По международните стандарти сме за тройка на матурата по български

...
По международните стандарти сме за тройка на матурата по български
Коментари Харесай

АНАЛИЗ: По международните стандарти сме за тройка на матурата по български език

По интернационалните стандарти сме за тройка на матурата по български език. 50% от присъединилите се в акцията за просветеност „ Животът няма „ аУтокорект “, която „ Как се написа? “ провежда в помощ на зрелостниците, не могат да се оправят с пунктуационните правила в българския литературен език. Това демонстрира анализът след края на самодейността, в която участваха най-вече младежи, само че и хора от всевъзможни възрасти.

Средният резултат на верните отговори на въпросите, свързани с правопис, е 54 на 100, а при граматичните задания – 57%. Това по интернационалните стандарти за езикови проби се равнява на оценка, близка до кръглата тройка, до момента в който у нас прагът за взимане на изпита е едвам 30 на 100 правилни отговори, разясняват извънредно тревожните си наблюдения уредниците. Тази тройка обаче си я пишем на цялото общество, тъй като се неглижира спазването на стандарти и критерии, и то на всички нива, считат те.

В продължение на 50 дни в една от най-актуалните измежду младежите обществени мрежи – Threads, се разгласиха задания и правила в първото по рода си цифрово пособие. То беше ориентирано особено към завършващите дванайсетокласници и повишение на резултатите от държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература. Организатори на самодейността са доктор Павлина Върбанова, основателка на „ Как се написа? “, Доротея Николова, учителка по български език и литература, и организация Huts Group отпред с креативните шефове Иван Ланджев и Драгомир Дончев.

Целта на начинанието беше този ексцентричен спомагателен запас за подготовка да подкрепи работата в клас на учителите, с цел да се преодолее непрестанно падащото ниво на просветеност измежду младежите. Една от ясните индикации за стремглавия спад е, че предходната година междинният резултат слезе под 4,00, а слабите оценки бяха съвсем 18%.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР