Преди специалната среща на НАТО министърът на външните работи на

...
Преди специалната среща на НАТО министърът на външните работи на
Коментари Харесай

Външният министър на Люксембург: Европа никога няма да се ангажира военно в Близкия изток

Преди специфичната среща на НАТО министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн предизвестява Алианса да не приключва задачата за образование в Ирак. В изявление за немския народен всекидневник Die Welt, предоставено от организация " Фокус ", той индиректно разкритикува убийството на иранския военачалник Касем Сюлеймани по разпореждане на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, само че в същото време акцентира, че „ европейците в никакъв случай няма да се ангажират военно в Близкия изток “.
„ Единственото, което европейците могат да създадат, е да предадат на Иран и на американците, че и двете страни би трябвало да се ангажират с намаляване на напрежението. Европейският съюз би трябвало да работи, с цел да подсигурява, че няма да има война в Близкия изток. Трябва да приказваме с всички страни и да подсигуряваме, че каналите за връзка сред Техеран и Вашингтон ще бъдат възобновени “, акцентира външният министър на Люксембург в отговор на въпрос какво би могъл да направи Европейски Съюз в създалата се обстановка след убийството на командира на спецчастите „ Кудс “ на иранската революционна армия.
„ Единственото ни оръжие е дипломацията, европейците в никакъв случай няма да се ангажират военно в Близкия изток “, безапелационен бе Аселборн.
На въпрос тиня Европейски Съюз ще се оправи с колапса на съглашението за нуклеарната стратегия на Иран, люксембургският политик отговори: „ 13 години се борихме за това Иран да не сътвори атомна бомба и през 2015 година бе реализирано съглашение с Америка, Русия, Китай и Иран. В същото време неведнъж сме казвали, че външната политика на Иран в страни като Йемен, Сирия и Ливан не може да се толерира при никакви условия. Европа в никакъв случай не е била сляпа за разрушителната външна политика на Техеран. Но в този момент би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да убедим Иран да се придържа към съглашението. Ако това не се случи, ще се стигне до трагични последици…Европейците към този момент не могат да оказват никакво дипломатическо въздействие в поддръжка на Иран. Атомната серпантина ще продължи да се върти. След това страни като Саудитска Арабия, Египет и Турция скоро биха почнали да създават свои лични атомни бомби “, предизвести Аселборн.
Коментирайки специфичната среща на НАТО, която генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг насрочи, външният министър на Люксембург акцентира: „ Обучителната задача на НАТО в Ирак би трябвало да продължи и в бъдеще, защото единствено иракските сили за сигурност до момента не бяха в положение да удържат под надзор тежката обстановка в страната и да подсигуряват непоклатимост. Следователно се нуждаят от положително образование от страна на Алианса. Би било неточност, в случай че НАТО реши на специфичната си сесия в понеделник дефинитивно да приключи задачата в Ирак. И също би било сериозна неточност, в случай че Багдад в действителност изгони почти 5000 американци и други сили от обединението против „ Ислямска страна “. Надявам се да не стигне толкоз надалеч. Защото това би било трагично за обстановката със сигурността “.
Die Welt напомня, че американците са ликвидирали един от най-опасните „ терористи “ - Касем Сюлеймани, и в тази връзка пита Аселборн дали американците въпреки всичко не заслужават повече поддръжка от останалата част от Запада.
„ По-голямата част от западните страни приканиха за деескалация на обстановката в Близкия изток в отговор на убийството на Сюлеймани. Това беше вярно. След съдбовните конфликти в Близкия изток през последните десетилетия, в действителност бих очаквал опити за разрешаване на рецесията в този район посредством дипломатически средства. В Близкия изток няма нито един образец, при който даден спор да бил позволен с оръжие “, разяснява Аселборн.
„ Америка е огромна и значима страна с дълга демократична традиция. Иран е страна с доста прелестни хора. Тези две страни не би трябвало да са във война между тях. Би било от изгода за цялото човечество, в случай че Вашингтон и Техеран възстановят дипломатическите връзки “, добави външният министър на Люксембург.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР