Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) взе решение за

...
Управителният съвет на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) взе решение за
Коментари Харесай

Над 1 млн. лева отпуска ДФЗ за реализация на българско говеждо месо

Управителният съвет на Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) взе решение за разпределяне на до 1 100 000 лв. помощ " де минимис " за покриване на разноските за кръвопролитие, превоз и административни документи в бранш " Говеждо месо ", съобщават от Фонда.

Финансовата поддръжка е по искане на браншови представители на бранша на месодайното говедовъдство, отчитайки неподходящите стопански условия към сегашния миг по отношение на нарасналите разноски за изхранване на животните и растеж на консумативите, употребявани в първичното произвеждане. Следва да се означи, че угояването и производството на телешко и говеждо месо, които са значим сегмент от стопанската система, не са обект на подкрепяне по интервенциите от Стратегическия проект за развиване на селските региони 2023 - 2027 година

Помощта има за цел да подкрепи родните производители да осъществят отгледаните от тях говеда. 

Говедата, предопределени за кръвопролитие, следва да са отглеждани минимум през последните 4 месеца до датата на кръвопролитие в стопанството на земеделския собственик, претендент по помощта. Те би трябвало да бъдат продадени от стопанството непосредствено на касапница за кръвопролитие, заклани на ишлеме или заклани в личен кланичен пункт/кланица на земеделския собственик. Необходимо е закланите животни да бъдат на възраст от 10 месеца в това число, до навършване на 24 месеца.

Помощта се дава за животните, заклани и осъществени в интервала от 1 юни 2023 година до 31 май 2024 година Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо.

Предстои да бъдат направени инструкции за даване на помощта.

На 7 ноември 2023 година управителният съвет на Държавен фонд " Земеделие " утвърди 47,5 млн. лв. помощ " де минимис " за секторите " Животновъдство " и " Растениевъдство ". Изплащането на тази помощ от държавния бюджет е записано в меморандума от 20 септември 2023 година, който бе подписан от държавното управление и представители на Инициативния комитет за осъществяване на общонационален аграрни митинг.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР