Медицинските сестри имат много искания, които са основателни. Решение обаче

...
Медицинските сестри имат много искания, които са основателни. Решение обаче
Коментари Харесай

Исканията на медсестрите са основателни, смята кардиохирург

Медицинските сестри имат доста претенции, които са основателни. Решение обаче би трябвало да бъде взето от политиците и финансистите. Това съобщи пред bTV лекарят на годината кардиохирургът проф. Пламен Панайотов.

По отношение на заплащането на труда на медицинските служащи, професорът съобщи, че има доста какво да се искам, тъй че младите лекари да останат да работят у нас.

На въпрос дали има заплаха след време да останем без лекари и медицински сестри, Панайотов означи, че апокалиптични прогнози са правени постоянно и той не може да каже дали ще стане толкоз ужасно.

Проблеми, които би трябвало да се вземат решение сложно, акцентира той.

Във връзка с равнището на кардиохирургията в Бълагария, проф. Панайотов съобщи, че тя е на доста положително европейско равнище, макар, че не разполагаме с всички капризи, с които работят в Германия.

Припомняме, на 4 октомври министър председателят Бойко Борисов събра здравния министър Кирил Ананиев и шефа на НЗОК да обяснят за 50-те милиона лв. за заплати на медиците. На срещата е участвал и финансовият министър Владислав Горанов. Тогава стана ясно, че обещаните 50 млн. лв. не са стигнали до медицинските сестри.

На 7 октомври десетки медицински експерти се събраха на народен митинг под прозорците на Министерския съвет с искане за по-високи месечни хонорари.

На 16 октомври протестиращи медици блокираха придвижването на бул. " Мария Луиза " в София.

На 11 септември 2019 година десетки протестиращи медицински сестри се събраха пред Народното събрание с претенции за почтено възнаграждение. Те желаеха две минимални заплати да стане стартовата заплата за тяхната специалност.

Протестите на медсестрите не престават от месеци. На 1 март медицински сестри излязоха на митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването. Това се случи макар обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също показаха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да основат независима професионална съсловна организация.

Ананиев показа данни, съгласно които в България има сериозен дефицит на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, демонстрира разбор на държавните лечебни заведения, общинските лечебни заведения и заведенията, в които страната взе участие с 50% и повече.

Здравният министър изиска методиката за заплатите да обхване и частните лечебни заведения.

Според някогашния министър на опазването на здравето Мирослав Ненков казусът със заплащането на медицинския личен състав е като бомба със закъснител. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР