Народното събрание подкрепи президентското вето върху промените в Закона за

...
Народното събрание подкрепи президентското вето върху промените в Закона за
Коментари Харесай

НС подкрепи ветото на президента за промените в Закона за съдебната власт

Народното събрание поддържа президентското несъгласие върху измененията в Закона за правосъдната власт и върна законопроекта за ново разискване при днешното му наново гласоподаване в пленарната зала.

Оспорените от президента Румен Радев разпореждания са свързани с отделянето на Националната следствена работа (НСлС) от прокуратурата и обособяването ѝ в самостоятелна конструкция.

При днешното гласоподаване законопроектът получи 47 гласа „ за “, 66 – „ срещу “ и 93 „ въздържал се “ и към този момент следствието остава в структурата на държавното обвиняване, заяви Българска телеграфна агенция.

При вчерашното си съвещание Правната комисия също поддържа ветото на Радев и предложи на Народното събрание да не приема закона наново.

В претекстовете си да върне законопроекта президентът акцентира, че при приемането на оспорените разпореждания не е съобразено императивното условие на Конституцията законите да бъдат одобрявани от Народното събрание с две гласувания.

Не са спазени значими положения в Закона за правосъдната власт. Нарушени са и редица разпореждания от Правилника за организацията и активността на Народното събрание, счита президентската институция.

Същата теза по време на дебатите застъпи и ръководителят на Комисията по правни въпроси и народен представител от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) Стою Стоев.

„ Предложенията, които бяга направени сред двете четения, излизат отвън обсега на разисквания законопроект “, разяснява той от парламентарната естрада.

„ Ветото би трябвало да бъде подкрепено, тъй като оспорените промени бяха признати при един недобър законодателен развой, който изисква намерено разискване и преценка на всичко. Пороците на законодателния развой, който ние виждахме в поредност Народни събрания, би трябвало да бъдат отстранени. Явно въпросът за проверяващите органи има потребност от решение, само че това би трябвало да се случи след сложен спор. Този спор е удачно да се организира след промените в Конституцията. Нека за този значим въпрос да подходим систематично вярно “, добави Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

От ГЕРБ-СДС също показаха поддръжка за президентското несъгласие. „ Нека да използваме връщането на този законопроект, с цел да проведем сериозен спор за проверяващите органи и да ги създадем самостоятелни и подчинени само на закона “, прикани националният показал Бранимир Балачев. Според него има редица спомагателни въпроси, които би трябвало да бъдат разисквани.

Подкрепа за президентското несъгласие и връщането на законопроекта се получи и от групата на „ Българска социалистическа партия за България “. Лидерът на партията Корнелия Нинова уточни, че поправките, препоръчани от „ Възраждане “ сред двете четения на миналата законодателна процедура, са „ писани на коляно “ и „ диктувани от ГЕРБ “, без да са били обсъждани на първо четене.

Тогава ние гласувахме „ срещу “ тези промени и в този момент ще подкрепим ветото на президента, аргументираха се от левицата.

Защита на текстовете имаше от „ Възраждане “. „ Мотивите на ветото са писани от хора, които единствено са минавали около постройката на следствието бул. „ Г. М. Димитров “, возейки се в служебната кола на президентството “, счита националният представител Петър Петров. Според него независимостта на следствието от прокуратурата ще обезпечи безпристрастното му действие.

„ Ще се съобразим и ще преработим нашия законопроект “, уточни той.

В рамките на днешното съвещание Народното събрание реши да е четири седмици срокът, в който могат да се вършат предложение по отношение на оспорените разпореждания, които се връщат за ново разискване в Комисията по правни въпроси.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР