Мистерията на Атлантида – основни теории за Изгубения град. Историята

...
Мистерията на Атлантида – основни теории за Изгубения град. Историята
Коментари Харесай

Мистерията на Атлантида – основни теории за Изгубения град

Мистерията на Атлантида – съществени теории за Изгубения град. Историята на остров Атлантида е разказана за първи път преди 2300 години от гръцкия мъдрец Платон. Той говорел за огромен античен град, който е бил опустошен и наводнен от Атлантическия океан.

Не е ясно дали гърците от това време са възприели описа на Платон като метафора за рухването на сполучливите общества или са го считали за исторически запис. Във всеки случай това към момента е предмет на развълнуван спор измежду доста учени, историци и философи. Има пет много забавни теории за Изгубения град. Нека да ги забележим:

1. Атлантида е погълната от Бермудския триъгълник – мистерията на атлантида

Една доктрина за това къде е отишла изгубената цивилизация е, че тя е била погълната от Бермудския триъгълник. Участък от Атлантическия океан, прочут още като Дяволския триъгълник, се трансформира в градска легенда, откакто повече от 50 кораба и 20 самолета изчезнаха от региона.

В книгата си The Lost Continent Revealed Чарлз Берлиц споделя, че антична цивилизация също може да стане жертва на прословутия Бермудски триъгълник. Берлиц твърди, че Атлантида в действителност е континент край крайбрежията на Бахамите.

Привържениците на тази доктрина показват, че подводен път , прочут като пътя Бимини, е открит на север от остров Бимини на Бахамите. Подземното скално образувание, от време на време наричано Стената на Бимини, е на 0,8 км. За първи път е открит от водолази през 1868 година, които го разказват като „ тротоар “.

Местоположението на пътя и неговата идеална конструкция карат мнозина да имат вяра, че това може да е път към Атлантида, напомнящ за пътищата от онази ера.

Странният път на Бимини е упоменат от американския мистик и оракул Едгар Кейси 30 години преди откриването му през 1938 година Тогава той предвижда: „ Част от храмовете към момента могат да бъдат открити под калта на вековете и морската вода покрай Бимини. Изчакайте в 68-ма или 69-та – не прекомерно надалеч.

Той също по този начин добавил, че остров Бимини е считан за един от планинските върхове на Древна Атлантида. Въпреки това въглеродното датиране, извършено от учени, сподели, че тези структури биха могли да се образуват естествено от ерозията на крайбрежния варовик.

2. Атлантида е унищожена от естествено злополучие

Сред безкрайните теории за случилото се с античния свят има догатки, че естествените бедствия са отговорни за унищожаването на острова. Най-забележителните от тях са солидни наводнения, трусове или вулканични изригвания.

Една доктрина, която непрекъснато се повтаря, е, че изгубването на Атлантида се дължи на голямо вулканично изригване, случило се на гръцкия остров Санторини (тогава прочут като Тера) преди към 3600 години.

В резултат на изригването били изригнали от 40 до 60 кубически километра лава. В резултат на това на Санторини се образувала огромна подводна калдера и големи площи земя били наводнени. В този миг в атмосферата са изхвърлени към 10 милиона тона камъни, пепел и газ.

Това изригване, дружно с огромното цунами, което се счита, че е последвало, постоянно се упреква за унищожаването на обществото. Минойската цивилизация , живяла на остров Тера, се счита от мнозина за първата велика цивилизация в Европа, построила пътища и дворци и първата книжовност на континента.

Археолозите считат, че островът е имал процъфтяваща стопанска система, защото минойците са били огромни риболовци, които са търгували с други страни в Средиземно море. По време на построяването на тази сполучлива цивилизация елементи от острова били ненадейно унищожени. Това предиздвикало мнозина да свържат злополуката с теориите на Платон.

3. Атлантида е била Антарктида – мистерията на атлантида

Друга доктрина допуска, че Атлантида в действителност е била доста по-топла версия на студения континент Антарктида , който съществува през днешния ден.

Това се основава на книгата на Чарлз Хапгуд от 1958 година „ Изместването на земната кора “. Тя отхвърля теорията за континенталния дрейф, която беше доста известна измежду учените във време, когато нашето схващане за тектониката на плочите не беше добре открито.

Вместо това той допусна, че земната кора се е изместила преди 12 000 години. Това предиздвикало континента, който в този момент е Антарктида, да се реалокира по-на юг от първичното си състояние в Атлантическия океан.

Това от своя страна довежда до някои догатки, че по-топлите, по-умерени условия на континента може да са отстъпили място на по-напреднали цивилизации. Но когато тази неочаквана смяна настъпила, обществото не съумяло да се оправи с внезапно падащата температура.

Поддръжниците на теорията допускат, че в миналото проспериращият град е бил заровен под пластове лед. Твърденията за скрита земя под ледения континент даже накараха учените да се опитат да открият проблясъци на човешки живот.

През 2017 година откриването на хидравлична система под ледените покривки в Антарктика накара хората да спекулират, че това е доказателство за съществуването на тази антична цивилизация.

Учените споделиха, че са разкрили големи структури, някои с размерите на Айфеловата кула, заровени под ледената завивка. Една от постройките е направена от примес от глина и пясъчник и е с размери 150×40 метра.

Но учени от университета в Брюксел в Белгия и Баварската академия на науките в Германия, които направиха откритието, обясниха, че земните маси в действителност са „ акведукти и отлагания под ледената завивка на Антарктика “. А по-малките петна са началото на по-широки водни канали.

4. Атлантида е унищожена от удар на метеор ит

Въпреки че това е наречено една от най-абсурдните теории за изгубения град Атлантида, някои спекулират, че той може да е бил погубен от астероид.

В поредицата на Netflix Древният апокалипсис английският публицист и водещ Греъм Хенкок твърди, че Атлантида е била унищожена от цунами и солидно наводняване от астероид. Телевизионното шоу твърди, че оживелите от напреднала цивилизация са се преместили в друга земя, където са преподавали математика, архитектура и земеделие.

Тази доктрина беше необятно подложена на критика от археолозите. Мнозина от тях подлагаха на критика Ханкок за представянето на „ различни обстоятелства “ за развлечение. Ханкок също твърди, както е правил в продължение на доста години в своите книги, че археолозите са прекарали време в опити да скрият тази концепция.

Флинт Дибъл, археолог от Кардифския университет, споделя: „ Ханкок излезе доста изрично и нападателно против археологическата общественост. Бях шокиран какъв брой нападателен беше. Чудя се дали те интензивно се пробват да се харесат на пост-истината и теоретиците на конспирацията.

Въпреки това ITN, която продуцира шоуто, съобщи, че то е „ тествано три пъти с обстоятелства от различни източници “.

5. Атлантида в никакъв случай не е съществувала – мистерията на атлантида

Въпреки всички завладяващи теории, множеството учени и историци са стигнали до заключението, че Атлантида евентуално в никакъв случай не е съществувала. Мнозина считат, че писанията на Платон са небивалица и са основани, с цел да поддържат неговите морални причини.

Освен разговорите на Платон, няма писмени записи за Атлантида. Въпреки че има редица писмени записи за други неща, които са оживели от древногръцките времена. Дори с напредъка в океанографията и технологията за картографиране на океанското дъно, в никакъв случай не е открита диря от потъналия град.

През 2001 година един от водещите международни учени по антична митология, Алън Ф. Алфорд, сподели, че Атлантида е мит, основан от Платон.

„ Зад тази легенда се крие една-единствена загадка със зашеметяваща елементарност. А точно, че макар че Атлантида е била загубен парадайс, тя не е била загубен град, остров или континент, а изгубена планета от бивш златен век. Загубата на Атлантида трябваше да значи доста значимо събитие – катаклизма на всички катаклизми, които унищожиха Вселената при започване на всички времена “, изяснява той.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР