Историята на Ра и Апоп (Апофис) – египетският бог змия.

...
Историята на Ра и Апоп (Апофис) – египетският бог змия.
Коментари Харесай

Историята на Ра и Апоп (Апофис) – египетският бог змия

Историята на Ра и Апоп (Апофис) – египетският господ змия. Искате ли да знаете кой е Апоп – египетският господ змия? Искате ли да разберете ролята на Апоп в мита за слънчевата лодка на Ра?

Апоп е египетският бог-змия , чиято цел е да погълне Ра, богът на Слънцето, осветяващ цялата галактика. Според египетската митология всяка вечер от основаването на света Апоп се е опитвал да изяде Ра, макар че последният постоянно е бил защитаван от Сет, Собек, Маат, Изида и Тот.

Сега ще научим повече детайлности за:

  • Митът за Апоп в египетската митология
  • Митът за безконечната борба на Апоп против Ра

Много скоро ще научите всичко за египетската зла змия, наречена Апоп. Нека да се потопим в историята за най-голямата змия на античен Египет !

1. Митът за Апоп в египетската митология – историята на ра и апоп

Вече присъстващ преди основаването на света от Ра, Апоп (или Апофис) е зло създание, олицетворение на мрака и разрушението. Апоп е голяма змия, за която се твърди, че е необятна и дълга като Нил. Тази змия е фундаментално зло създание, чиято единствена мотивация е да изяде бога на слънцето Ра, който е с глава на сокол.

Последният осветява света денем, пресичайки небето на лодката си, преди да премине през Подземния свят, с цел да се върне към отправната си точка. Именно в света на мрака Ра е цел на всички типове чудовища, демони и призраци, които желаят да го изядат. Наистина Ра, ястреб със слънце на главата, им наподобява извънредно вкусен.

2. Митът за безконечната борба на Апоп против Ра

Всяка вечер Апоп повежда армията си за да изяде Ра. И въпреки всичко той среща огромни компликации при постигането на задачата си, тъй като Ра е събрал екип от египетски богове, с които да се отбрани:

  • Сет , богът на хаоса и бурите: с задачата да се концентрира върху Апоп и да го отблъсне с пясъчни стихии и светкавици.
  • Собек , крокодилският господ на силата и мощта: дългогодишният страж на Ра, господ Собек, за разлика от Сет, се концентрира върху злата орда на Апоп.
  • Тот , богът на познанието ибис: възнамерява нова тактика за всяка нощ, с цел да изненада Апоп и неговата войска.
  • Маат , крилатата богиня на справедливостта: предлага магическо излекуване на своя екип и способна да лети, хващайки членовете на екипа, които са изпаднали от лодката на Ра.
  • Изида , богинята на магията: отприщване на мощни вълшебства върху Апоп и неговата войска по време на сложни обстановки.

С този фрапантен тим Апоп изгубва всяка една борба. Но това в никакъв случай не го обезсърчило. Апоп можел да бъде смъртоносно ранен, само че имал способността да се регенерира, когато бил затрупан от най-дълбокия мрак на света на мъртвите.

Тайните на папирусът на Еберс – античният египетски мед. текст

Апоп е антитезата на боговете, олицетворяваща хаоса и мрака. Противоположност на полезностите на египетския мавзолей, чиято свещена задача е да популяризира ред и светлина по света. Въпреки това, Апоп способства за равновесието на Вселената, защото е един от нейните първични съставни елементи.

И затова не би трябвало да бъде дефинитивно надвит, тъй като цялостното му елиминиране би дестабилизирало Вселената тъкмо толкоз, колкото в случай че гигантската змия успее да изяде Ра.

Според неговия мит Апоп е виновен за затъмненията. Понякога Апоп успявал да погълне Ра по време на изненадващи офанзиви измежду бял ден, което карало слънцето да изчезне от небето на смъртните. За благополучие, другите богове бързо се притичвали на помощ, с цел да пробият корема на Апоп, освобождавайки Ра и по този метод поставяйки завършек на затъмнението.

В египетската вяра Сет последователно заема мястото на Ра в мита за слънчевата лодка и замества целия екип от египетски богове. След това Ра е низведен единствено като притежател на Слънцето, а не като безконечен съперник на Апоп, какъвто е бил.

Колко тъпо би било, в случай че пропуснете този популярен откъс от египетската митология. Ето малко обобщение на „ мита за Озирис “, което ни споделя за какво Ра е сменен от Сет.

А) Митът за Озирис – историята на ра и апоп

Според египетския мит за “Началото ”, Ра е основал света посредством ловко разбъркване на Тъмнината (от която идва Апоп) и първичния Океан.

От тази просветена примес произлезли Шу (вятърът) и Тефнут (топлината на Слънцето). Шу и Тефнут се женят, с цел да родят Геб (земята) и Нут (небето). Геб и Нут на собствен ред се женят и имат двама сина и две дъщери (които също се женят по двойки): Озирис, Сет, Изида и Нефтида.

Озирис взел сестра си Изида за жена, до момента в който Сет взел сестра си Нефтида за жена. Озирис бързо бил изпратен на Земята, с цел да стане бог-фараон, който да управлява човечеството.

Когато дошъл, Озирис се отдал напълно на задачата си. Той донесъл на човечеството мир, сигурност и единение, каквито не са виждали до момента. Сет скоро почнал да ревнува от позицията на Озирис, само че в началото запазил това възмущение за себе си. Когато обаче схванал, че Нефтида му изневерява с Озирис, той почнал да изпитва дълбока ненавист към брат си.

Сет решил да убие Озирис, с цел да получи трона на Египет. За да направи това, той посетил най-хубавите майстори в света, с цел да сътвори хубав сандък, затрупан със скъпоценни камъни и метали. Този сандък бил изработен с избрана вътрешна форма, тъй че единственото нещо, което можел да съдържа, бил самият Озирис.

Сет провел огромен прием на брега на Нил, на който поканил Озирис и неговите родственици. На това събитие той декларирал, че ще предложи огромния сандък на всеки, който влезе в сандъка цялостен.

Не било изненадващо, че единствено Озирис съумял да влезе в сандъка. Точно в този миг бил оголен проектът на Сет и неговите съучастници. Те се хвърлили върху сандъка и заварили отвора му, преди да го хвърлят в Нил. Озирис се удавил.

10 неща които не знаехте за античен Египет

След това сандъкът се носел надолу по Нил, до момента в който стигнал до шубрак край реката, който го хванал в капан в корените си. През годините храстът изцяло погълнал сандъка и Озирис. Но те последователно се озовали в средата на ствола му.

Отстрани дървото растяло със свръхестествена скорост, с помощта на божественото наличие на тялото на умрелия Озирис. Дървото станало толкоз огромно, че подхранило пристрастеността на популярен задграничен държател, който го направил една от колоните на своя замък.

Като богиня на магията и мистериите, Изида връща към живота Озирис с магическите си крила .

Изида, която обиколила света в търсене на тялото на брачна половинка си, пристигнала в този кралски замък след години и години на търсене. Тя убедила краля да й даде колоната и да излекува единствения й правоприемник от смъртоносна болест в символ на признателност. Притежавайки сандъка (и по този метод тялото на Озирис, тя съумява да го съживи за една нощ, което й разрешава да забременее с Хорус (бог Хор)).

Но преди да има време да извърши избрани ритуали, с цел да върне Озирис към живота, Сет пада върху тялото на нещастния брачен партньор на Изида по време на ловджийски излет. За да предотврати всяко възкресение, което може да докара до края на неговото царуване, Сет нарязва тялото на Озирис на четиринадесет елементи и ги разпръсква из цялостен Египет.

Най-важните фараони в античен Египет – Топ 10 ранглиста

За следващ път Изида потегля да откри тялото на Озирис в сълзи. Тези сълзи притеглят Нефтис и Анубис (синът на Нефтис от Озирис), които симпатизират на Изида и й оказват помощ в нейното търсене. Тримата съумяват да намерят 13 от 14-те елементи. Но в търсене на последната част, една риба я изяжда и я смила бързо. Така тази част (а точно фалосът на Озирис) е изгубена вечно.

Озирис не можел да бъде възобновен в своята целокупност и е върнат към живот с незавършено тяло. Тогава това ненапълно тяло щяло да му попречи да управлява живите.

Следователно Сет щял да резервира мястото си на цар на Египет (упражнявайки доста по-малко заслужено и почтено царуване от брат си през живота си). Озирис щял да бъде заставен да напусне света на живите и да отиде в Подземния свят, където ще ръководи мъртвите.

Б) Митът за Хор и Сет – историята на Ра и Апоп

Като възрастен, Хор претендирал за трона на татко си от най-великия и най-мъдрия от боговете, в развой, наименуван “божествено заседание ”. По-голямата част от този образован арбитражен съд, формиран от Ра, Шу и Тот, неотложно се разбунтували против настоящата обстановка в Египет.

Шу и Тот считали за непоносимо, че Сет може да лиши Хор, като убие татко му, от законното му владетелско място. Следователно двамата богове били подготвени да отидат при Сет и да го помолят да абдикира без закъснение.

Въпреки това митът не може да спре до тук. Ра бил извънредно афектиран, че не се желае неговото мнение (защото той е бащата и на първо място господ на Египет). Соколът, богът на Слънцето, декларирал, че Хор може да бъде неприятен държател. За Ра, той трябвало да потвърди своята стойност преди каквато и да е форма на абдикация, която би могла да сложи Египет в доста нещастна позиция.

Декларацията на Ра била последвана от разнообразни огромни тествания сред Сет и Хор. Дуели, надпревари с колесници и тествания на мощ, всички от които имат едно общо нещо: безбройните измами, които Сет прави по време на тях. Сет печели всички тествания, проведени от журито по този не изключително честен метод.

Многобройните тествания на надпреварата кулминират в тестването, наречено „ Изпитанието на хипопотама “. В този случай двамата съперничещи си богове трябвало да се гмурнат на дъното на Нил като хипопотами. И да задържат дъха си допустимо най-дълго.

По време на този тест Изида, от угриженост за бъдещето на сина си, основала вълшебен харпун, с който желала да хване Сет и да го върне назад на повърхността на Нил. Изида съумява да допре Сет с харпуна си. Така Хор спечелил тестването против Сет за първи път.

Енигмата на извънземната цивилизация и Сириус в античен Египет

Хор обаче бил доста неудовлетворен от обстановката, тъй като имал упоритостта да завоюва почтено. Много сърдит, Хор откъсва главата на майка си и я изхвърля. За благополучие Тот донася тази глава и съживява Изида.

След това ликвидиране съдът на тримата богове бил сърдит на Хор. Те го санкционират, като оферират на Сет да реши формата на последния развой. Този финален развой щял да дефинира кой ще бъде окончателният цар и лидер на Египет за хилядолетия напред.

След това Сет избира последното тестване. Това щяло да бъде запаметяващо се и щяло да узакони превъзходството му над Хор вечно. Сет изискал последният тест да бъде съревнование на кораби, издигнати единствено с камъни.

След тези събития Хор, отпаднал, заспива на една от най-високите планини на Египет. Там той желал да се отдаде на заслужена нощна отмора преди предизвикването. В желанието си да обезпечи успеха си, Сет дискретно го последвал и изтръгнал лявото му око, до момента в който той още спял.

След това той разрязва това око на шест равни елементи и ги скрива в целия свят. Виждайки в това деяние следващ дисбаланс в идващото тестване, Тот незабавно се опитал да възвърне окото на Хор.

Докато Хорус спял, богът на познанието обикаля света със свръхчовешка скорост. Но съумял да събере единствено пет от шестте фрагмента. По този метод той основава последния изчезнал откъс и възвръща ново и по-ефективно око с помощта на ново магическо шесто парче. Това око щяло да има способността да вижда “невидимото ” (т.е. бъдещето и миналото).

Веднага откакто работата му завършила, Тот връща окото на Хор. По този метод той нямало да бъде ощетен по никакъв метод в идното съревнование с лодки.

Изпитанието почнало с построяването на лодката. Хорус стартира с търсене на красиви камъни, с цел да построи лодката си. Новото му чудно око обаче му разкрива, че “няма да завоюва надпреварата ”.

Ужасяващи обстоятелства за Древен Египет – топ 10 ранглиста

Хорус става доста обезпокоен. За него било значимо да си върне трона, който в миналото е бил откраднат от татко му. Така Хор се пробва да измами. Той построява дървена лодка с гипсова осанка, която имала текстура, сходна на камък.

На идващия ден надпреварата стартира. Сет дошъл без лодка, тъй като имал много съответен проект. Сет бил уверен, че върхът на високата планина можел доста добре да служи като лодка и трябвало да плава.

Планът му обаче се проваля грубо, тъй като щом пуснал лодката си, заобленият връх на планината стръмно потопен. Следователно съветът оповестил Хор за победител. Обезумял от гняв, Сет се хвърля върху лодката на Хор, с цел да я претърси и измамата се разкрива. Тъй като лодката била направена от дърво, Хор явно бил дисквалифициран.

Божественият съвет решил да се събере, с цел да откри съответното решение на този невиждан случай. Те призовали справедливия и умен Озирис (който станал господ на мъртвите след гибелта си) да ги управлява в решението им. С волята да сложи дребния си наследник на власт, Озирис се опитал да наклони везните на журито в своя изгода с ловкост.

Ужасяващи открития в Египет, които трансформират всичко

Той се обръща към Слънцето, Луната и всички звезди и ги помолил да го последват в неговото подземно царство. Лишен от светлината на тези жизненоважни звезди, светът на живите е на ръба на цялостен колапс. Ра, Шу и Тот нямали различен избор, с изключение на да одобряват молбата на Озирис.

Хор побеждава злия Сет и идва на власт, както трябвало да стане в началото. По-късно той щял да се ожени за Хатор, богинята на любовта и хубостта. Наследил качествата на татко си, той ръководи земята на Нил с майсторска ръка.

Междувременно Сет бил пропъден в пустинята, първичното му кралство. Именно тук той почнал своето дълго пътешестване на смирение дружно с Ра в неговата слънчева лодка.

Наистина при своето възмездие Сет станал известен и обичан господ. След като е бил господ на хаоса и разрушението, в този момент той можел да работи за положителната идея. Постепенно той се трансформира в знак на успеха на положителното над злото в битката против врага на Ра, Апоп.

3. Историята на Ра и Апоп змията Йормунгандр

В скандинавската митология Jörmungandr е гигантска змия, наследник на бога на раздора Локи и красивия мразовит колос Angrboða. Следователно той е брат на вълка Фенрир и богинята на света на мъртвите Хел.

Като новородено и с размерите на пръст, змията била хвърлена от Один на дъното на морето. Защото имало знамение, че децата на Локи един ден ще унищожат асите, северните богове. В продължение на хиляди години Йормунгандр повишен неимоверно и станал задоволително огромен, с цел да обкръжи света със змиевидното си тяло, да държи Земята и да способства за нейния баланс.

Когато настъпи краят на света на скандинавската митология (събитието, наречено Рагнарок), Йормунгандр щял да излезе напълно от морето, причинявайки голяма приливна вълна върху човешкия свят. След това той щял да се причисли към Фенрир, Хел и ледените колоси, с цел да възпламени света на Аесир, Асгард.

Йормунгандр щял да убие доста богове, преди Тор, богът на гръмотевиците, да го победи. Въпреки това скандинавският господ е смъртно ранен от отровата на гигантската змия. Тор, който желал да се причисли към другарите си, с цел да продължи борбата, можел да направи единствено девет стъпки, преди да рухне, мъртъв.

4. Историята на Ра и Апоп – метеоритът „ 99942 Апофис “

Вдъхновен от европейското име Апоп, “99942 Апофис ” е метеорит с диаметър 300 метра. Очаква се той да премине на към 30 000 километра от Земята през април 2029 година Астероидът, който може да унищожи планетата, беше обект на доста полемики през 2004 година. Научно пресмятане на НАСА прави оценка на 2,7% възможностите астероидът да удари нашата планета.

За благополучие, по-нататъшни калкулации заключиха, че този конфликт е доста по-малко евентуален (0,01% накрая). По този метод Апофис няма да аргументи края на света и ние няма да изчезнем като динозаврите.

Астероидът заслужава актуалното египетско име “Апофис ”, тъй като ударът му със Земята би отприщил извънредно мощна детонация. За съпоставяне, в случай че Апофис 99942 падне на Земята, това ще провокира детонация от 1200 мегатона кинетична сила, еквивалентна на комбинираната мощ на 10 000 атомни бомби като тези от 1945 година

Ако метеоритът Апофис падне в океана (което би било по-малкото зло), ударът му ще провокира цунами, чиито талази, високи 170 метра, ще доближат крайбрежията на всички континенти на света!

Вече знаете всичко за мистериите към най-голямата змия в египетската митология посредством митовете за слънчевата кора и мита за заместването на Ра със Сет. Като бонус знаете повече за 99942 Апофис и за Йормунгандр (Апоп от Асгард).


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР