„Провеждането на честни избори е голям успех на служебното правителство“,

...
„Провеждането на честни избори е голям успех на служебното правителство“,
Коментари Харесай

Иво Христов: Втори мандат на президента Радев е ключов за продължаването на оздравителния за България курс

„ Провеждането на почтени избори е огромен триумф на служебното държавно управление “, счита евродепутатът
„ След години на подозрения в честността на изборите най-накрая можем да се доверим на резултата. Очевидно мощно бе стеснен платеният избор. Достатъчно е да се видят резултатите в ромските махали, където съвсем нямаше гласуващи. Това ограничение на платения избор докара до обезсмислянето му, по този начин той не въздейства на изборния резултат.

На второ място, вотът бе регистриран доста по-прецизно с помощта на машинното гласоподаване, което оправда себе си, макар насаждания песимизъм и макар опитите на ГЕРБ да го саботират години наред. Малкият брой невалидни бюлетини също оказва помощ изборите да бъдат достоверни и почтени. “

Това разяснява в предаването „ По-полека “ в ефира на Дарик радио Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„ Най-сетне и гласът на българите в чужбина бе чут, за което те от дълго време пледираха. Това е огромен триумф на служебното държавно управление – да провежда почтени избори в България след години на подозрения. Стана ясно кой е купувал гласове и по какъв начин са печелени изборите през последните години “, добави още Христов.
По думите му, има късмет за сформиране на постоянен кабинет и това е в полза на множеството партии в Народното събрание.

„ Въпросът е какъв ще е резултатът от подобен кабинет, каква ще е цената на компромиса и какъв политически и стопански курс ще схване кабинетът “, счита Христов.
Евродепутатът счита, че анонсът на Политическа партия " ИТН " не е насърчителен.

„ Вътре откривам прекомерно смущаващи хрумвания. Служебното държавно управление постави значително старания да изсветли активността на Българската банка за развиване и да я върне към изначалната ѝ задача - да кредитира дребния бизнес. Сега " ИТН " декларира желание да я приватизира. В проектите на Има Такъв Народ четем също, че актуализация на пенсиите ще има, в случай че има стопански напредък. Колцина ще дочакат този стопански напредък, по кое време се чака? Все още сме в условия на рецесия “, сподели още Иво Христов.
По думите му, това са остеритетни ограничения, въодушевени от неолибералната философия, която е изживяла времето си.

„ В Южна Америка неолибералните ограничения доведоха до произшествия, в Европа там, където са прилагани, през днешния ден се ревизират “, добави Христов.

Според Иво Христов са налице доста смущаващи неща в декларираните от „ ИТН " намерения; в това число отсъствието на каквато и да било изясненост във връзка с личността на основния прокурор Иван Гешев.

Евродепутатът сподели още, че партиите от опозицията би трябвало да загърбят идейния снобизъм, с цел да осъществят работещ кабинет, защото всички те биха понесли тежки вреди при положение на трети подред предварителни избори.

“Те ще ги понесат и в двата случая - в случай че не сформират кабинет, ще изгубят поддръжка. На трети предварителни избори може да се появят и други партии - някои от тези, които в този момент са под чертата, може би и нови обединявания, които рискуват да се намесят в играта на партиите, които през днешния ден са показани в Народното събрание, на техен тил. Ако пък сформират кабинет, ще би трябвало да се отметнат от правилата си в името на компромиса и това ще също ще навреди на имиджа им. Виждаме от през вчерашния ден, че " Демократична България ", която до този миг не заявяваше предпочитание за разговор и в чиито среди също се показва прочут снобизъм по отношение на гласоподавателите на " ИТН ", съобщи, че е подготвена за диалози и е склонна да даде поддръжка, само че не и министри. Партиите към този момент са по пътя на компромиса, въпросът е на каква цена “, сподели Иво Христов.
Евродепутатът изясни поръчката на „ ИТН “, че не желае поддръжката на Българска социалистическа партия с обстоятелството, че всяка партия, изключително новопоявила се, желае да оформи доста чист, непорочен, неоцапан образ и не желае да се отърква у заварените партии.

„ Българска социалистическа партия е най-старата всред тях и може би по тази причина попадна в групата на нежеланите. Така или другояче, „ ИТН " би трябвало да премислят това държание, в случай че желаят да сформират кабинет, чисто аритметически. Много по-пагубно ще е, в случай че одобряват поддръжка от ГЕРБ или Движение за права и свободи. Макар че те декларират, че не желаят такава поддръжка, нищо не пречи те да я получат в Народното събрание. Никой не може да възпре тези две партии да поддържат „ ИТН " и да станат част от парламентарно болшинство, което през цялото време ще бъде провал. “

Според Христов, би трябвало да бъде потърсен необятен консенсус по тематики, които сплотяват обществото; консенсус, към който би трябвало да бъде приобщена и Българска социалистическа партия, която е имала поредно държание по значимите за обществото тематики.

„ ИТН “ би трябвало да се вслуша и в обществените тези, които пази Българска социалистическа партия, тъй като без тях един предстоящ кабинет няма да успее. Да се ползват ограничения на остеритет в България е пагубно, тъй като огромна част от българския бизнес е малък. Този малък бизнес разчита единствено на вътрешното ползване. Вътрешното ползване, в резултат на рецесията, е доста ниско. За да го задвижим, би трябвало да повишим приходите, би трябвало да се търсят кейнсиански предписания. Трябва да се покачат пенсиите, да се търси повишение на приходите измежду работещите, което ще задвижи цялото икономическо колело, а не да се мисли единствено за експортно насочените компании, които са значими за българската стопанска система, само че не съставляват нейната съществена тъкан “, безапелационен бе Христов.

Евродепутатът сподели още: „ Ние сме при започване на пътя от олигархично-авторитарен режим към народна власт. Преди 30 години Съюз на демократичните сили внушаваше същото - че изберат ли го, ще навлезем в нова епоха. Но това не се случи. И не просто не се случи, само че се отклонихме надалеч настрана от демокрацията. В България тя живя единствено няколко години, при всичката конвенционалност на тази констатация. В последните 12 години демокрацията бе методично погазвана. В този смисъл, отстраняването на всички тези корупционери и некомпетентни назначенци по партиен симптом е единствено първа стъпка към възобновяване на демократичните правила в България. Има ред неща, които би трябвало да се сторят, с цел да се реализира баланс сред институциите; с цел да се върнем към едно действие в границите на закона, от което от дълго време сме се отклонили. “

„ Този път би трябвало да подходим през принципите; да разберем и осмислим какво е демокрацията, в случай че желаеме да я построим функционираща “, счита Христов.

„ Политиката би трябвало да излезе от медиите. Ние бяхме медиакрация - страна, ръководена през екрана. Политиката би трябвало да се върне в институциите и да се практикува там, съгласно закона. Без непотребни фанфари, без всекидневно облъчване на поданството. Без разпалване на публичните бесове. Просто би трябвало да влезе назад в каналите, в които обичайно се движи. “

Според Христов, доста хора виждат в плана „ ИТН " сянката на Движение за права и свободи, тъй като партията се е появила изненадващо, без икономическа основа, без афиширане на ясни политически хрумвания и лица - най-вече от бълбукането в обществените мрежи и от престижа, насъбран в резултат на дългогодишното наличие в малките екрани.
„ Нормално е да има запаси у хората. Мисля, че и измежду самите гласоподаватели на " ИТН " има неизясненост по отношение на желанията на партията и те също чакат уточнения. Всички българи чакат тези уточнения “, сподели Иво Христов.

„ Втори мандат на Румен Радев е значим не толкоз за самия него, що се касае за страната, защото към него е генерирана немалка социална сила, която, макар всички пречки, съумя да реализира значими резултати в хода на последната година. Виждаме, че публичните настроения съзряха за нещо ново; че изгазваме от властнически режим, колкото и тудно да е това; че дейностите на назначения от президента длъжностен кабинет се приветстват. Разкриват се порочни схеми. Изборите към този момент се организират по ясни правила. Това са същeствени достижения. В този смисъл, оставането на президента Радев на поста му е основно за продължаването на оздравителния за България курс “, безапелационен бе Христов.

Евродепутатът разяснява и въпроса за политически план на президента Радев: „ Въпросът беше поставян още през цялото време на встъпването му в служба. Това е въпрос на негово решение. Лично аз не виждам нищо неприятно в това да бъде основан политически план към президента, това би било разумно. Но, както виждате, той е предан човек, не направи сходна крачка. Беше правилен с партията, която го излъчи - Българска социалистическа партия. Тя сигурно щеше да бъде донор на гласове при основаването на възможен президентски план и президентът не се реши на такава стъпка. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР