Над 250 милиона души по света от 23 държави си

...
Над 250 милиона души по света от 23 държави си
Коментари Харесай

Над 250 милиона души по света от 23 държави си служат с кирилицата

Над 250 милиона души по света от 23 страни си служат с кирилицата, като броят на страните, употребяващи кирилицата, до разпадането на Съюз на съветските социалистически републики бе даже по-голям.

 

Този факт ни подсказва, че България, въпреки да е люлка на кирилицата и да се гордеем, че „ и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат “ не е единствената страна, отбелязваща 24 май като формален празник.


Списъкът на страните, в които се чества 24 май, е дълъг, въпреки в някои от тях действително да се празнува деня на Св.Св. Кирил и Методий и писмеността, само че не на тази дата, което не е от изключително значение, защото, първо, вълнува ни кои страни означават деня на славянската книжовност, второ, у нас празникът също не е постоянно бил на 24 май.

След 1916 година, когато е въведен Григорианският календар, празникът се празнува на 24 май по формалния държавен календар, а по църковния е на 11 май – деня, в който църквата уважава светите братя.

Как се е чествал 24 май като празник през годините? Кой чества 24 май?


Когато разясняваме кой чества 24 май, визираме кои страни означават деня на просветата и културата, на кирилицата и делото на светите братя Кирил и Методий и учениците им. Въпреки че кирилицата се употребява и от нации, които нямат нищо общо със славяните, както и в страни, ситуирани не на Стария континент, а в Азия, въпреки всичко най-вече страни в съветското културно-политическо пространство възприемат кирилица като своя книжовност. Тези страни честват 24 май като ден на светите братя, на просветата и на кирилицата по метода, по който го означаваме и у нас.

Сред отбелязващите 24 май страни са Украйна, Беларус, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Словакия и други страни, част от които афишират своята самостоятелност след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики или се отделят от Югославия. Кирилицата е публична писменост в Монголия и в някои републики от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, а до XIX в. е била такава и в Румъния.

 

Най-общо можем да кажем, че напълно естествено денят е формален празник за всички славянски нации, за които кирилицата е формалният език. В някои от тези страни, като в Русия да вземем за пример, денят е признат за празник на славянската книжовност и просвета години по-късно – през 1991-ва след първото честване на деня на Кирил и Методий като църковен празник, какъвто в Русия той е от 1863 година.

У нас 24 май е формален празник година по-рано – от 1990-та, като е разгласен за подобен с решение на Деветото национално заседание на 30 март 1990 година 24 май - Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

Далеч не във всички страни, употребяващи кирилицата, празникът, отдаден на светите братя, книжнината и просветата, се празнува на 24 май. Чехия да вземем за пример също чества деня на славянската книжовност, на Кирил и Методий, само че датата е друга – 5 юли, като деня е формален празник, сходно на 24 май у нас. Хиляди жители на Чехия се събират на мястото на столицата на Великоморавия, от която е останал единствено манастир, с цел да отдадат респект и сведат глави пред славното дело на светите братя Кирил и Методий на този ден.

Също и не всички страни, употребяващи кирилица и почитащи делото на Кирил и Методий, са славянски. Кирилицата се употребява от казакстански, монголски, осетски, татарски, таджикски и други нации и даже в някои елементи на Аляска.

За глаголицата, кирилицата и разновидностите на кирилицата


Макар че Кирил и Методий основават глаголицата, опростена по-късно от Св. Климент Охридски, който кръстил новия вид кирилица, 24 май се празнува като празник на кирилицата и на Св.Св. Кирил и Методий. Азбуката, която използваме през днешния ден, се разграничава от кирилицата на Св. Климент Охридски. Многократно е опростявана, претърпяла е редица промени, с цел да доближи до разновидността, прочут ни през днешния ден.

Съществуват разнообразни национални разновидности на кирилицата: Българска кирилица, Беларуска кирилица, Румънска кирилица, Сръбска кирилица, Македонска кирилица, Руска кирилица, Украинска кирилица, Казахстанска кирилица, Киргизстанска кирилица, Молдавска кирилица, Монголска кирилица, Таджикска кирилица.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР