Митичната гробница на Озирис беше открита от археолозите. Митовете и

...
Митичната гробница на Озирис беше открита от археолозите. Митовете и
Коментари Харесай

Митичната гробница на Озирис беше открита от археолозите

Митичната гробница на Озирис беше открита от археолозите. Митовете и легендите са част от всяка просвета. Една такава легенда е историята на крал Артур, великият държател от английската легенда, и неговата кралица Гуиневир. В египетската митология Озирис е прочут като господ на подземния свят и гибелта.

Подобно на други религии, митовете за Озирис са комплицирани и многостранни. Той символизира безсмъртието, споделя се, че съди мъртвите въз основа на техния морал и се преглежда като господ на обновлението и възкресението. В взаимозависимост от култа, той има разнообразни други отговорности.

Озирис – могъщият господ

 Озирис - могъщият господ
Основната камера. Можете да видите статуята на Озирис откъм гърба, със стълбите и централната шахта, спускащи се надолу.

Въпреки репутацията си, Озирис бил необятно скъп като всесилен Бог. Наскоро археолозите разкриха, че са разкрили антична гробница. Тя наподобява непосредствено моделирана съгласно митичната гробница на Озирис. Откритието е направено от испанско-италиански археологически екип в съдействие с египетското министерство на антиките.

Египетските предания описват за съществуването на тази гробница в некропола на шейх Абд ел-Курна. Тя е част от северния манастир на Дейр ел-Бахари в Западния бряг на Тива.

Гробницата в началото е била открита през 1887 година от Филип Вири. А през 20-ти век се вършат бегли опити да се картографира главната конструкция. Въпреки това, гробница Kampp-327, която можете да видите по-долу, в никакъв случай не е била обрисувана.

…митичната гробница на Озирис беше открита от археолозите…

 Скица, показваща очертанията на гробницата на Озирис. Чертеж на архитектурата на гробницата, изработен от Рафаела Карера.
Скица, показваща очертанията на гробницата на Озирис – направена от Рафаела Карера.

Новооткритият комплекс на Озирис включва откъс, който се свързва с разнообразни стаи, които съдържат завладяващи реликви. Едната стая има стенен релеф, който демонстрира серия от демони, държащи ножове, които са били употребявани за отбрана на останките на умрелия.

Друга камера (централният корубест параклис) има провидение с изумрудена кожа, седнало и обърнато към стълбище с 9-метрова шахта в него. Шахтата се свързва с друга стая с втора шахта, която се спуска на 6 метра в две стаи. Настройката е съвсем като лабиринт.

Въпреки че точният интервал, в който е издигнат този гробничен комплекс, не е сигурен, специалистите го съпоставят с сходни гробници, които съдържат сходни детайли. Те допускат, че може да е основан или по време на 25-та династия (760-656 година прочие н. е.), или по време на 26-та династия (672-525 година пр.н.е.). Най-известният образец е гробницата на Озирис , наречена Озиреон, издигната в личния траурен комплекс на Сети I .

В изкуството Озирис е изобразяван с изумруденозелена кожа, брада на фараон, корона, украсена с две блестящи щраусови пера, и краката му, вързани като на мумия. Той нормално държи закривен скиптър и нехех – два признака на царството и земята.

Митичната гробница на Озирис беше открита от археолозите

 Смята се, че символичното място за заравяне е употребявано в ритуали за свързване на бога на отвъдния живот и големите сили на прераждането с тези на фараоните.
Смята се, че символичното място за заравяне е употребявано в ритуали за свързване на бога на отвъдния живот и големите сили на прераждането с тези на фараоните.

Легендата за Озирис се разиграва всяка година от античните египтяни в трагична форма, в която се преразказва гибелта и възкресението му. Смята се, че той е умрял в Нил.

Според някои версии е бил нарязан на 14 елементи от брат си Сет, богът на пустинята, войната, гръмотевиците, хаоса и виното. Изида , настойничката на природата и магията, подредила частите още веднъж дружно в границите на 12 дни, като се изключи неговия фалос, който бил загубен.

Тялото на Озирис било превозено до гробницата му с лодка, до момента в който Изида изработила заместващ фалос, изработен от злато. Пропит с магия, този предмет върнал Озирис от мъртвите задоволително дълго, с цел да забременее Изида с дете. Това било Хор, божеството с глава на сокол, обвързвано с владетеля и царството.

Според историците, символиката на Озирис е доста явна. Тук участват всички детайли, напомнящи за митичната гробница на Озирис. А точно огромно стълбище с дължина 3,5 метра и висок 4 метра таван в долната част, водещо към Долния свят.

Има и друго стълбище, водещо непосредствено към статуята на Озирис, която затова е на по-високо равнище. Тя е идеално изолирана на „ неговия остров “ – самата скулптура на Озирис; празният кулоар към него, който символизира канала на водата; предстоящата гробна камера под статуята, като по този метод разпознава умрелия с Озирис.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР