Млади майки и техните новородени получиха най-нужното за първите 6

...
Млади майки и техните новородени получиха най-нужното за първите 6
Коментари Харесай

Кандидат от Българско лято подпомага млади майки

Млади майки и техните новородени получиха най-нужното за първите 6 месеца. Това са кутии с бебешка козметика, памперси, дрешки, завивки.
Комплектите, закупени от доктор Ростислава Димитрова, бяха предадени на родилките в добричката болница от дамски клуб „ Майчина грижа”.

Ето какво сподели тя:

- Д-р Димитрова, вие с изключение на канидат-депутат сте и член на Националния съвет на партията, отговарящ за опазване на здравето? Представете в резюме насоките, по които работите, в този бранш?

- Здравето е приоритет за всеки човек, по тази причина опазването на здравето е един от главните цели на „ Българско лято”. Основата ни цел е да създадем политики и законодателство, който да обезпечат достъп до опазване на здравето на всички български жители, тогава, когато им е належащо. Това ще стане посредством рационализация и развиване на незабавната помощ, и стабилизационни проекти за подсилване на регионалните лечебни заведения. Възрастните хора с хронични болести ще могат да получават медикаментите си по рецептурна брошура непосредствено от аптеката в дома си и ще могат да получават спомагателни медико-социални услуги, непосредствено в дома си. С тези ограничения ще осигурим достъп и дълготрайност на лечебния развой за тези хора. Те бяха и най-пострадалите от ограничавания достъп до опазване на здравето по време на COVID-19 рецесията. Тогава бе маркирана невиждано висока смъртност за България и трета в Европейски Съюз, заради погрешно ръководство на здравната рецесия. Тази рецесия в огромна степен експонира трупащите се проблеми в здравния бранш в България през последните 20 години. Предотвратимата смъртност в България, заради проблеми в здравната система, е съвсем 2 пъти по-висока от междинната за Европейски Съюз.

- Избройте целите в програмата на партията?

- Почти половината от общите разноски в опазването на здравето в България са за сметка на пациента, което съставлява сериозен финансов риск за доста хора. България е на последните места в Европейски Съюз по % на обществени разноски за опазване на здравето - към 5%, а в допълнение те не се употребяват дейно и злоупотребите са за милиони. Ще работим за увеличение на вложенията в здраве, само че ще засилим контрола в здравната система и ръководството ѝ. Ще въведем неотложно електронен здравен картон и цифровизация на опазването на здравето - нещо, за което бяха изхарчени милиони от ръководещите, само че към момента не съществува. Това ще даде опция на пациентите да имат достъп до цялостната си здравна документи от доктор, болница и за медикаменти, които са им назначени. От една страна ще способства за възстановяване на качеството на лечебния развой, а от друга ще даде опция пациентът да управлява здравната система, като следи какво се случва със здравния му статус и какви медицински услуги са осъществени за него. Като специалист в Европейската комисия работих тъкмо по тази тематика и имам увереността, че ще мога да я осъществявам и в България. Другият ни приоритет е основаване на почтени условия на труд за медицинските експерти, тъй като без тях здравна система няма. Ще променим метода на финансиране в болничната помощ, която да регистрира заслужено нужните средства за лекуване.

- Разкажете малко повече за самодейността за подкрепяне на млади майки.

- Тя е по скандинавски модел. Силно се надявам да стане традиция и да се включат и други хора. Експертите от „ Българско лято “ разработихме цялостна стратегия за подкрепяне на майките, децата и фамилията. Ще се опитаме да я осъществяваме още при започване на идващия парламент. В нея се залага на нарастване на финансовата помощ при раждане и даване на обществени услуги и спомагателни стопански поощрения при раждане. Това е методът за превъзмогване на негативния приръст.

- „ Българско лято” предложи промени в преосвидетелстването на инвалиди пред ТЕЛК. За какво настоявате?

- Настояваме жителите, които са най-уязвими, да не страдат в допълнение от бюрокрацията, а да бъдат подпомагани от системата за ТЕЛК. Хората, които са с потвърдена необратимост на инвалидността си, да не се явяват на ТЕЛК неведнъж, персоналните лекари да подкрепят жителите за подготовката на документите им, което ще се улесни при въвеждане на електронен здравен картон.

- Работила сте по дигитализиране на опазването на здравето в страните членки в Европейски Съюз. До къде е България в тази тенденция?

- За страдание България е доста изостанала в частта на електронното опазване на здравето. В рамките на Директивата за трансграничното опазване на здравето, създадохме мрежа за електронно опазване на здравето на европейско равнище. Дейността ѝ е свървана с това, електронните системи на страните членки, да са съвместими и здравните данни от електронния здравен картон на пациента да могат да се четат и да са налични електронно, в която и страна да се лекува. Също по този начин да могат да се предписват и извършват електронни предписания трансгранично. За страдание ние тук в този момент започваме с електронните предписания. Електронен здравен картон няма. Има редица ограничения, които би трябвало де се подхващат и които ще създадем.

- В Добрич оглавихте Инициативен комитет за събиране на подписка за подкрепяне на най-затруднените хора, при заплащане на сметките за ток и вода. Какво тъкмо оферирате?

- Искрено се надявам Общината и кметът да чуят гласа на жителите. За интервал от 2 седмици събрахме близо 1300 подписа за три оферти, които внесох, с искане кметът да ги внесе за разглеждане в Общинския съвет. Цената на водата в Добричка област е една от най-високите за страната. Водата се изпомпва с електричество. Тоест всяко повишение на цената на тока, води до автоматизирано повишение на цената на водата. Сумите, които жителите в региона заплащат за вода и ток са непостижими за доста от тях. Въпреки последната инвестиция във ВиК инфраструктура в Добрич, сметките на жителите за вода не се трансформират. Нито качеството ѝ. Хората в региона постоянно са на режим. Отчита се 85% загуба на вода, която се заплаща от жителите. Необходими са съществени и ефикасни вложения в района. Докато бъде решен казусът, се предлага Общината на подкрепя с локални средства жителите си, които изразходват повече от 10% от приходите си за вода и ток, като поема половината от сметките им или ги освободи от локални налози. От друга страна общината може да влага във фотоволтаичен парк. Разполага с подобаващи терени и той би бил доходна инвестиция, като с част от приходите ще могат да се подкрепят жителите.

- Очаквате ли „ Българско лято” да е участник в идващия парламент и какво бихте споделил а на гласоподавателите?

- Искрено имам вяра, че българските гласоподаватели ще поддържат Гражданска платформа „ Българско лято” с №15 в неделя. Изборът им е определящ, за това да бъде прекъсната корупцията и да бъде възобновена справедливостта за българските жители, бизнес и райони. Ние сме тези, които бихме създали смяната необратима, в интерес на българските жители.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР