Най-мистериозните факти и теории за Големия Сфинкс. Великият сфинкс в

...
Най-мистериозните факти и теории за Големия Сфинкс. Великият сфинкс в
Коментари Харесай

Най-мистериозните факти и теории за Големия Сфинкс

Най-мистериозните обстоятелства и теории за Големия Сфинкс. Великият сфинкс в Гиза, от време на време именуван осмото знамение на античния свят, е може би най-емблематичният знак на Древен Египет. Сфинксът безспорно е обвързван с трите огромни пирамиди в Гиза. И мнозина се надяват, че един ден той ще ни помогне да разберем същинската цел на тези пирамиди.

През последният век учените са прекарали доста време в проучване на Великия сфинкс. Но към момента има доста въпроси, на които към момента нямат отговори.

Заровени в пясъка

В продължение на хиляди години Сфинксът е бил затрупан до главата си с пясък. Добре прочут факт е, че когато Наполеон идва в Египет през 1798 година, той е очарован от Сфинкса, само че и отчаян от тогавашното му положение.

Само с помощта на постоянството на различен французин, Емил Барез, за първи път от хиляди години, цялото тяло на Сфинкса най-сетне се разкри на света. Барез прекарва повече от 10 години в почистване на голямото количество необитаем пясък към тази антична конструкция. Така през 1936 година тя най-сетне се появява пред света в целия си искра.

Точното време на построяването на сфинкса и моментът, в който пясъците почнали да го опустошават, не са известни. Предполага се, че сфинксът е на към 4500 години, само че има теории, съгласно които възрастта му се усилва до 6,7 или даже 12 хиляди години.

В легендата, която споделя за диалога със Сфинкса на фараона Тутмос IV (управлявал през 1397-1388 година пр.н.е.), е посочено, че Сфинксът към този момент е отчасти затрупан с пясък.

Като се имат поради хилядите години, които са минали от този момент, и даже като се вземе поради фактът, че самият Тутмос един път е разкрил целия Сфинкс, може да се допусна, че египтяните през идващите епохи по някакъв метод към момента са се опитвали да почистят главата на Сфинкса от пясък. В противоположен случай тя би била изцяло завладяна от пясъка.

Най-важните фараони в античен Египет – Топ 10 ранглиста

Издълбан от едно парче канара

Великият Сфинкс в началото е бил издълбан от едно парче варовик. Структурата има впечатляващи размери от 73 метра дължина и 20 метра височина. Вярно е, че от този момент първичната му форма е отчасти сменена от каменни блокове. Да се каже, че това е необикновено достижение в историята на строителството и архитектурата, би било подценяване.

Разбира се, има доста откриватели, които имат вяра, че хората от това време просто не са могли да създадат това. И че Сфинксът, сходно на пирамидите , е основан благодарение на извънземни технологии. Или са били инструктирани от представители на по-напреднала цивилизация (жители на антична Атлантида ).

Между другото, храмът, ситуиран до Сфинкса, е издигнат от части камък с тегло над 200 тона, за които се счита, че са били добити по същото време като построяването на Великия сфинкс.

Няма данни кой го е построил – най-мистериозните обстоятелства и теории за огромния сфинкс

Въпреки очевидното значение, което такава статуя би трябвало да е имала за тези, които са я построили, няма надписи на никое място извън, на повърхността или вътре в Сфинкса, които ясно да показват кой е виновен за неговото създаване, за какво и по кое време.

Много водещи историци и египтолози упорстват, че фараонът Хефрен е виновен за неговото създаване. Това се дължи основно на споменаването на името му на каменна плоча, която е пристигнала при нас в положително положение и е инсталирана сред лапите на Сфинкса. Това е по този начин наречената Dream Stele .

Въпреки това, в текста на тази стела, името на Хефрен е посочено единствено като името на този, който е издигнал самата стела, а не на този, който е издигнал Сфинкса. Така че тези, които откриват възрастта на Сфинкса до датата на царуването на Хефрен (2558 пр.н.е. и 2532 пр.н.е. – т.е. преди 4500 години), явно имат доста ненадеждни учредения за това.

Необясними загадки от античен Египет – Топ 10 ранглиста

Сфинксът разговарял с фараон Тутмос IV

Според древноегипетската легенда индивидът, станал по-късно прочут като фараон Тутмос IV, един път се настанил да спи под главата на Сфинкса, която към този момент била покрита с пясък до шията. Докато спял, сънувал, че Сфинксът му приказва. Сфинксът му споделил, че в случай че го освободи от пясъка, ще направи Тутмос новия фараон на Египет . Тутмос е бил един от ръководещото семейство, само че нямал право на трона.

Събуждайки се, Тутмос почнал да копае пясъка към врата на Сфинкса и траял да го прави, до момента в който не го изкопал напълно. След това Сфинксът извършил обещанието си и Тутмос станал фараон Тутмос IV. Тази история е разказана на упоменатата нагоре стела, ситуирана сред лапите на Сфинкса.

Любопитна детайлност – Тутмос е дядо на фараона Ехнатон, както и предшественик на Тутанкамон – хора, които са имали доста дълги удължени черепи (много по-дълги от другите фараони). Освен това имали някои болести на нервната система и не най-типичния външен тип за египетските фараони.

Съществува уфологична доктрина, че Ехнатон и Тутанкамон, а евентуално и Тутмос IV, са по този начин наречените хибриди на хора и извънземни. Това би обяснило аномалиите на черепите им, странните изяви, както и легендата за говорещия Сфинкс, който направил Тутмос държател, като се намесил в съществуващите правила за заместничество на трона. Просто извънземните в действителност е трябвало да слагат хибридите си отпред на Египет.

Съществувала ли е напреднала цивилизация в Египет преди фараоните?

Вторият Велик Сфинкс?

По-голямата част от големите пустини на Египет към момента не са проучени за антични структури. Може да има стотици структури, заровени под постоянно присъстващите пясъци. Някои откриватели даже упорстват, че има действителна опция за намиране на втори Велик сфинкс.

Някои от тези, които разпространяват тази версия, са откривателите Джери Кенън и Малкълм Хътън. Същността на изказването им се крие във обстоятелството, че в съвсем всички изображения на сфинксове в древноегипетските творби на изкуството паметниците са изобразени по двойки.

Това, настояват те, би трябвало да значи, че различен Велик Сфинкс (вероятно унищожен) е до една от пирамидите в Гиза, против първия Велик Сфинкс. Тези два сфинкса, съгласно тях, са представлявали за античните египтяни двете съществени небесни тела – Слънцето и Луната .

Той е бил там “първоначално ” – най-мистериозните обстоятелства и теории за огромния сфинкс

Въпреки че Dream Stele не демонстрира по кое време е издигнат Сфинксът, има любопитна имитация “Бях тук в началото (от първия път) ”. Смята се, че се отнася до по този начин наречените времена на Зеп Тепи (Първият период) от древноегипетските трудове.

Това било време, когато боговете живеели и вървели дружно с хората. Нещо като Златния век, когато всичко било наред, нямало войни, заболявания и други несгоди.

Повечето историци упорстват, че Зеп Тепи е просто митология. Други обаче имат вяра във опцията това да е било в действително време. Един подобен откривател е Робърт Бовал, който е прекарал десетилетия в проучване на Сфинкса, неговия генезис и значение.

Неговата доктрина, известна като Теория на корелацията на Орион, допуска, че Сфинксът и пирамидите са били подравнени с пояса на съзвездието Орион и съвършено съответстват с позицията на пояса на Орион, който е бил през 10 450 година пр.н.е. Това би нараснало възрастта на Сфинкса до минимум 12 500 години, доста повече, в сравнение с настояват главните историци.

Големият сфинкс в Гиза е на 800 000 години съгласно проучване

Водната ерозия допуска, че Сфинксът е доста по-стар от формалната си възраст

Докато главните учени упорстват, че Сфинксът евентуално е издигнат към 2500 година пр.н.е., има от ден на ден доказателства и настоящи проучвания, които допускат, че е доста по-стар.

Един откривател, който е направил обширни проучвания на това изказване, е геологът Робърт Шох, който твърди, че водната ерозия по страните на Сфинкса е доказателство за действителната му по-напреднала възраст. Според проучванията на Шох, тази разяждане се е появила в продължение на хиляди години от постоянни и непрекъснати превалявания.

Според геоложките записи Египет е претърпял огромни наводнения единствено преди сред 7 000 и 12 000 години. И в случай че точно тези превалявания са оставили ерозия в профил. Тогава е евентуално Сфинксът да е издигнат още преди интервала на огромните наводнения, т.е. преди повече от 12 000 години.

Докато главните историци настояват, че Сфинксът е издигнат от фараона Хефрен и това е лицето на Хефрен, което седи на раменете му, доста други настояват, че истинското лице на сфинкса въобще не е било човешко.

Има догадка, че първоначално е имало лъвска глава, макар че това е много противоречиво, тъй като изображения на лъвове в такава поза въобще не са известни по времето на Древен Египет.

Но такава поза е доста подобаваща за кучета или чакали, тъй че има доктрина, че главата на Анубис в началото е била на раменете на Сфинкса.

Факт е, че Анубис, изобразяван най-вече с глава на чакал, също се смята за страж на некропола (а платото Гиза е голям некропол). Логично е допустимо до пирамидите да е издигната голяма негова статуя, която да пази мира на мъртвите.

Може би Сфинксът в действителност е бил Анубис, когато е бил издигнат за първи път, а по-късно лицето му е било променено, с цел да задоволи желанието на някой фараон (може би същия Хефрен).

Зала на записите под Сфинкса – най-мистериозните обстоятелства и теории за огромния сфинкс

Има спорно изказване, че под сфинкса има скрита камера, по този начин наречената Зала на записите. Много откриватели са прекарали доста време в търсенето й.

Легендата споделя, че Залата на записите съдържа езотерични познания и цялостни архиви на човешката праистория, още през цялото време на времето. Предполага се, че това познание е оставено там от жителите на изгубената Атлантида, които се озовали в Египет, до момента в който търсели нов дом.

Известният американски мистик и “пророк ” Едгар Кейси един път декларирал, че под Великия Сфинкс в действителност има стая с антични архиви. По-късно той неведнъж повторя това изказване.

Докато мнозина разбираемо са подозрителни към Кейси – и неговите качества като цяло – доста други настояват, че неговите пророчества постоянно са били правилни. И че той в действителност е можел вярно да диагностицира и даже да лекува хора от съответни болести.

Може ли той също да е прав за това, което е под Сфинкса? Единственият метод да разберем е да огледаме мястото. Това ни води до първото място в нашия лист.

Открито ли е изкуственото пространство под Сфинкса?

През 1997 година откривателите Джо Джахода и Джоузеф Шор организират сеизмологични изследвания. Те настояват, че удостоверяват съществуването на празно пространство под Сфинкса – и то тъкмо там, където споделя Кейси.

Според откривателите те вярвали, че това пространство не е някаква естествена пещера или цепнатина, тъй като има точни прави ъгли и е изкуствено основано.

Освен това Шор и Джахода поискали позволение от египетските управляващи да създадат разкопки в региона, което им било отказано. Забраната за тези разкопки към момента е в действие. По-късно други проучвателен групи отправили сходни претенции за търсене на стаи или тунели под Сфинкса. Но и техните претенции също били отхвърлени.

Дали ще разберем скоро цялата истина към сфинкса? Силно се надяваме, тъй като ще научим много неща за историята на човечеството като цяло!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР