Публикуваното днес проучване Стандартен Евробарометър“ показва, че 77% от европейците

...
Публикуваното днес проучване Стандартен Евробарометър“ показва, че 77% от европейците
Коментари Харесай

Какво искат европейците според проучване на Евробарометър

Публикуваното през днешния ден изследване " Стандартен Евробарометър “ демонстрира, че 77% от европейците поддържат общата политика за защита и сигурност измежду страните от Европейски Съюз, а 71% са съгласни, че Европейски Съюз би трябвало да укрепи потенциала си за произвеждане на военно съоръжение. Повече от две трети от интервюираните са съгласни, че Европейски Съюз е място на непоклатимост в един обезпокоителен свят и че Европейски Съюз разполага с задоволително пълномощия да пази икономическите ползи на Европа в международната стопанска система.

Според 34 на 100 от европейците, сигурността и защитата би трябвало да са предпочитаната област за деяние на Европейски Съюз в средносрочен проект, следвана от климата и околната среда (30%), опазването на здравето (26%) и стопанската система и миграцията (по 25%). 

87% от европейските жители са съгласни с даването на хуманитарна подкрепа на хората, наранени от войната на Русия против Украйна, а 83% са съгласни с приемането в Европейски Съюз на хора, бягащи от войната. 72% поддържат икономическите санкции срещу Русия, а 70% са съгласни с даването на финансова подкрепа на Украйна. 

Усещането за състоянието на европейската стопанска система се е подобрило от есента на 2023 г. насам, като понастоящем 47% от респондентите го правят оценка като  " положително “ — най-високото ниво от 2019 г. насам. 45% считат, че икономическото състояние в Европа ще остане устойчиво през идващите 12 месеца. Положителната наклонност намира отражение и в стабилната висока поддръжка за еврото както в Европейски Съюз като цяло (70%), по този начин и в еврозоната (78%).

В навечерието на изборите за Европейски парламент съвсем три четвърти от интервюираните (74%) декларират, че се усещат жители на Европейски Съюз, което е най-високото ниво от повече от две десетилетия насам. Доверието в ЕС също се е нараснало и понастоящем е 49%, до момента в който доверието в националните държавни управления е 33%.

Проучването " Стандартен Евробарометър 101 “ – пролет 2024 г. е извършено посредством персонално изявление на 26 399 европейски жители в 27-те страни членки в интервала  3 -28 април 2024 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР