Българските традиции са неизменна част от историята и културата ни.

...
Българските традиции са неизменна част от историята и културата ни.
Коментари Харесай

Забравени кулинарни съкровища на българската кухня, които са изключително интересни и вкусни

Българските обичаи са неизменима част от историята и културата ни. Те са вплетени в обичаите, ритуалите и даже в всекидневието на българите, както в предишното, по този начин и през днешния ден. Въпреки актуалните храни, които бързо станаха част от дневното ни меню, на трапезата ни към момента участват обичайни български гозби, чиито предписания се предават от потомство на потомство.

Няма стопанка, която да няма лична фамилна рецепта за мусака, пълнени чушки или чорба топчета . Сред обичаните ни ястия има такива, които са позабравени и могат да се опитат единствено на избрани места в България. Нека разгледаме някои от тези по-непознати, само че извънредно забавни и вкусни ястия.

Ламонията е сладко лакомство, наподобяващо халва. Приготвя се от мед, захар, оризово брашно, масло и каймак. Този десерт е известен в някои региони на България и носи характерен усет и текстура, дължащи се на комбинацията от съставки.

Лопушките са тип сарми, приготвени от листа на лапад. Плънката включва риба, ситно нарязан лук, късчета сланина, домати и подправки. Това ядене е особено за избрани райони и предлага неповторим вкусов профил, съчетаващ разнообразни текстури и аромати.

Компастото е българската версия на плодова пита. Приготвя се със задушена в масло захаросана тиква, което придава на сладкиша несравним усет и мирис. Този десерт е съвършен за есенния и зимния сезон.

Крокмачът е извънредно пикантно предястие, състоящо се от люти чушки, овче мляко и сирене. Процесът на подготвяне е комплициран и изисква ястието да отлежи най-малко седмица, с цел да се развият всички усети.

Разтривунката е ядене, приготвено от дребни топчета тесто, пълнени с кайма и подправки. Те се сваряват, заливат се с разтопено масло и се поръсват с черен и червен пипер преди поднасяне. Това ядене предлага забавна композиция от усети и аромати.

Покреклото е особено за Северна България. Приготвя се от свинско месо и черва, авансово запържени и запечатани в буркани със сос. Отгоре се запечатва с лой и се кипва за 2-3 минути. Това ядене е уместно за дълготрайно предпазване.

Чомлекът е познато ядене с телешко месо, приготвяно в пръстен гювеч. Леко лют и извънредно апетитен, чомлекът е съвършен за студените месеци.

Кадън гьобек са дребни, добре сиропирани сладки, с ядка в средата. В разнообразни райони ядките може да бъдат сменени със стафиди или други сушени плодове.

Франкано съставлява запържени просеничени трохи в масло, овкусени с подправки. Това ядене е идеално като гарнитура или леко предястие.

Куркуда е люта супа, която се подготвя от свинско месо, зеле и ориз. Тази чорба е изключително известна през зимата и предлага топлота и кондензиран усет.

Тархана е апетитно ядене от овче масло, сготвено с фасул и сгъстено с царевично брашно. Тя е идеална за феновете на обичайни и засищащи гозби.

Тези ястия отразяват благосъстоянието на българската кулинарна традиция и заслужават да бъдат опитани и непокътнати като част от културното завещание на България . Всяко от тях носи неповторим усет и история, които способстват за разнообразието и благосъстоянието на нашата кухня.

Вкусната палитра на мексиканската кухня: От такос до чапулини

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР