Тази година се навършват 200 години от издаването на Рибния

...
Тази година се навършват 200 години от издаването на Рибния
Коментари Харесай

Галин Цоков: Балът за педагогическите специалности е много висок, интересът е голям

„ Тази година се навършват 200 години от издаването на „ Рибния буквар ” на доктор Петър Берон. Това е книга, повлияла на генерации възпитаници, тъй като е първият учебник, ориентиран към по този начин нареченото взаимно образование, към светското обучение. Това е една значима книга в нашето обучение, която от позиция на моя живот и студентски години беше в основата на проучването на история на българското обучение ”. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на образованието Галин Цоков, който донесе в студиото две книги – „ Рибен буквар ” и том с определени разкази на Иван Вазов.
Прочетете още
„ Когато приказваме на 24 май за хора, променили освен образованието, културата, само че и живота на българите, не може да не споменем името на Иван Вазов. Моята дипломна работа в Софийския университет беше обвързвана с творчеството на Патриарха на българската литература. Той е бил и министър на просвещението за година и половина. Когато влязох в кабинета на министъра на образованието и видях портрета на Вазов, провесен на стената, разбрах какъв брой голяма е отговорността. Това ме тормози, само че и ме стимулира да диря благоприятни условия да се направи нещо положително и значимо за образованието ”, акцентира просветителният министър.

И добави, че обичаният му спомен от учебно заведение е обвързван с началното. " Първият образователен ден, първите образователни часове оставиха паметен спомен у мен. Майка ми беше начална учителка, тъй че продължавах уроците и у дома. Нямаше късмет да получа двойка. Не съм пушил като възпитаник, само че сигурно е имало някое и друго бягство от час ", призна министърът.  

Той разяснява проблемите, зародили с някои от дилемите на матурите по БЕЛ и по избираем предмет. „ В случая с изчезналите диаграмите, които липсваха от задача по БЕЛ, са открити към 570-580 възпитаници, при които в разпечатката на въпросите диаграмите не са излезли. Зрелостниците са от 16 учебни заведения в 10 области. Подхождаме деликатно към този въпрос, тъй като тези деца не са били в равностойно състояние във връзка с решаването на задачите. Затова и ще дадем оптималните 4 точки на всички зрелостници ”, изясни Цоков. И добави, че обвързване на шефовете е да прегледат материала, възпроизведен от принтера. „ Но в по-големите учебни заведения тези задания се печатат на няколко принтера и, ако на един е излязло добре, на друг може да не е по този начин. Затова даваме на всички възпитаници оптималните точки ”, изясни министърът.

По мотив записа по непознат език, за който се появиха изказвания, че не се е чувал достатъчно ясно, той акцентира, че не зависи единствено от характерностите на самия запис, а и от устройствата, на които се възпроизвежда. „ Това са проблеми, които пораждат всяка година. Но постоянно има учител, който може да прочете ясно текста на зрелостниците ”, акцентира Цоков.

Той направи коментар и за учителските заплати, за които синдикатите настояват, че са обидно ниски и инфлацията ги изяжда. „ През тази година, в която съм министър на образованието и науката, участвах в правенето на два бюджета. МОН постоянно е упорствало заплатата за учителите да бъде 125% от междинната брутна за страната. Подписахме и групов трудов контракт със синдикатите и работодателските организации ”, изясни министърът.

Той беше безапелационен, че една от търсените специалности в университетите в страната е „ Предучилищна и начална учебна педагогика ”. „ Кандидатите се одобряват с много сериозен бал. Забелязваме, че потенциалът за банкет в тези специалности не доближава. Има огромен интерес от страна на младежите ”, съобщи министър Цоков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР