ВКС върна за ново разглеждане на Софийския апелативен съд делото

...
ВКС върна за ново разглеждане на Софийския апелативен съд делото
Коментари Харесай

Връщат делото срещу Боян Расате в Софийския апелативен съд

ВКС върна за ново разглеждане на Софийския апелативен съд делото против Боян Расате за непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото, осъществени в ЛГБТИ общностния център Rainbow Hub през 2021 година, оповестиха от съда.

С присъда от 24 юни 2022 година на Софийския градски съд осъди Боян Расате за това, че в съучастничество с неустановени по делото лица направил непристойни дейности.

Той беше освободен от наказателна отговорност, като му беше наложена „ санкция " в размер на 3000 лв.. Оправдан беше по обвиняването, че действието да е осъществено с изключителна смелост.

С въззивната присъда на Софийския апелативен съд Расате беше приет за отговорен като му беше несъмнено наказване „ пробация " с пробационни ограничения: „ наложителна регистрация по сегашен адрес " за период от 6 месеца с честота два пъти седмично и „ наложителни периодически срещи с пробационен чиновник " за период от 6 месеца.

Върховните съдии сочат, че нито осъждането на подсъдимия, за което е настъпила реабилитация, нито данните за висящи досъдебни производства, посочени от прокурора в обвинителния акт, са били съобразявани от предходните правосъдни инстанции в активността им по индивидуализация на наказването.

Върховните съдии установяват недостатъчност на претекстовете в постановения от въззивния съд правосъден акт.

Те акцентират, че суверенно право на съда по обстоятелствата е да образува вътрешното си разбиране по достоверността, надеждността и достатъчността на доказателствата и доказателствените средства.

Законосъобразното му практикуване обаче изисква изчерпателен и повсеместен разбор на всеки детайл от доказателствените материали, какъвто не се разкрива от наличието на атакувания правосъден акт.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР