Cave di Cusa – мистерията на древните каменни колони на

...
Cave di Cusa – мистерията на древните каменни колони на
Коментари Харесай

Cave di Cusa – мистерията на древните каменни колони на Сицилия

Cave di Cusa – мистерията на античните каменни колони на Сицилия. „ Пещерата ди Куза “ е археологически обект, ситуиран в провинция Трапани, Сицилия, Италия . Този обект е изключително забавен, тъй като демонстрира доста ясно по какъв начин през 6-ти век пр.н.е. се е добивал камък, с цел да се създадат колони за гръцката колония Селинунт.

Пещерата ди Куза, известна още като Роке ди Куза, е антична каменна кариера, която е доставяла строителни материали за превъзходните храмове на този античен гръцки град, ситуиран на 13 км югозападно от кариерата.

Какво знаем за Селинунт?

Селинунт  (на старогръцки:  Σελινοῦς ; на латински:  Selinus ) е античен древногръцки  град на южния бряг на Сицилия, през днешния ден на територията на община Кастелветрано. Известен е със непокътнатите остатъци от храмове в дорийски жанр.

Селинунт е една от най-важните и проспериращи колонии на Магна Греция . Името е обещано на крайбрежните региони на Южна Италия и Сицилия, които са били колонизирани от гърците от 8-ми до 3-ти век пр.н.е.

По това време този район е бил обитаем най-вече от гърци. А камъните от тази кариера са употребявани по-специално за построяването на гръцки храм в близкия град Селинунт.

Кариерата е била дейна в продължение на към 150 години – от първата половина на 6-ти век прочие н. е. до 409 година прочие н. е.. Тогава Селинунт е бил атакуван и погубен от картагенците, водени от Ханибал Магон. Работниците и робите, които издълбавали камъните в Cave di Cusa, избягали в суматоха, оставяйки своите принадлежности и незавършени блокове.

Мястото в никакъв случай не е употребявано още веднъж и остава замразено във времето повече от две хилядолетия.

Cave di Cusa – мистерията на античните каменни колони на Сицилия

Днес посетителите могат да се любуват на впечатляващите остатъци от процеса на рандеман. Те разкриват техниките и уменията на древногръцките каменоделци. Обектът е дълъг 1,8 км и заема повърхност от към 12 хектара. Той е разграничен на няколко бранша, всеки от които дава отговор на друга фаза от производството.

Археолозите постоянно правят разкопки тук. Това място е доста известно и измежду туристите, защото тук лежат солидни каменни блокове в разнообразни стадии на обработка. Но най-интересни са останките от колоните.

Почитателите на историческите секрети и мистерии спорят за тези колони от доста години. Някои от тях наподобяват като издълбани в скалата благодарение на някакъв голям и акуратен инструмент като бормашина.

Смята се, че в тези антични времена не е имало такива пробивни машини. И че в случай че е било направено на ръка, това би било извънредно скъпо и мъчно произвеждане. Също по този начин някои откриватели настояват, че има ясно забележими следи от машинна обработка по страните на тези колони.

5000 годишен потопен град в Гърция се счита за най-стария потънал загубен град в света

Официалната археология счита, че колоните са изрязани на ръка благодарение на елементарни чукове и длета. Но критиците са сигурни, че „ е невероятно да се поддържа такава равномерна геометрия с толкоз груби принадлежности “.

Често те с право сочат тези места със заготовки от колони, където е изсечен доста стеснен жлеб сред каменния цилиндър и скалата. Би било извънредно неловко да се направи подобен жлеб с чук и длето.

Освен това, по време на ръчното произвеждане на каменни колони в антични времена, нормално първо се отделя правоъгълен каменен блок. И едвам по-късно започвала неговата обработка. В противоположен случай би било извънредно неловко да се работи.

Най-забележителната характерност на Cave di Cusa е, че ни разрешава да забележим по какъв начин античните гърци са замисляли и изграждали своите храмове. Блоковете не са стандартизирани, а по-скоро персонализирани съгласно размерите и пропорциите на всеки храм.

Работниците са следвали точни математически и геометрични правила, с цел да обезпечат естетика и баланс в своята архитектура. Те също по този начин маркирали всеки блок със знаци и числа, с цел да посочат неговата позиция и ориентировка в храма.

Как са съумели да създадат това толкоз от дълго време остава мистерия и до през днешния ден!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР