Остават осем дни до планираното излизане на Великобритания от Европейския

...
Остават осем дни до планираното излизане на Великобритания от Европейския
Коментари Харесай

Отлагането на Брекзит може да създаде парадокс на евровота

Остават осем дни до плануваното излизане на Англия от Европейския съюз на 29 март. От Лондон желаят продължение на договарянията по Брекзит до 30 юни. Това би означало, че Англия ще бъде част от Европейски Съюз и по време на евроизборите през май. Тереза Мей съобщи обаче, че Островът няма да взе участие на вота, което може да докара до сериозен юридически абсурд. Темата разяснява кореспондентът на Българска национална телевизия в Берлин Мария Стоянова.

"Гледната точка на Европейската комисия е, че рисковано малко време остава (до Брекзит - б.р.). От страна на водачите на страните-членки би трябвало да се договаря до последната секунда ", разяснява Мария Стоянова.

Тереза Мей желае отсрочване на Брекзит до 30 юни. Стоянова добави, че съгласно Европейското право една страна, член на общността, би трябвало да взе участие в европейските избори, без значение дали има желание да напусне Европейски Съюз след това. Парадоксът е, че в случай че Англия остане в Европейския съюз до края на юни, страната би трябвало да се включи в изборите през май, само че Тереза Мей през вчерашния ден съобщи, че това няма да се случи. При един сходен сюжет не е изключено английски жители да осъдят Европейския съюз в съда в Люксембург, тъй като правото им да гласоподават не е обещано. Това от своя страна може да докара до анулиране на вота във всичките страни-членки.

Мария Стоянова заключи и позицията на Германия по тематиката Брекзит: "Основната позиция на Ангела Меркел досега е била, че ще се договаря до последната секунда. Остават единствено осем дни. В Берлин се приказва, че осем дни в света на политиката е задоволително време. В Брюксел Европейската комисия наподобява много по-скептична ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР