”Партиите ни няма социална база и като от огън се ...

”Партиите ни няма социална база и като от огън се

Проф. Ивайло Дичев: Избирателите на Слави искат погром, а не правителство

”Партиите ни няма обществена база и като от огън се боят да не се ”омърсят” в случай че се приближат доста до другите. Представете си Корнелия Нинова и Христо Иванов да седнат на една маса и да решат да вършат някакви значими неща. Те ще бъдат унищожени от гласоподавателите си. Същото стана и с Има Такъв Народ - личните му гласоподаватели го заляха с мръсотия поради Николай Василев. Те чакат от него да направи някакъв разгром, да нанесе удар върху партийната система. Това съобщи проф. Ивайло Дичев.
Това не е идеология, това са силови жестове, с които партиите удържат личните си гласоподаватели ", сподели още той пред bTV.

" Скандално и голяма неточност беше, че партиите в предходното Народно събрание не излъчиха държавно управление, в този момент в случай че не го създадат ще бъде още по-зле. Но като виждам по какъв начин Има Такъв Народ толкоз грубо наскърбиха евентуалните си сътрудници и по какъв начин ще бъде преодоляна тази засегнатост, аз не знам ", разяснява обстановката в новоизбрания парламент проф. Ивайло Дичев.

" Партиите наподобяват на племена, враждуващи племена. Нашата политическа система претърпява доста дълбока рецесия, присъща за клиентелистките общества ", счита той.

" Виждам четири разновидността - мажоритарна система, която убива дребните партии и те авансово вършат обединения. Вторият - повдигане на прага на влизане в Народно събрание, само че той също би унищожил дребните партии. Третият вид е президентска република, офертата на е на масата. Четвъртото - електоралният бонус, да свалим %, който отбелязва болшинството. Не 51%, а който има най-голям резултат получава спомагателни места в Народното събрание, с които може да сформира държавно управление ", сподели Дичев с ангажимента, че не е експерт.

" Мисля, че все отново партиите ще стартират някакви диалози, те схващат, че трети път мъчно ще активизират хората да гласоподават. Според мен третият мандат ще има късмет и то с помощта на хора, които няма да се подчинят на партийната дисциплинираност и ще гласоподават. Най-вероятно държавното управление ще бъде технократско, което доста добре си пасва с популизма ", предвижда той.

Източник: fakti.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg