Археолог откри незавършена древна пирамида в Сакара, която струва живота

...
Археолог откри незавършена древна пирамида в Сакара, която струва живота
Коментари Харесай

Археолог откри незавършена древна пирамида в Сакара, която струва живота му

Археолог откри незавършена антична пирамида в Сакара, която коства живота му. Древната история на Египет е изпълнена с обилие от открития. Много от тях остават към момента необяснени и до през днешния ден. Едно такова изобретение е направено от археолога Закария Мухамед Гонейм в средата на 50-те години. Находката на Гонейм е толкоз неповторима, че учените към момента спорят какво тъкмо е разкрил археологът и защо е било всичко.

През 1951 година, до момента в който търси нови недокоснати погребения, археологът Закария Гонейм се натъква на стена , която съгласно него може да бъде една от неоткритите, незавършени антични пирамиди . Останките от структурата се намират в некропола на Сакара, близо до античната стъпаловидна пирамида на Джосер , чиято възраст се прави оценка на 4700 години.

Какво написа Гонейм в своята книга?

В книгата си, озаглавена „ Изгубената пирамида “ (Rinehart & Company, 1956), Гонейм написа:

„ Може да се счита, че защото постройката е била употребена като кариера в по-късни времена, нейното битие е било известно до относително скорошна дата. За благополучие съумях да се уверя, че паметникът е бил несмущаван най-малко 3000 години, а евентуално и по-дълго.

Доказателство за това се крие в огромния брой по-късни погребения, които моите служащи откриха по време на разкопките. Най-ранните от тях датират от Деветнадесетата династия (1349-1197 година пр.н.е.), и защото някои бяха открити да лежат необезпокоявани над самата заровена пирамида, явно е, че стените, които бяхме разкрили, не са били виждани от човешки очи от онази далечна ера. ”

Археолог откри незавършена антична пирамида в Сакара

Понеже входът на египетските пирамиди се намира в средата на северната страна, намирането на входа на незавършената пирамида е било въпрос на техника.

През януари 1954 година Гонейм стартира търсенето на входа на пирамидата, сигурен, че „ никоя суперструктура не би била издигната без началото на подструктурата “. Разкопавайки северната страна, той първо разкрил останките от траурен храм.

Окуражен, той потърсил входа там, защото входът към пирамидата на Джосер бил открит на сходно място. Когато това се оказало неефикасно, той преместил работата на север. Накрая, на към 22 метра от стената на пирамидата, той намерил нещо, което изглеждало като входна изложба.

Галерията била блокирана с тежки камъни, а празнините сред тях били запълнени с натрошени камъни. Най-накрая вратата към пирамидата била открита. „ За наше извънредно облекчение “, написа Гонейм, „ открихме, че вратата е непокътната, запечатана със зидария . “ Пирамидата е открита на 9 март 1954 година

Вратата водела до висока изложба, изсечена в скалната основа. Но на 18 метра се натъкнали на стена от натрошени камъни, стигаща от пода до тавана. Екипът разкрил отвесна шахта в тавана, през която били пускани камъните. А входът на шахтата от горната страна бил заровен в надстройката на пирамидата.

Проклятието на пирамидата – какво разкрил Гонейм?

Гонейм открил, че шахтата не е пробита изцяло откогато пирамидата е издигната. Насипаните натрошени камъни в коридора се оказали много – повече от 15 метра. Но първо трябвало да се разчисти шахтата, тъй че камъните да не паднат върху служащите изпод.

При разчистването на шахтата се случила покруса, която спряла разкопките за дълго време. Един от каменните блокове се срутил и затрупа служащите, убивайки един от тях. Това неотложно популяризирало приказките за проклятието на пирамидата и медиите преувеличили новината, потвърждавайки, че пирамидата се е срутила и е умъртвила 80 души.

Тогава се разнесла мълвата, че в гробницата е затворен злобен дух, който щял да погуби всички. Самият Гонейм също бил изплашен, само че възобновил разкопките. След като изчистил камерата, Гонейм разкрил доста гробни съдове, върху печатите на които прочел името на „ незнайния до момента държател “ Секемхет (този фараон бил прочут под друго име Джосер Тати).

Гонейм също по този начин намерил златно богатство. 21 златни гривни, пинсети, златна пръчица под формата на сърп, златни плочи, златна кутия за прахуляк от черупки и доста мъниста от карнеол (вид минерал).

Археолог откри незавършена антична пирамида в Сакара, която коства живота му

До камерата те трябвало да си проправят път през отломките от камъни, които блокирали прохода заради трусове. На 31 метра те разкрили непряк проход, водещ до дълъг Т-образен кулоар, съдържащ 120 празни складови пространства. И едвам след още 72 метра археологът открива гробна камера, скрита зад защитна стена и големи каменни блокове. Била е в самия център на незавършената пирамида на Секемхет.

В средата на жестоко изсечена камера лежеше превъзходен саркофаг от бледен, златист, полупрозрачен алабастър. Тръгнахме към него. Първата ми мисъл беше: “Цял ли е? ” Набързо, с моета електрическо фенерче, ревизирах горната част за капака. Но нямаше капак; горната част беше от едно цяло с останалите “, написа Гонейм.

След като го почистили от пясък и прахуляк, археолозите разкрили няколко странни неща. Първо, върху саркофага под формата на буквата V имало нещо като траурен венец. Втори, капакът на саркофага не бил от горната страна, а в края. Той се издигал нагоре, като че ли археолозите не били пред ковчег, а пред капан за диво животно.

Циментът, с който бил намазан капакът, се оказал недокоснат. С огромна компликация археолозите разчистили място към саркофага, инсталирали повдигащи блокове и, уверени, че тялото на Секемхет е вътре, отворили „ ковчега “.

Вътре обаче било празно. Разочарованието на Гонейм нямало граници. Сезонът на разкопките нормално приключвал през април заради горещините. В жегата и задуха експедицията работила до 26 юни в името на резултатите. И всичко това единствено с цел да се откри празен саркофаг! Разкопките били прекъснати.

Връщайки се на работа през 1955 година, Гонейм разчистил галерията и намерил доста артефакти, само че не можел да позволи загадката на пирамидата. Може би в саркофага в действителност е бил затворен злобен дух? Скоро проклятието настигнало Гонейм: през 1959 година той се самоубил, като се удавил в Нил.

Най-мистериозните обстоятелства и теории за Големия Сфинкс

Самият Гонейм определил възрастта на пирамидата на 4700 години. Но радиовъглеродният разбор на „ венеца “, който лежал върху саркофага, посочил, че растенията са с 800 години по-стари от пирамидата.

Защо египтяните са спрели да строят пирамидата? Защо са си тръгнали? Защо саркофагът бил толкоз деликатно затворен и проходите затворени? Защо някой е поставил върху него антични изсушени растения? Има няколко версии за това.

Вътрешната архитектура на пирамидите към момента озадачава специалистите. Имало толкоз доста тесни, наклонени и отвесни проходи, че единствено змия можела да се движи по тях. Казва се, че египетският господ Нехебкау, съдията на мъртвите, можел да се трансформира в змия. Във формата на голяма змия, Апоп бил античен египетски дух на злото, мрака и разрушението и основният зложелател на бога на слънцето Ра.

През 1963 година Жан-Филип Лауер се заема с разкопките на паметника на Секемхет. Той проучвал опцията за южна гробница, характерност, която той е разкрил от южната страна на стъпаловидната пирамида на Джосер. Той също по този начин желал да реконструира проект на заровената пирамида и да се опита да позволи мистерията на изчезналата мумия.

Лауер разкрил основите на южната гробница под разрушена мастаба. В кулоар на дъното на дълбока шахта той намерил остатъци от ранен дървен ковчег, който съдържал костите на двугодишно момче, няколко съда от Династия III и фрагменти от златни листа.

Гробната камера обаче била ограбена. Лауер траял да потвърждава теорията на Гонейм, че ограждащата стена на комплекса е била разширена. Има доста теории към заровената пирамида и нейната незавършеност, които към момента остават мистерия.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР