В известната като Малката Света гора“ Драгоманска община – Софийска

...
В известната като Малката Света гора“ Драгоманска община – Софийска
Коментари Харесай

Мелнишкият епископ Герасим извърши водосвет за нов храм

В известната като „ Малката Света гора “ Драгоманска община – Софийска област, беше осъществен водосвет от Мелнишкия свещеник Герасим във връзка отпочване на строителните действия за православен храм „ Св. Архангел Михаил “, който ще бъде повдигнат в с. Несла. Строежът е по концепция и финансиране на Ангел Симеонов – предприемач и филантроп на изкуствата. Бъдещият храм – с размери от 90 кв м – е неповторимо създание от дърво и към този момент е подготвен: направен е от ръчно дялани трупи в Карпатите, обособените елементи ще бъдат превозени до Несла и църквата ще бъде съединена до края на юли. Вътрешното пространство ще бъде обогатено с достоверни остарели икони от 16., 18. и 19. век, обезпечен е олтар от 19. век. Миряните от покрайнината одобряват новото свято място като знак за духовно издигане и предсказание за разцвет на региона.



Церемонията по водосвета се състоя на 16 юни с разрешението и благословията на митрополит Григорий Врачански (наместник на Българския патриарх). Събитието беше почетено от кмета на Община Драгоман Андрей Иванов, от зам.-кмета Лидия Банкова, от кметския наместник на с. Несла Николай Николов, както и от група културни деятели – член-кор. Вежди Рашидов, проф. д.ф.н. Валери Стефанов, поп артистът Васил Петров, художникът Николай Янакиев и други



Вежди Рашидов сподели: „ Поздравявам Ангел Симеонов! Всеки който може да постави камък на вярата, на вярата и обичта, е заслужен неговото име да остане като свято във вечността. Това са най-висшите идеали на индивида. Ние живеем поради тях. Едни такива основи са мощен знак за неговото човешко наличие. В тези обезверени времена, когато безсмислието обладава смисъла на живота ни, това е един дребен лъч, че към момента има вяра. На едно такова свято място, в тази девствена гора да се издигне храм! Само суперлативи мога да кажа... Ангел постоянно е носил в себе си добродетелта, само че този жест в този момент е извънредно значим за бъдещето на региона “.



Развитието на района е осезаемо освен поради увеличаващия се брой на популацията, само че и от новите капиталови планове: в с. Несла се строи ваканционно населено място, в ход е градежът на бутилираща апаратура за вода „ Несла “ от извор „ Топлика “. Още от антични времена по тези земи се е развивала минната промишленост, а на мястото на населено място от каменната епоха римляните построяват крайпътната станция Мелдия, в която квартирувала римска армия, с цел да охранява значимия боен път от Централна Европа до Цариград.

През Средновековието са издигнати десетки църкви и манастири, а през Възраждането и след Освобождението Драгоманският регион се прочува с неповторимата си църковна архитектура – общо на територията му през днешния ден се намират 47 църкви и манастири, заради което тя е известна от епохи като „ Малката Света гора “. В съседство се намират останките на някогашната манастирска обител „ Мала Света гора “, където се извисява голям каменен кръст на Свети Архангел Михаил – поклонници се събират тук всяка година. Река Несла се влива в река Нишава. По съновидения на локален гражданин преди десетилетия на мястото е съграден дребен параклис. Тук локалните хора сами се назовават светогорци. Очевидно Божи глас диктува на поета Ангел Симеонов, че тъкмо тук е мястото за нов православен храм. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР