Има странни истории, има и много странни истории. Тази за

...
Има странни истории, има и много странни истории. Тази за
Коментари Харесай

Подземните евреи атакуват

Има странни истории, има и доста странни истории. Тази за под земята тунел на дребна ортодоксална еврейска фракция, прокопан под синагога в Ню Йорк, както и всеобщият пердах, настанал след опитите на управляващите да ги изпълнят с цимент, сигурно е от втората категория. Общо 10 души бяха задържани на 8 януари, откакто представители на фракция към придвижването " Шабад-Любавич " в Бруклин подвигнаха дребен протест.

Историята разсъни неразбиране измежду медии по целия свят, както и един куп тайни теории в обществените мрежи, където за следващ път всичко бе обяснено със сатанизъм и ястие на деца. Не липсваха и съпоставения с мрежата от тунели на " Хамас " в Газа, открити от армията на Израел.

" Историята стана всеобща, тъй като е, обективно видяно, странна ", написа в своя пояснителен текст Rolling Stone. New York Post пък разгласява видеоматериали от тунела, който води към изоставена ритуална баня.

Сухите обстоятелства сочат, че става дума за тунел с височина под 1 метър, което допуска мъчно придвижване през него. Според самата еврейска организация, представена от Rolling Stone, тунелът е резултат от спор сред общността на " Шабад-Любавич " и по-екстремистка фракция, която е била част от нея. Двете спорят по два въпроса: по-тривиалният е чия е постройката на организацията в Бруклин; по-сериозният е дали равинът Менахин Шнерсон, умрял през 1994 година, е Месията. Екстремистите споделят да, а управлението на " Шабад-Любавич " - не. През 2006 година съдът взема решение, че който и да е Месията, постройката е на по-широката организация " Шабад-Любавич ", а не на сектата.
Реклама
И точно това е обяснението на " Шабад-Любавич " по какъв начин се е стигнало и до тунела, и до последвалия пердах. През декември след недоволства на съседи за " странни шумове " управлението на еврейската общественост схваща за съществуването на тунела, прокопан от по-крайната фракция, за да може да влиза когато изиска в постройката. Още тогава " Шабад-Любавич " алармират на управляващите и при започване на януари е планувано изтичане на цимент в тунела - не толкоз по религиозни аргументи, колкото по " постройката ще падне " аргументи. Отговорът на радикалните евреи е да се сбият с полицията. Крайният резултат най-малко за момента е, че постройката е затворена, с цел да може да се направи разбор дали нейните основи са здрави.
Свързани публикации Медийна сергия | Нова година като под " Индиго " 4 януари 2024, 16:30 Медийна сергия | Футбол по балкански 15 декември 2023, 09:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР