България може да бъде приета в еврозоната още през 2025

...
България може да бъде приета в еврозоната още през 2025
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов пред Искра.бг: Еврото е близо, но България трябва да запази политическата стабилност

България може да бъде призната в еврозоната още през 2025 година , откакто инфлацията в страната се приближи до доста ниски равнища. За първи път от лятото на 2021 година годишната инфлация в България спадна под 3%, достигайки 2,4% през април 2024 година, което е сравнимо със междинната инфлация в еврозоната. Това даде съображение на страната да изиска ексклузивен конвергентен отчет през есента , осведомиха от Министерството на финансите.

Конвергентният отчет нормално се издава през юни, само че при изискванията на спадаща инфлация, България има опция да подаде ексклузивен отчет по-рано. През април страните с най-ниска инфлация в еврозоната бяха Литва /0.4%/, Дания /0.5%/ и Финландия /0.6%/, което слага България в извънредно удобна позиция.

По тематиката разговаряхме с икономиста. Според него макроикономическите индикатори на България ще дават отговор на всички Маастрихтски критерии към средата на годината.

„ Инфлацията е единствената спънка и даже в случай че не отговаряме изцяло, отклонението ще бъде минимално “ , разяснява икономистът пред Искра.бг . Гълъбинов също по този начин акцентира, че Европейската комисия предвижда растеж на Брутният вътрешен продукт за България от 1,9% през 2024 година и 2,9% през 2025 година, а бюджетният недостиг се чака да бъде надлежно 2,8% и 2.9%. Той счита, че:

„ Основното затруднение пред България за присъединение към еврозоната не са икономическите индикатори, а политическата непоклатимост. “

По думите му идните предварителни парламентарни избори на 9 юни може да донесат нужната непоклатимост. Законопроектът за въвеждане на еврото към този момент е минал публично разискване и е координиран с Европейската комисия и Европейската централна банка. Следващата стъпка е неговото разглеждане от Министерския съвет и внасяне в Народното събрание.

По данни на специалисти в региона осведомителната акция за еврото в България обаче не е задоволително дейна, което може да се окаже спънка за сполучливото присъединение.

„ Присъединяването на България към еврозоната през 2025 година ще бъде тест за политическите сили “, означи Гълъбинов.

България на прага към Шенген и еврозоната: Коментар на Румен Гълъбинов пред Искра.бг за вероятностите и провокациите

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР