Най-мистериозно изчезналите цивилизации – през цялата ни история повечето цивилизации

...
Най-мистериозно изчезналите цивилизации – през цялата ни история повечето цивилизации
Коментари Харесай

Най-мистериозно изчезналите цивилизации – топ 10 класация

Най-мистериозно изчезналите цивилизации – през цялата ни история множеството цивилизации или са посрещнали мудна гибел, или са били унищожени от естествени бедствия или настъпление. Но има няколко общества, чието изгубване в действителност озадачава учените и историците. Нека да забележим кои са те:

10. Олмеките

Цивилизацията на олмеките е едно от първите мезоамерикански общества. Олмеките са обитавали тропическите низини на южно-централно Мексико. Първите признаци, които знаем за олмеките, са към 1600 – 1500 година прочие н. е. в град Сан Лоренцо , главното населено място на олмеките. Градът се е поддържал от два други центъра – Теночтитлан и Потреро Нуево . Това е мястото на днешните мексикански щати Веракрус и Табаско.

Олмеките са били майстори-строители, като всеки от главните обекти съдържал церемониални дворове, къщи, огромни конусни пирамиди и каменни монументи, в това число колосалната глава, с която са най-известни. Олмекската цивилизация разчитала значително на търговията, както сред другите олмекски райони, по този начин и с другите мезоамерикански общества.

Тъй като те са били една от най-ранните и напреднали мезоамерикански култури по това време, те постоянно се смятат за майчината просвета на доста други мезоамерикански култури.

Къде изчезнаха олмеките?

Около 400 година прочие н. е. източната половина на земите на олмеките е обезлюдена – евентуално заради промени в околната среда. Възможно е също да са се преместили след вулканична активност в региона. Друга известна доктрина е, че те са били нападнати, само че никой не знае кои може да са нашествениците.

Най-красивите антични градове в света – топ 10 ранглиста

9. Набатеите (Набатейското царство) – най-мистериозно изчезналите цивилизации

Набатеите са семитска просвета, която населява елементи от Йордания, Ханаан и Арабия от към шести век пр.н.е. Те са най-широко известни като строителите на град Петра, който им е бил столица. Петра е впечатляващ град, изсечен от страната на скалата, като бижуто в короната е Хазне, или съкровищницата. Представлява гигантска постройка, въодушевена от Гърция.

Богатството на набатеите е извоювано главно от това, че те са били съществена спирка в комплицирана комерсиална мрежа. Чрез нея търгували със слонова кост, коприна, подправки , благородни метали, скъпоценни камъни, тамян, захарни парфюми и медикаменти. Поради обсега на комерсиалния път, набатейската просвета е мощно повлияна от елинистическа Гърция, Рим, Арабия и Асирия. За разлика от други общества от тяхното време, не е имало иго и всеки член на обществото е взел участие в работните отговорности.

Къде изчезнаха набатейците ?

През четвърти век след Христа набатейците изоставят Петра и никой не знае за какво. Археологическите доказателства потвърждават, че тяхното изселване е било проведено, което не е било бързо, което ни кара да имаме вяра, че те не са били прогонени от Петра от друга просвета. Най-вероятното пояснение е, че когато комерсиалните пътища, на които са разчитали, се придвижват на север, те към този момент не могат да поддържат своята цивилизация и оставят Петра зад себе си.

8. Аксумската империя (Етиопска Империя)

Аксумската империя се оформя през първи век след Христа, където в този момент се намира Етиопия. Смята се, че това е домът на Савската кралица. Аксум е бил главен търговски център с експорт на слонова кост, аграрни запаси и злато, които се търгували в комплицирана мрежа към Червено море, към Римската империя и на изток към Индия. Поради това Аксум е бил доста богато общество и е първата африканска просвета, която издава свои лични монети, което в антични времена е било знак от огромно значение.

Най-разпознаваемите монументи на Аксум са стелите . Те съставляват великански издълбани обелиски, които са били надгробни знаци на крале и благородници. Ранните аксумити почитали няколко богове, само че основният им господ се наричал Астар . През 324 година сл. Хр. цар Езана II се обърнал към християнството и от този момент Аксум е ревниво християнска просвета. Дори се твърди, че е домът на Ковчега на завета (кивота).


Къде изчезнаха жителите на Аксумската империя?

Според локалната легенда еврейска владетелка на име Йодит победила Аксумската империя и изгорила нейните църкви и литература. Други обаче считат, че южната езическа кралица Бани ал Хамвия е довела до упадъка на Аксумите. Други теории включват изменението на климата, изолацията на търговията и несъразмерното земеделие, водещо до апетит.

Знаете ли, че: оформянето на антична Гърция като народ е обвързвано значително с Етиопия. Генетично гърците демонстрират непосредственост с популацията на Етиопия.

7. Микенците – най-мистериозно изчезналите цивилизации

Израстнали от минойската цивилизация, микенците се сливат към 1600 година прочие н. е. в Южна Гърция. Разпръснати върху два острова и южната част на континента, микенците построили и нахлули в доста огромни градове като Микена, Тиринт, Пилос, Атина, Тива, Орхомен и Кносос. Много гръцки легенди са съсредоточени към Микена, в това число легендата за цар Агамемнон, който управлява гръцките сили по време на Троянската война.

Микенците били преобладаваща морска мощ и употребявали морската си мощност за търговия с други народи, както и за военни инициативи. Поради неналичието на естествени запаси микенците внасят доста артикули и ги трансформират в продаваеми движимости. Така те ставали майстори, известни в Егейско море със своите оръжия и бижута.

Къде изчезнаха микенците?

Никой не знае сигурно, само че една доктрина е, че вълненията сред селската класа и ръководещата класа са довели до края на микенците. Други сочат разстройства в комерсиалните пътища или естествени фактори като трусове. Но най-популярната доктрина е, че те са били нападнати от цивилизация от север като дорийците (които се заселват в региона след рухването на микенците) или морските хора (които по това време мигрират от Балканите към Близкия изток ).

Ужасяващи обстоятелства за античните Спартанци – Топ 10 ранглиста

6. Кхмерската империя

Кхмерската империя израства от кралство Ченла в днешна Камбоджа към 9-ти век след Христа и се трансформира в една от най-мощните империи в Югоизточна Азия. Империята е известна на множеството хора като цивилизацията, построила Ангкор , столицата на Камбоджа.

Кхмерите били необикновено мощна и богата просвета, която била отворена за няколко системи от вярвания, в това число индуизма, будизма на Махаяна и будизма Теравада, които били формалните религии на империята. Тяхната мощ включвала и военна мощност, защото те водели доста войни, като войната с кралство Чампа да вземем за пример.

Къде изчезнаха кхмерите?

Упадъкът на Кхмерската империя може да се дължи на всяка композиция от няколко фактора. Първото е, че империята е ръководена от девараджа или възвишен крал. Но с въвеждането на будизма Теравада, който учи на самопросветление, ръководството е оспорено. Това довело до липса на предпочитание да се работи за девараджа, което се отразило на количеството създавана храна.

По време на ръководството на Джаяварман VII (Махапарамасаугата) е построена комплицирана пътна мрежа, с цел да се улесни превозването на артикули и войски в цялата империя. Но някои учени считат, че тези пътища са работили против тях. А точно по този начин нашествениците като Аютая умерено можели да стигнат напряко до Ангкор.

5. Културата кукутени-триполие – най-мистериозно изчезналите цивилизации

В Румъния това са Кукутените, в Украйна са триполците, а в Русия са Триполите: просвета от късния неолит, която процъфтява сред 5500 година прочие н. е. и 2750 година прочие н. е. В разгара си културата кукутени-триполие построила най-големите неолитни селища в Европа, в някои от които са живеели до 15 000 души. Една от най-големите мистерии на тази просвета е, че на всеки 60 до 80 години те изгаряли цялото си село и го реконструирали върху остарялото.

Културата кукутени-триполие е матриархална, дамите са главите на семейството, а също по този начин вършели земеделска работа и правели керамика, текстил и облекла. Мъжете били ловци, производители на принадлежности и отговаряли за гледането на домашните животни. Тяхната вяра била съсредоточена към Великата богиня майка , която била знак на майчинството и селскостопанското изобилие. Те също почитали бика (сила, изобилие и небе) и змията (вечност и постоянно движение).

Къде изчезна културата кукутени-триполие?

Една от главните теории за края на тези антични хора е Курганната догадка , която гласи, че те са завладени от войнствената Курганска просвета. По-новата археология обаче сочи трагично изменение на климата, което най-вероятно е довело до една от най-тежките суши в европейската история. Тя е била опустошителна за просвета, която разчитала в огромна степен на земеделието.

Знаете ли, че културата кукутени-триполие е една от най-забележителните антични европейски култури, с несравнимо качество на направата на разнообразни предмети в региона на изкуството за своето време. И евентуално е обвързвана с Древната просвета Варна и с произхода на първите арийци, даки, траки и прабългари.

4. Културата Кловис

Праисторическият индиански народ от културата Кловис датира от 10 000 пр.н.е. Центрирани в южните и централните равнини на Северна Америка, те са археологически разпознати от натрошени кремъчни върхове, наречени точки на Кловис . Те употребявали тези точки на края на копията, с цел да ловуват наедрял дивеч като мамут и бизон и малък дивеч като елени и зайци.

Хората от Кловис културата са първите човешки жители на Новия свят и се смятат за предшественици на всички коренни поданици в Северна и Южна Америка. Много учени считат, че те са минали по сухопътния мост на Берингия от Сибир до Аляска по време на ледниковия интервал. А по-късно са се отправили на юг към по-топъл климат.

Къде изчезна Кловис културата?

Има няколко теории за изгубването на тези антични хора. Първата гласи, че намаляването на мегафауната дружно с по-малката подвижност в тяхната просвета ги е предиздвикало да се разклонят и да образуват нови културни групи, като Фолсъм културата да вземем за пример.

Друга доктрина е, че мамутът и други типове са изчезнали заради несъразмерен лов, оставяйки популацията без жизнерадостен източник на храна. Последната доктрина се върти към комета, която се разрушила в земята към региона на Големите езера и доста повлияла на културата Кловис.

Най-важните фараони в античен Египет – Топ 10 ранглиста

3. Минойците – най-мистериозно изчезналите цивилизации

Кръстени на именития цар Минос, минойците са обитавали сегашен Крит от 3000 до 1000 година пр.н.е. В гръцката митология там е било мястото на критския бик и неговия наследник, Минотавъра – митичен получовек-полу-бик, който живеел в лабиринт и убивал всеки, който влезел. Всъщност минойците са първата известна цивилизация в Европа .

Днес всичко, което е останало от минойската цивилизация, са техните дворци и артефактите , открити вътре. Минойската цивилизация е имала добра обществена организация, изкуство и търговия. Ранните минойци са говорили на език, който ние назоваваме Линеар А, който през по-късните интервали е сменен от Линеар Б, като и двата са основани на пиктограми.

Няма доказателства за военна просвета, открита в минойските дворци и наподобява, че силата им е била чисто икономическа. Въпреки че минойците паднали, тяхната просвета е наследена първо от микенците, а по-късно и от елинистичните гърци.

Къде изчезнаха минойците?

Много учени и историци считат, че минойците са били унищожени от вулканично изригване на остров Тера (сега Санторини), само че има доказателства, че са оживели. Изригването обаче би умъртвило целия растителен живот, което би довело до апетит и повреди по техните кораби, което би довело до стопански крах. Също по този начин се счита, че през това време те са били нападнати, евентуално от микенците.

2. Културата Анасази

Анасази или предшествениците на племената пуебло са индианска просвета, която се появява в региона на Четирите ъгъла в Съединените щати (където се срещат Ню Мексико, Аризона, Колордо и Юта) към 1200 година пр.н.е. Ранните пуеблоанци са били ловци и събирачи, които са живели в плитки ями. По-късно те развиват градинарство и стартират да отглеждат царевица, фасул и тикви.

Също по този начин в археологическите обекти на Анасази са открити керамични съдове от сива керамика, комплицирани кошници, сандали от тръстика, облекла от заешка кожа, камъни за шлифоване и лъкове и стрели. В епохите Пуебло II и Пуебло III Анасази са издълбали цели градове в околните скали. Такива градове са Меса Верде (сега народен парк) и Банделиер .

Също по този начин са строили градове от камък или кирпич като такива в каньона Чако. Тези градове били домакини на доста културни и цивилен събития и били свързани между тях със стотици км пътища.

Къде изчезна Анасази културата?

Около 1300 година сл. Хр. предците на племената пуебло изоставят къщите си в скалите и се разпръсват. Много учени считат, че след огромният растеж на популацията, неприятните аграрни способи и районната суша са затруднили производството на задоволително храна. Поради тази липса на храна Анасази се движили или по река Рио Гранде, или по планините Хопи. Така доста модерни индианци Пуебло имат вяра, че са потомци на Анасази.

Последните изследвания потвърждават, че единствено с изменението на климата не може да се изясни упадъка на Анасази. Те допускат, че обществени и политически фактори като принудителен спор са довели до края им.

Унищожени обекти на културното завещание – Топ 10 ранглиста

1. Индската цивилизация – най-мистериозно изчезналите цивилизации

Индската цивилизация обитавала област с размерите на Западна Европа в днешните Пакистан и Западна Индия. Позната и като Харапска цивилизация, тя процъфтява от 3300 до 1300 година прочие н. е., макар че регионът е бил заселен чак от 7000 година прочие н. е. Въпреки че е една от най-големите антични цивилизации, не се знае доста за Индската цивилизация, най-много тъй като езикът им в никакъв случай не е бил дешифриран.

Знаем, че те са построили над 100 града и села, в това число градовете Харапа и Мохенджо-Даро , всеки от които е издигнат с проведено оформление и комплицирана водопроводна система с вътрешни тоалетни. Доказателствата сочат, че жителите са имали единно ръководство и че не е имало обществени съсловия. Няма и доказателства за военна активност, тъй че евентуално са живели в мир.

Те са били опитни астрономи и са били добре осведомени със селското стопанство, отглеждайки пшеница, ечемик, грах, пъпеши, сусам и памук (ставайки първата цивилизация, произвеждаща памучен плат). Освен това са опитомили няколко животни, в това число наедрял рогат добитък и слонове.

Къде изчезна Индската цивилизация?

Има няколко теории за това какво се е случило с цивилизацията от долината на Инд. Някои хора имат вяра, че те са се преместили оттова заради промени в околната среда. Като да вземем за пример понижаване на размера на речната система Гагар Хакра или по-ниските и по-сухи температури, които също са явни в Близкия изток. Друга известна доктрина е, че арийците ги атакуват към 1500 година прочие н. е.

Така приключва нашата ранглиста за най-мистериозно изчезналите цивилизации. Бъдете здрави!

Интересни обстоятелства за Шумерската цивилизация – Топ 10 ранглиста

Интересни обстоятелства за Шумерската цивилизация – Шумер е първата градска цивилизация в антична Месопотамия – мястото сред реките Тигър и Ефрат. Тази антична и много развита цивилизация е била ситуирана в актуален южен Ирак. В своя пик, популацията в региона се прави оценка на сред 0,8 милиона и 1,5 милиона души. Шумерската цивилизация процъфтява хиляди години,…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР