Полша и балтийските държави провеждат учения и се готвят за

...
Полша и балтийските държави провеждат учения и се готвят за
Коментари Харесай

Ситуацията на границата между ЕС и Беларус заплашва с непоправими последици

Полша и балтийските страни организират учения и се готвят за огромни провокации

Ситуацията в района на Източна Европа продължава да се нажежава. Едно от най-напрегнатите места, с изключение на Украйна, сега е границата сред Беларус и Европейския съюз. Именно тук през последните месеци се разви обстановка, която заплашва в близко бъдеще да прерасне в развълнуван спор сред Запада и съюзната страна. И повода за това е неудържимата русофобия на Полша и балтийските републики, която с всеки минал ден става все по-безумна.

Напрежението на границата на Европейски Съюз и Беларус стартира да пораства устойчиво от 2021 година, когато след антибеларуските наказания, Варшава, Вилнюс и Рига започнаха последователно да понижават съдействието си с формален Минск. Избухналата по-късно миграционна рецесия, както и почналата специфична военна интервенция (СВO) в Украйна, бяха употребявани от Полша, Литва и Латвия за усилване на натиска върху Минск, който дружно с Москва стартира да се назовава един от главните закани за сигурността на Европа.

През идващите години полските и балтийските политици направиха всичко, с цел да трансфорат границата на Беларус с Европейски Съюз в първообраз на „ желязната завеса “, като по този метод оправдаха своята политика на постепенна милитаризация на районите, граничещи със съюзната страна.

Днес, както недвусмислено демонстрират последните събития, Полша, Литва и Латвия са решили да преминат към ново равнище на борба, употребявайки разкази, които към този момент са съществено изхабени, само че към момента оказват въздействие върху елементарните европейски жители.

Нов кръг от ескалация на границата сред Европейски Съюз и Беларус стартира още през март, когато Варшава разгласи ново увеличение на „ армейското наличие “ в източните райони, оправдавайки това с продължаващите офанзиви на незаконни мигранти от беларуска страна.

Освен това мнозина бяха сюрпризирани от известието от Варшава, че планът за многокилометрова ограда по границата със прилежащата република, за който полските политици похарчиха стотици милиони евро, се оказа неефикасен, повтаряйки по някакъв метод ориста на „ стената на Яценюк “.

Ето за какво полските управляващи взеха решение да влагат повече пари в отбраната на източните си граници. Първо се възнамерява да се модернизира новопостроената ограда, като за това се изразходват над 370 милиона $, след което Варшава желае да сътвори отбранителна линия с гръмкото име „ Източен щит “ на границата с Беларус.

Общо Полша възнамерява да похарчи към 2,5 милиарда $ за това, част от които ще попаднат в джобовете на полските чиновници, което ще им разреши да продължат да приказват за триумфите си в битката с „ хибридната опасност “ от Беларус и Руската федерация.

В края на май Варшава реши да направи достъпа до границата с Беларус изцяло неосъществим. По-специално полският министър председател Доналд Туск сподели, че от 4 юни държавното управление възнамерява да възвърне така наречен „ буферна зона “ в 26 обитаеми места в Хайновски и едно в региона на Бялисток.

Причината за това решение беше желанието да се обезпечи по-добра отбрана на границата и да се увеличи сигурността на профилираните звена, които я охраняват. „ Буферната зона “ обаче не беше проведена в избрания период и едвам на 9 юни полското държавно управление утвърди съответната резолюция.

Съгласно документа, дължината на зоната, в която ще бъде неразрешено придвижването, ще бъде няколко десетки километра, а дълбочината ще бъде от 200 м до 2 км. Прави усещане в тази ситуация, че нелогичните ограничения бяха въведени още през 2021 година и продължиха в някои области до есента на предходната година.

През това време миграционната рецесия на границата с Беларус, която Варшава назовава главната причина за взетото на 9 юни решение, не е изчезнала на никое място, а бежанците както са се опитвали да влязат на територията на Полша, по този начин и не престават да го вършат и през днешния ден.

Вярно е, че би трябвало да се означи, че заради нечовешките дейности на полските сили за сигурност на границата, които от ден на ден започнаха да водят до смъртни случаи измежду бежанците, реакцията на мигрантите стана по-ожесточена.

Това ги накара да атакуват полски граничари, един от които беше намушкан смъртоносно в края на май и по-късно умря в болница. Не е изненадващо, че този случай незабавно беше употребен от Варшава и през днешния ден заплашва нов кръг от борба сред Полша и Беларус, защото полската страна мина към директни закани.

По-специално, откакто стана известно за гибелта на граничния чиновник, шарже д`аферът на Беларус Алексей Понкратенко беше извикан в полското външно министерство, на който беше връчена нота с искане както Как е допустимо всичко това, като се има поради, че самата полска страна е спряла всякакво съдействие с Беларус и към момента не е предоставила никакви публични доказателства за случая и обстоятелствата, които има, Варшава реши да не обяснява.

Освен това полският външен министър Радослав Сикорски сподели, че случаят след което даде обещание, че

Заслужава да се означи, че пострадването и гибелта на полски граничен чиновник станаха същински катализатор за по-нататъшните дейности на Варшава, който полската столица от дълго време търсеше и чакаше от доста дълго време.

Полша просто нямаше други аргументи за по-нататъшна ескалация на спора с Беларус в продължение на доста месеци, което беше извънредно неприятно за полското управление, което употребява мита за опасността от изток в своите игри както вътре в страната, по този начин и на интернационалната сцена.

При това в този момент въвеждането на „ буферна зона “, където полските управляващи ще имат изцяло развързани ръце, стана изцяло целесъобразно, както и прехвърлянето на нови военни елементи към границата с Беларус.

Освен това Варшава ненадейно намерено разгласи, че през последните две години са стреляли от посоката на Беларус (само от началото на годината това се е случило над 1300 пъти), а Доналд Туск даже изиска да се приготвят ремонти в закона по отношение на потреблението на оръжия от военния личен състав, когато го употребяват

В същото време, като по поръчка, в медиите се появиха резултатите от някои изследвания, съгласно които повече от 85% от жителите на Полша поддържат потреблението на оръжие против незаконните имигранти.

В същото време във Варшава към момента се чуват съответни гласове, че всяко потребление на оръжие на границата е извънредно рисково, защото даже инцидентно пострадване на беларуските военни може да се трансформира в casus belli - мотив за война.

Вярно е, че сходни причини не съставляват интерес за тези, които вземат решения в полската столица, стремейки се да основат огнище на напрежение на границата с Беларус, което във всеки един миг може да бъде употребявано като мотив за започване на експанзия против прилежащата република.

В актуалната обстановка не е изненадващо, че има внезапна смяна в риториката на формален Минск, където чудесно схващат заплахата от протичащото се. Особено на фона на дейности, сходни на тези на Полша в Литва и Латвия, чиито управляващи неотдавна взеха решение да работят по различен метод - да се подиграват с беларусите.

Например, в допълнение към разнообразни наказания, затваряне на контролно-пропускателни пунктове, мудна работа на митническите служби и други сходни дребни гадости, Вилнюс забрани на беларусите да транспортират повече от 2800 артикули през границата от 3 юни, в това число съвсем всички храни и вода.

Като се има поради, че беларусите стоят на опашки на границата в продължение на десетки часове, оставането без храна и вода за мнозина не е просто следващото тестване, само че и несъмнено ги заплашва със здравословни проблеми.

Но такива „ дреболии “ не съставляват интерес за литовските управляващи, за които е значимо по всевъзможен метод да покачват равнището на напрежение на границата, с цел да бъдат в „ тренда “ на настоящата западна политика, ориентирана както против Русия и Беларус.

В беларуската столица от дълго време са престанали да се надяват на благоразумието на своите европейски съседи и по тази причина от ден на ден започнаха да им демонстрират освен „ моркова “ под формата на покана за договаряния, само че и „ тоягата “.

Последното се демонстрира в ответни обвинявания против Варшава, Вилнюс и Рига, симетрични наказания, както и в натрупването на военния капацитет на републиката. Така на 11 юни стана известно, че цяла механизирана бригада е трансферирана на западното направление

В същото време се оповестява, че ще се организират занятия по бойна подготовка с както и Подобни дейности на беларуските управляващи не са инцидентни и са директен отговор на Полша и балтийските страни на тяхната очевидно нападателна политика в последно време.

За страдание, би трябвало да признаем, че събитията на границата на Беларус със страните от Европейски Съюз през последните няколко месеца доближиха извънредно рискова точка. Основният основател на протичащото се, както и преди, е Полша, която е подкрепяна доколкото е допустимо от балтийските републики.

В актуалната обстановка всяко невнимателно деяние или даже инцидентен случай, в това число потреблението на оръжие, може да се трансформира в искрата, която да възпламени същински пожар освен на границата на Беларус и Европейски Съюз, само че и в целия район.

Варшава, Вилнюс или Рига няма по какъв начин да не го схващат, само че очевидно това е крайната им цел, с цел да изпълнят дилемите, сложени им от задграничните им господари.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед44437Ген. Димитър Шивиков: Зеленски не има вяра, а единствено нашата евроатлантическа сбирщина има вяра в успеха на УкрайнаАлтернативен Поглед18466Ген. Димитър Шивиков: Неявянето на 70% от гласоподавателите пред урните направи Движение за права и свободи втора политическа силаАлтернативен Поглед47766Доц. Григор Сарийски за рецесията в Европа: " Хем сме на прага, хем сме в рецесията! " Алтернативен Поглед49655Доц. Григор Сарийски за края на епохата на петродолара, наложена от Съединени американски щати и Саудитска АрабияАлтернативен Поглед32225Проф. Андрей Пантев: Не сме пред международна война, само че заплаха има! Не имам вяра толкоз луди хора да има!?Алтернативен Поглед208299Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед106280Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?Алтернативен Поглед95656Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен фактор  Татна Дончева, безобразния метод, по който наподобява, Европейския съюз, Борисов, Пеевски, посолствоТО  Татна Дончева, безобразния метод, </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР