Велики цивилизации от бронзовата епоха – топ 10 класация. Въпреки

...
Велики цивилизации от бронзовата епоха – топ 10 класация. Въпреки
Коментари Харесай

Велики цивилизации от бронзовата епоха – топ 10 класация

Велики цивилизации от бронзовата ера – топ 10 ранглиста. Въпреки че няма публична формулировка на термина „ бронзова ера “, това време нормално се отнася до интервала сред каменната и желязната ера. Това било основна ера в човешката история.

Повечето ранни достижения, значими за цивилизацията – като писмеността и колелото – били направени през това време. Това се случило с помощта на видните цивилизации и култури като шумерите, асирийците, акадците и доста други. Освен напредък, тези времена са белязани и от ера на войни и мощни армии, подкрепени от новооткритите железни оръжия и военни тактики.

10. Нурагическа цивилизация

Нурагическата цивилизация на средиземноморския остров Сардиния произлиза от праисторически неолитни селища към 7000-1600 година пр.н.е. Това била локална, самостоятелна просвета, за която знаем малко заради неналичието на писмен език. Въпреки че знаем, че островът е имал история на човешко заселване хиляди години преди този момент.

Характерна линия на нурагическата цивилизация е тяхното създаване на кули нураги. Това били кръгли каменни структури, които можели да доближат височина над 25 метра. Не знаем тъкмо защо са били употребявани, макар че съгласно формата и структурата им може да са били домове, замъци или даже обсерватории.

Техният възможен залез се дължи на разнообразни вероятни фактори. Те включват задгранични нашествия, изменящи се екосистеми и софтуерен прогрес в околните райони, които създали Нурагичната технология остаряла.

9. Акадска империя – велики цивилизации от бронзовата ера

Също по този начин наричана една от първите империи в историята , Акадската империя е антична месопотамска цивилизация, учредена към 2350 година прочие н. е. от държател на име Саргон Велики. Това било историческа смяна за района, обединявайки за първи път локалните акадски говорещи семити и шумерски говорещи под едно предписание. В своя пик Акадската империя направлявала големи територии в антична Месопотамия, елементи от Иран и Леванта.

През цялото това време комерсиалните пътища процъфтявали в района. Те свързвали нововъзникващите пазари с запаси от места като сребърните мини в Анадола и мините за лапис лазули (скъпоценен камък) в Афганистан. Всичко това било подкрепено от взаимосвързана мрежа от аграрни ферми в Северна Месопотамия, предпазена от мрежа от замъци.

В последна сметка империята се разпаднала от нашествието на амореите. Това довело до интервал на районен крах, апетит и суша в Месопотамия.

8. Ханаа́н

Ханаан се отнася до историческия район в района Левант с център модерна Палестина, дружно с териториите на сегашен Ливан, Сирия, Йордания и Израел. Произходът на името му към момента се разисква, като има теории, предполагащи връзки с библейския внук на Ной .

Освен това в този район процъфтявала търговията с пурпорно алено багрило. Независимо от името му обаче, няма подозрение, че това е обособена цивилизация със лична просвета.

Археологически доказателства наблюдават човешко заселване в региона чак до епохата на палеолита, изключително към Йерихон – един от най-старите градски центрове в света. Градовете на Ханаан стартират да процъфтяват през ранната бронзова ера, когато ханаанците откриват търговски пътища с цивилизации в района, изключително античен Египет .

Ханаан също по този начин била една от най-засегнатите цивилизации по време на мистериозния колапс на бронзовата ера. Този колапс довел непосредствено до възхода на евреите и царствата на Израел и Юдея.

7. Династия Шан – велики цивилизации от бронзовата ера