - РЗП, несъмнено съгласно т. 18 от &5 от ДР на Закон за устройство на територията, да дава отговор и на РЗП, с която се работи в изчисленията за енергийна успеваемост.

Тук настъпи още по-голямо комплициране, тъй като в частта " енергийна успеваемост " се работи със напълно други понятия, като да вземем за пример отопляема повърхност, представляваща площта на отопляемите пространства (площи), която в някои случаи може да бъде по-голяма от РЗП (например отопляем сутерен) и чист отопляем размер, който съставлява разликата сред брутния размер в постройката и всички нейни детайли, като да вземем за пример: външни/вътрешни стени, подове, тавани, прозорци и порти . От друга страна, в множеството здания подпокривните пространства са неотопляеми, само че те влизат в тяхната РЗП. Всички тези площи са разнообразни между тях и не са равни на РЗП, дадена в т. 18 от &5 от ДР на Закон за устройство на територията.

За да успеем да отговорим по едно и също време на условията на Наредба №5 и на Министерство на регионалното развитие, започнахме да пишем в обследванията по два типа площи - тази на целия градеж и тази на надземните му равнища. Направихме и опит в частта енергийна успеваемост да обясняваме в детайли наличието на употребяваните термини, с цел да се разбере разликата им с РЗП, дадена в т. 18 от &5 от ДР на Закон за устройство на територията, само че това беше мъчно разбираемо за тях. Във всички типове документи трябваше да бъдат записани идентични площи, макар че не бяха такива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР